Wat is het verschil tussen snelfilterkoffie en Specialty filterkoffie?
Je kent het misschien wel van de verjaardagen van vroeger; er werd een filter gevuld met een paar scheppen voorgemalen koffie en daar druppelde langzaam water doorheen om zo in één keer een grote pot koffie te zetten. Dat is gelukkig, als je het ons vraagt, verleden tijd. 😉Voorgemalen commerciële koffie vind je nog steeds veel in de supermarkt, maar dit product heeft inmiddels plaats gemaakt voor koffiebonen. Dit is waarom je wel of geen voorgemalen koffie wilt kopen. Maar deze koffiebonen maken het goedje in jouw koffiekopje nog geen Specialty Coffee. Wat is het verschil tussen snelfilterkoffie en Specialty filterkoffie dan eigenlijk? Je leest het in deze blog.
Snelfilterkoffie in het kort:
Wat is snelfilterkoffie?
Met snelfilterkoffie gebruik je voorgemalen koffie die specifiek gebrand en gemalen is voor deze zetmethode. Met snelfilterkoffie kun je snel, een grote hoeveelheid zwarte koffie zetten. Als je snelfilterkoffie zet, schep je gemalen koffie in een filter en laat het apparaat het water hier doorheen lopen. De verwerking van de koffiebonen werkt volgens hetzelfde uitgangspunt; snel en veel. Daarom kun je het verschil tussen commerciële koffie en Specialty Coffee goed proeven. Bij de eerste soort is er geen tijd om te zorgen dat alleen de goede bonen in de productie blijven. De koffie is daardoor goedkoop, maar de kwaliteit is vaak slecht. Daarnaast worden de bonen vaak donker gebrand en fijn gemalen. Dit zorgt er ook voor dat de koffie erg bitter en verbrand smaakt.
Wat is Specialty Coffee?
Specialty Coffee verschilt op meerdere vlakken van snelfilterkoffie. Ten eerste is maar ongeveer 1% van alle koffieproductie, Specialty Coffee. Het is dus tegenovergesteld aan de massaproductie van commerciële koffie, maar ook een stukje duurder. Het groeien van de koffieplant en het oogsten van de bes met de koffiebonen is een heel specifiek proces. De plant groeit alleen in gebieden met de meest gunstige leefomstandigheden. De hoogte waarop de plant groeit, de temperatuur van de omgeving en de grond die de voedingsbodem vormt, beïnvloeden allemaal de smaak van de koffieboon. Alleen de meest bijzondere en kwalitatieve koffiebonen behoren tot de Specialty Coffee. Het oogsten van de koffiebes gaat vaak met de hand waarbij de slechte bessen uit de productie worden gehaald. Zo blijven alleen de beste koffiebonen over aan het einde van de rit. Koffie mag niet zomaar Specialty Coffee heten. Vraag jij je nu af “Wat is Specialty Coffee precies?” Dan is het korte antwoord dat de koffie moet voldoen aan de eisen van de SCA (Specialty Coffee Association) die aan de hand van 11 criteria beoordelen of een koffieboon goed genoeg is.
Specialty filterkoffie
Filterkoffie is een zetmethode die zowel met commerciële koffie als met Specialty Coffee bonen gezet kan worden. Het principe is erg simpel; je gebruikt een filter die de gemalen koffie van de extractie (vloeibare koffie) gescheiden houdt. Filterkoffie kun je bijvoorbeeld zetten met;
- Een French Press, met een ingebouwd ijzeren membraan filter dat je naar beneden drukt
- Een Hario V60, waar je een papieren filter voor gebruikt;
- Of een Aeropress, dit is een soort combinatie van espresso en filter.
Het verschil tussen Specialty filterkoffie en snelfilterkoffie
Het verschil met snelfilterkoffie is dat je bij Specialty filterkoffie, Specialty Coffee bonen gebruikt die je zelf maalt net voordat je de koffie gaat zetten. De maling van de boon stel je het liefst grof in, omdat het water langzaam door de koffie heen loopt. Kies je voor een fijne maling, dan onttrekt het water op het laatst alleen nog maar bittere smaken. In Specialty filterkoffie komen dan ook hele andere smaken tot uiting dan bij voorgemalen snelfilterkoffie. Je kunt in een kopje Specialty filterkoffie bloemige tonen, maar ook chocolade en fruitige smaken zoals ananas vinden. Doordat de boon anders is gebrand, vers is, kort van tevoren wordt gemalen en het water de tijd krijgt om alle aroma’s aan de boon te onttrekken, smaakt een Specialty filterkoffie heerlijk. In tegenstelling tot de bittere, verbrande smaak die snelfilterkoffie heeft.
Specialty Coffee is eerlijker
De productie van Specialty Coffee is veel kleinschaliger waarbij de bonen ook vaak van één plantage komen. Doordat er kortere lijntjes tussen de koffieboeren en de koffiebranders zitten, kunnen de boeren een betere prijs voor hun bonen krijgen voor hun kwalitatieve koffiebonen. Deze kunnen de koffiebranders namelijk ook voor een hogere prijs verkopen. Specialty Coffee is daarom naast de smaak, bijzonder door de aandacht voor kwaliteit, duurzaamheid en eerlijkheid. Wat ons betreft redenen genoeg om snelfilterkoffie te vervangen voor Specialty Coffee! Probeer onze eigen LeRine koffieboon eens, met een heerlijk volle smaak van hazelnoot, melkchocolade en karamel.