Lavendel honing ijs

In mijn favoriete film, It’s Complicated, maakt Meryl Streep lavendel ijs. Sinds de eerste keer dat ik deze film heb gekeken wil ik lavendel ijs maken. Ondertussen heb ik de film ongeveer honderd keer gezien en is het eindelijk tijd voor mijn eigen recept van het lavendel ijs. En het is nog beter dan ik bedacht had. In het tuincentrum ben ik op zoek gegaan naar een eetbare lavendel plant en kwam uit op de Lavendula Angustifolia. Deze lavendelplant wordt veel in de keuken gebruikt. Van deze lavendel heb ik een siroop gemaakt en heb deze vervolgens gecombineerd met honing, gecondenseerde melk en slagroom. Met als resultaat: super zacht lavendel honing ijs!

Geen fan van lavendel? Dan is ons recept voor karamel ijs misschien iets voor jou!

Lavendel siroop zelf maken

Een siroop met een specifieke smaak maken is niet heel moeilijk om zelf te maken. De basis is altijd gelijke delen suiker en water en hier voeg je de gewenste smaak aan toe. Even laten pruttelen en je hebt je zelfgemaakte siroop. Zelf vind ik dit altijd lekkerder en beter smaken in onze zoete recepten, maar je kunt natuurlijk ook altijd een siroop kopen. De siropen van Monin bijvoorbeeld zijn altijd erg goed van smaak.

Lavendel honing ijs

Lavendel honing ijs recept

  • Steelpan
  • Zeef
  • Potje (om de siroop in te bewaren)
  • Beslagkom
  • Mixer/garde
  • Bakblik
  • Plasticfolie
  • Vriezer

Lavendel siroop

  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 10 takjes lavendel (van de Lavendula Angustifolia)

IJs

  • 300 ml gezoete gecondenseerde melk
  • 400 ml slagroom
  • 4 eetlepels lavendel siroop
  • 4 eetlepels honing
  • Snufje zout
  • Garnering: Lavendelbloemen
  1. Maak eerst de lavendel siroop. Doe alle ingrediënten in een steelpan en verhit op middel hoog vuur. Laat de siroop 5 minuten pruttelen voordat je het van het vuur haalt. Verwijder de lavendel nog niet, maar laat eerst compleet afkoelen. Wanneer de siroop is afgekoeld schenk je de siroop door een zeef in een potje.
  2. Klop vervolgens de slagroom in een grote kom en voeg hier de gecondenseerde melk, lavendel siroop (start eerst met 2 eetlepels en proef, lavendel is een sterke smaak. Wij vinden 4 eetlepels erg lekker, maar is ook misschien overheersend) en het snufje zout aan toe.
  3. Klop de room niet helemaal stijf. Stort de helft van de room in een bakblik en verdeel hier 2 eetlepels honing over. Maak een swirl met een klein lepeltje. Stort hier de rest van de room overheen en verdeel de laatste 2 eetlepels honing over het ijs. Garneer het ijs met wat lavendelbloemen en dek af met plasticfolie.
  4. Laat het ijs een nacht opstijven in de vriezer. Haal het ijs 10 minuten voor serveren uit de vriezer en garneer met nog wat honing en lavendelbloemen. Bon appétit!