|

Zo zet je altijd de lekkerste espresso

Altijd de lekkerste espresso zetten is zo makkelijk nog niet. Elke espressoboon is anders en dit proef en zie je direct. Het is belangrijk de verschillende afstellingen van je espressomachine en bonenmaler te snappen. Alleen door de afstellingen aan te passen haal je het meeste uit jouw favoriete espressobonen. Het is ons doel jou te leren hoe je thuis altijd de lekkerste koffie drinkt. Neem niet genoegen met minder. Ontdek welke smaken jij het lekkerst vindt en haal deze smaken maximaal uit de boon. Nu vraag je je natuurlijk af, maar hoe dan? Wij vertellen het je. Zo zet je altijd de lekkerste espresso…

Belang van het afstellen van je bonenmaler en espressomachine

Koffiebonen zijn erg gevoelig voor veel omgevingsfactoren; lucht, vocht, temperatuur en licht zorgen ervoor dat de smaak van koffie snel achteruit gaat. Wanneer je de zak hebt opengetrokken kunnen deze omgevingsfactoren makkelijk de bonen bereiken en dus de smaken en aroma’s verminderen. Dit kun je gelukkig tegengaan door jouw espressomachine en bonenmaler juist af te stellen. En nee, hou je niet te veel aan al die regeltjes, maar stel de espressobonen af hoe jij ze lekker vindt. Dit kan de ene keer zijn met een doorlooptijd van 26 seconden en de andere keer met een doorlooptijd van 34 seconden. Het is wel belangrijk dat je op zoek gaat naar de ‘sweetspot’. Dit is het moment dat je een mooie balans hebt gevonden tussen de zure en bittere smaken. Geen vervelende nasmaak en ook geen overtollige slijmproductie, gewoon ultiem kunnen genieten van je kopje koffie.

Hoe bepaal je de perfecte afstelling voor espressobonen?

Elke boon is anders. De grond waar de boon op groeit, de verwerkingsmethode, het transport, de brandmethode en de verpakking hebben allemaal invloed op de smaak. Je kunt dus geen standaard afstelling gebruiken voor elke espressoboon. Hiervoor zul je moeten proeven, ruiken en noteren. Gebruik hiervoor ons espresso logboek. In dit logboek kun je eenvoudig al jouw genomen stappen naar de perfecte espresso noteren. Op deze manier leer je snel wat verschillende afstellingen met een boon doen. Tijdens onze workshops leren we je alles over het afstellen van jouw favoriete koffieboon, hieronder beschrijven we alvast een aantal stappen die je kunt nemen om uit te komen bij de ‘sweetspot’:

 1. Voer eerst de 0-meting uit (scroll verder naar beneden als je niet weet wat een 0-meting is).
 2. Proef en ruik. Wat proef je? Voeren zure smaken de boventoon, of proef je juist een hele bittere afdronk?
 3. Hoe liep de espresso uit de machine? Liep de espresso er snel en licht uit, of druppelde de espresso er moeilijk en langzaam uit? Liep de druk te hoog of te laag op?
 4. Als je de vorige vragen hebt kunnen beantwoorden ga je je volgende stap bepalen. Was de koffie te zuur? Dan liep de espresso waarschijnlijk ook te snel door en was de druk te laag. Stel de maler iets fijner af, of voeg gemalen koffiebonen toe als er niet genoeg in het filterbakje zat.

Wat is een 0-meting?

Wanneer je start met het afstellen van je nieuwe koffiebonen, dan is het belangrijk om eerst de 0-meting uit te voeren. Voordat je deze 0-meting noteert, pas je niks aan de espressomachine en bonenmaler aan. Pas na deze meting ga je proeven en je volgende stap bedenken. 

 1. De eerste stap is kijken hoeveel milliliter er uit je machine komt wanneer je op het knopje van een dubbele espresso drukt (heb je een handmatige hendel, dan hoef je deze stap niet te volgen). Zet een weegschaal onder je kopjes, laat de piston leeg, maar laat deze wel in de zetgroep hangen en druk het knopje in. Wanneer de machine automatisch is gestopt met lopen zie je hoeveel water er in je kopje belandt. Zorg ervoor dat een dubbele espresso tussen de 40 – 70 milliliter zit (volg de instructies van je espressomachine voor het afstellen van de milliliters)
 2. Voordat je aan de slag gaat, pak een weegschaal en een stopwatch erbij. Weeg je piston (leeg) en druk op ‘tare’. Vul je piston nu met gemalen koffie (met de voorgeprogrammeerde instellingen van je bonenmaler). Weeg hoeveel gemalen koffie in je piston zit en schrijf dit op in je Barista Journal. Druk met je tamper de gemalen koffie glad in je piston. Zet je piston nu vast in de zetgroep. Druk daarna tegelijk op de startknop van de stopwatch en de startknop van je espressomachine. 
 3. Voorgeprogrammeerde machine: zet de stopwatch pas weer uit als de machine stopt met lopen.
  Handmatige machine: om te weten hoeveel milliliter er in je kopje belandt, zul je een weegschaal onder je kopje moeten zetten. Een alternatief is om het kopje van te voren te wegen en naderhand het kopje mét inhoud opnieuw te wegen om zo het verschil in millimeters te bepalen. Haal de hendel omhoog, wanneer er ongeveer 40-70 milliliter in je kopje zit (Als je bij de 0-meting kiest voor 40 milliliter, blijf dit dan ook aanhouden in de volgende stappen). 
 4. Schrijf de doorlooptijd in je Barista Journal en laat de espresso’s ondertussen een klein beetje afkoelen.
 5. Proef nu je espresso. Goed proeven doe je door de koffie naar binnen te slurpen (ja écht…) en even rond te laten gaan door je mond. Nadat je de koffie hebt doorgeslikt, bedenk wat je proeft. Was de koffie zuur, bitter, of was er juist een mooie balans (weet jij zure en bittere smaken te onderscheiden?). Heb ik een hele intense nasmaak of was de smaak na doorslikken snel verdwenen? Noteer je bevindingen in je espresso logboek (Barista Journal).

Verschillende koffiebonen proeven

Als je veel verschillende koffiebonen wil proeven, dan is het handig dat je de nieuwe bonen snel en nauwkeurig kunt afstellen. Anders ben je zo weer door 250 gram koffie heen. Het espresso logboek (Barista Journal) geeft je inzicht in het eenvoudig afstellen van je espressomachine en bonenmaler. Je kijkt eenvoudig terug en je leert welke stappen wat doen met de smaak. Op deze manier voorkomen we het weggooien van specialty koffiebonen en zorgen we ervoor dat jij zoveel mogelijk kunt genieten van de lekkerste koffie die de wereld te bieden heeft.

We horen je mening graag

Wij zijn ontzettend trots dat we ons eerste logboek eindelijk aan iedereen kunnen laten zien en zijn erg dankbaar voor alle enthousiaste reacties. We zijn lang met de indeling en opmaak van het boekje bezig geweest, maar denken dat we het perfecte boekje hebben gecreëerd voor elke thuisbarista. Het is ons doel het jou zo makkelijk mogelijk te maken, zodat jij thuis altijd de lekkerste koffie kunt drinken. We willen dat je niet langer genoegen neemt met productiekoffie, maar juist kiest voor koffie waar branders in Nederland en andere landen hun hart en ziel in leggen. Want dat proef je.

Wij zijn erg benieuwd naar jullie mening over het espresso logboek. Staat alles erin wat je zou willen? We ontvangen graag jullie feedback zodat wij onze producten nog beter kunnen maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *