Wat is een espresso macchiato?

Misschien heb je al eens een “wat is een…” blog op LeRine.nl gelezen of ben je een koffieliefhebber die alle koffies kent. Dan weet je al dat macchiato gevlekt betekent. In onze blogs leer je altijd iets bij! Een espresso macchiato is dus een gevlekte espresso. Maar wat gaat er nu precies in deze koffiedrank, waar komt hij vandaan, kun je ‘m ook zelf maken en hoe doe je dat dan? Lees snel verder!

Espresso macchiato omslag

Italiaanse espresso met melk

Een espresso macchiato is espresso met een klein beetje melkschuim, vandaar de naam die Italiaans is voor bevlekte espresso. Een espresso macchiato is wat anders dan een cortado, wat ook bestaat uit een espresso met melk. Maar wat is een cortado dan eigenlijk? Deze lekkere koffiedrank met Spaanse origine bestaat uit een espresso met een gelijke hoeveelheid gestoomde melk. In een espresso macchiato zit dus melkschuim en in een cortado zit warme melk. De verhouding van een cortado is 1:1, wat betekent dat er 1 deel espresso en 1 deel melk in zit. Bij een espresso macchiato gaat dit niet op en zit er een klein toefje melkschuim op de espresso.

Zelf een espresso macchiato maken

Een espresso macchiato kun je gemakkelijk thuis te maken. Als je een goede koffiebonen molen hebt en een espressomachine, zet je met deze tips de perfecte espresso. Dit is de basis van een lekkere espresso macchiato.

Wat heb je nodig?

  • Verse volle melk
  • Espressomachine met stoompijpje
  • Koffiebonen
  • Koffiebonenmolen
  • Zet een espresso. Tip! Gebruik een voorverwarmd espresso kopje.
  • Schuim de melk op. Dit kan met een stoompijpje of met een losse melkopschuimer. Als je de melk opschuimt met een stoompijpje, let er dan op dat je genoeg lucht in de melk laat en deze goed stretcht zodat je mooi vol schuim krijgt in plaats van alleen verwarmde melk.
  • Wals de opgeschuimde melk goed, en schenk een klein beetje melkschuim naar wens op de espresso.