Basis recept: lemon curd

Lemon curd is een heerlijk alternatief voor jam en komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk. Lemon curd wordt vooral toegevoegd aan taaten, cakes, of scones. Behoorlijk veelzijdig dus! Ik vind het ook heerlijk om een beetje lemon curd op een getoaste boterham te smeren. Een perfecte lekkernij voor de lente en zomer. Als je naar beneden scrollt vind je ons foolproof recept voor een romige lemon curd. Bewaar de curd in een luchtdicht potje en je kunt er nog 2 weken van genieten!

Lemon curd zelf maken of kant-en-klaar kopen?

Je kunt lemon curd natuurlijk altijd kant-en-klaar in een potje kopen, dit is soms net zo makkelijk. Helaas zijn deze lemon curds alleen niet zo romig. Je zult met ons recept veel moeten kloppen, maar dan ontstaat er wel een romige curd en dat geeft een fijn mondgevoel en is zacht van smaak.

Waar kun je lemon curd bij gebruiken?

Lemon curd is bij heel veel zoete gerechten lekker. Voeg het eens toe aan een cake of gewoon op een boterham. De Engelsen vinden lemon curd ook erg lekker bij huisgemaakte scones en een beetje clotted cream. Wij vinden lemon curd ook ontzettend lekker bij crêpes!


Aantal porties: 1

Bereidingstijd: 20 minuten

Basis recept: lemon curd

Benodigdheden

  • 2 pannen (1 kleine en 1 grote, moeten op elkaar passen voor au-bain-marie)
  • Zeefje
  • Fijne rasp
  • Garde
  • Plasticfolie
  • Bakje

Ingrediënten

  • 130 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • Sap van 3 citroenen
  • Zest van 2 citroenen
  • 90 gram boter
  • Snufje zout

Instructies

  1. Haal de boter alvast uit de koelkast en snij in kleine blokjes, laat de boter op kamertemperatuur komen.
  2. Doe alle ingrediënten behalve de boter in het kleinste pannetje. Vul de andere pan met een laag water (ongeveer 3 centimeter). Zet het kleine pannetje op de grotere pan en zet het vuur aan. Let op: het kleine pannetje mag het water in de grotere pan niet raken.
  3. Gebruik de garde om het mengsel in beweging te houden, als je dit niet doet, krijg je roerei. Je stopt pas met kloppen, wanneer je de dikte van een dikke saus hebt. Dit duurt ongeveer 10 – 15 minuten.
  4. Wanneer de curd dik genoeg is, haal je het kleine pannetje van de pan af. Voeg de blokjes boter stuk voor stuk toe en roer deze met de garde er doorheen. De hitte van de curd smelt de boter. Voeg niet alle boter tegelijk toe, dan koelt de curd te snel af.
  5. Stort de lemon curd in een bakje en dek af met wat plasticfolie. Druk de folie op de curd, anders vormt er op het oppervlakte een vliesje.
  6. Bewaar de lemon curd wanneer deze is afgekoeld in een luchtdichte pot of bak. Je kunt de lemon curd tot ongeveer 14 dagen bewaren in de koelkast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eén reactie