Waar moet je op letten bij het kopen van koffiebonen?

Er zit ontzettend veel verschil in de kwaliteit van verschillende koffiebonen. Maar wanneer je weet waar je op moet letten, heb je altijd verse koffiebonen in huis van hoge kwaliteit. Zeker met de huidige klimaatveranderingen is het verstandig om te letten op welke producten je koopt. Verschillende keurmerken kunnen aangeven hoe de boon wordt geproduceerd en of er rekening wordt gehouden met de natuur. Dus, waar moet je op letten bij het kopen van koffiebonen? We vertellen je hier meer!

Koffiebonen in handen

Houdbaarheidsdatum of branddatum?

Koffie is één van de weinige producten die niet echt bederft. De houdbaarheidsdatum die op sommige koffieverpakkingen staat is dus niet echt maatgevend. Waar je wel op moet letten, is de branddatum. De branddatum staat helaas niet op elke koffieverpakking, maar wel altijd op de verpakkingen van specialty coffee. Gebrande koffie gaat sterk in smaak achteruit naarmate de tijd verstrijkt, dus je wil niet te lang wachten met het gebruiken van de koffiebonen. De branddatum is veel maatgevender voor de versheid en kwaliteit van de boon dan de houdbaarheidsdatum. Koffiebonen zijn 1 – 6 weken na branding het lekkerst.

Weet waar je koffie vandaan komt

Transparantie is bij koffie heel belangrijk. Op specialty coffee verpakkingen vind je informatie over het land van herkomst, het gebied waar de koffie groeit, de hoogte, de plantensoort, het proces na het plukken en de branding. Wanneer de koffie een single estate is, komen de bonen bij één boer vandaan. Dan wordt op de verpakking ook de boerderij vermeld waar de koffiebonen vandaan komen. Ook kunnen specialty coffee inkopers veel inzicht geven in de prijs die zij voor de koffiebonen betalen. Een brander van specialty coffee zet ook altijd de smaken op de verpakking die je terug kunt proeven in de koffieboon.

Wanneer deze informatie niet op de zak vermeld staat, heb je dus eigenlijk geen idee wat er met die bonen is gebeurd voordat het in je kopje beland.

De prijs van kwalitatieve koffie

De prijzen zijn het afgelopen jaar flink gestegen door de klimaatveranderingen en de coronacrisis. De prijs van specialty coffee varieert nu tussen de €6,00 – €15,00 per 250 gram. Koffie in deze prijsrange heeft over het algemeen een hoge kwaliteit. Het is echter lastig om aan de hand van enkel de prijs te zeggen of een koffie goed is, want de verkoper bepaalt deze prijs zelf. Gebruik dus niet uitsluitend de prijs als maatstaf.

Tip! Wij hebben onze eigen LeRine koffiebonen! Onze Guatemala boon heeft een toegankelijk smakenpalet met tonen van onder andere melkchocolade. Je leest meer over de boon op deze pagina.

Welke koffiebranding is het beste?

De branding bepaalt voor een groot deel de smaak van koffie. Wanneer een koffieboon heel snel en donker gebrand wordt, verliest het veel van zijn smaken en gaat de koffie verbrand smaken. Om de smaak van de boon goed tot zijn recht te laten komen, moet de boon langzaam gebrand worden, ook wel ‘slow roasting’. Op die manier krijgen alle smaken in de boon de tijd om zich te ontwikkelen. Een licht tot medium gebrande boon bevat nog veel verschillende smaken. Toch blijft het heel persoonlijk welke smaken iemand lekker vindt en welke branding bij je past.

Certificeringen op koffie

Er zijn verschillende certificeringen mogelijk voor koffie. Fairtrade (Max Havelaar), Direct trade, Rainforest Alliance en FSC zijn de meest voorkomende certificeringen voor koffie. Fairtrade staat voor handel waarbij boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun koffie. Direct trade stimuleert het direct inkopen bij de boer zodat je weet wat er met je geld gebeurt. Rainforest Alliance zet zich in voor het behoud van natuur en milieu. En de FCS zet zich in voor het behoud van bossen bij de productie van koffie om de biodiversiteit te bevorderen. Deze certificeringen zijn dus erg belangrijk voor mens en milieu en jij kan helpen door producten te kopen met deze certificeringen.

Wil je meer weten over koffie?

Nu weet je waar je op moet letten bij het kopen van koffiebonen. Wil je meer leren over koffie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij leren je heel graag meer over koffie. We vertellen je alles van ‘seed to cup’; de verschillende proces methoden, de honderden verschillende smaken en we leren je natuurlijk zelf de perfecte espresso te zetten en latte art schenken. Klinkt dit goed? Meld je dan aan voor een van onze barista workshops!