Ijskoffie op 4 manieren voor de thuis barista
Wist jij dat je op veel verschillende manieren een heerlijke ijskoffie gewoon zelf kunt maken? Een zoete ijskoffie hoeft helemaal niet super ongezond te zijn. Koffiebonen van goede kwaliteit zijn al lekker zoet van zichzelf als je deze met de juiste verhoudingen zet. Wij zetten ijskoffie altijd met onze koffiebonen uit Guatemala. Deze zijn al erg zoet en romig van zichzelf. Smaken als chocola, hazelnoot en karamel komen voornamelijk naar boven.
In dit blog lichten we ijskoffie op 4 manieren voor de thuis barista uit. Welke is jouw favoriet?
1. Koffie ijsblokjes
Ijskoffie zonder die waterige laatste slokken? Dan zijn ijsblokjes gemaakt van koffie de uitkomst. Doordat je verder geen water meer toevoegt aan de ijskoffie zal het ook nooit waterig gaan smaken. Daarnaast krijgt koffie een ontzettend lekkere zoete smaak als je dit invriest. Zeker als je dit doet met filterkoffie. Gebruik een silicone ijstray en maak de koffie ijsblokjes een dag van te voren. Elke zomerse dag kun je dan weer genieten van een heerlijke huisgemaakte zoete (maar gezonde) ijskoffie!
2. Romige iced latte
Romig en koffie, de perfecte combinatie. Voor deze romige iced latte schenk je niet gewoon melk bij je koffie en ijsblokjes, maar shake je de melk samen met de ijsblokjes. Zo klop je de melk koud op en krijg je een heerlijke koude schuimkraag op je iced latte. Giet over de melk een vers gezette espresso en je bent good to go!
Tip: Gebruik volle melk of plantaardige barista melk voor een nog romigere textuur.
3. Cold brew met een French press
Cold brew is één van de meest populaire ijskoffie soorten. Door grof gemalen koffie enkele dagen te laten weken in koud gefilterd water, komen alle zoete smaken vrij uit de boon. Cold brew wordt eigenlijk gezet in een grote filterzak, maar dit kan ook heel eenvoudig in een French press. Een French press is een filtermethode, waarin je grof gemalen koffie normaal gesproken 4 minuten in heet water laat weken. Een French press koffie zetten met koud water vereist wel een langere extractie tijd en een kleinere verhouding tussen water en koffie. Wij zetten de cold brew met een ratio van 1:5. Dus 1 deel koffie en 5 delen water. Bij voorkeur gefilterd water. Je kunt de smaak van de cold brew eenvoudig veranderen door andere koffiebonen te gebruiken.
4. Koffie limonade
Koffie limonade? Dat klinkt gek hè, maar is echt verassend lekker. Deze iets minder gezonde ijskoffie is een heerlijk verfrissend zomers drankje. De koffiesiroop maak je van suikersiroop. Door suiker en water te laten koken, ontstaat er een siroop. Hier voeg je een aantal sterke espresso’s aan toe en laat de siroop vervolgens afkoelen. De koffiesiroop maak je tot slot af met bruisend of plat water en wat ijsklontjes. Bon appétit!