LeRine koffiebonen
01. Guatemala
De zachtzoete geur van deze boon komt je direct tegemoet wanneer je de zak opent. Melkchocolade, hazelnoot en karamel geven de boon een toegankelijke smaak. De 01. Guatemala is eenvoudig af te stellen op je espressomachine en heerlijk in elke soort koffie. Onze favoriet met de Guatemala koffieboon is een classy espresso of een romige cortado.
Specificaties
Zetadvies espresso
De koffiebonen van LeRine hebben een medium roast en komen het beste tot hun recht in een espresso, waar smaken van chocolade en hazelnoot naar voren komen. In het recept hieronder lees je hoe wij ‘m het liefst zetten, maar je kunt dit aanpassen aan jouw espressomachine en voorkeuren. Een reden hiervoor is bijvoorbeeld dat niet alle machines portafilters hebben waar 18 gram gemalen koffie in kan. De doorlooptijd van een espresso hangt ook van verschillende factoren af, zoals de hoeveelheid gemalen koffie in de portafilter, maar ook het tampen en de malingsgraad van de boon. De onderstaande verhoudingen zijn dus een handige richtlijn om aan te houden, in plaats van een strikt recept. Wil je leren hoe je onze bonen moet gebruiken op jouw machine? Boek dan een barista workshop bij jou thuis!
18 gram gemalen
koffie in
18 gram gemalen koffie in het filterbakje voor twee shots espresso. We zetten nooit een enkel shot vanwege inconsistentie.
26 seconden doorlooptijd
In ongeveer 26 seconden loopt de gehele extractie door en krijg je een mooie balans tussen de bitters en zuren in je kopje.
40 ml
koffie uit
In totaal komt er ongeveer 40 ml extractie als je een dubbel shot zet. Zet twee kopjes onder de uitloop voor twee enkele shots.
Zetadvies cold brew
Onze Guatemala boon is ook zeer geschikt om cold brew mee te maken. Dit koude koffiedrankje bevat alleen de zoete, zachte smaken uit de koffieboon. In tegenstelling tot filterkoffie, die je met heet water zet, proef je geen bitters en zuren terug in een cold brew. Het geheim van deze zetmethode is geduld hebben. Het laten trekken van cold brew duurt namelijk wel 48 uur vergeleken met een filterkoffie die je binnen 5 minuten hebt gezet. Maar het is het wachten meer dan waard! Lees in ons cold brew recept meer over deze verrassende koffie.
250 gram gemalen
koffie in
Gebruik grof gemalen koffie om overextractie te voorkomen en de lekkerste aroma’s te onttrekken aan de koffie.
48 uur
laten staan
De koffie heeft echt minimaal 12 uur nodig om zijn smaken af te geven aan het water, maar in dit geval is langer echt beter.
1 L preparaat
cold brew uit
Nadat je de koffie hebt verwijderd, voeg je nog 1,5 L gefilterd koud water toe aan het preparaat.
Probeer deze recepten eens met onze Guatemala koffiebonen.
We hebben een aantal heerlijke recepten met onze eigen koffiebonen. Je kunt van onze koffiebonen namelijk niet alleen heerlijke drankjes maken, je kunt er ook mee bakken!