De begrippenlijst van een barista deel 1

In de koffiewereld wordt er met een heleboel onbekende termen gecommuniceerd. Termen als een flat white, French press en latte art zijn ondertussen wel goed te begrijpen. Maar ken je ook de termen cupping, tampen en brew ratio? Als je als barista ergens aan de slag wil, of thuis graag met koffie bezig bent, dan zijn dit belangrijke termen. Wij vertellen je in de begrippenlijst van een barista deel 1 wat de verschillende termen betekenen en hoe je ze anders kunt verwoorden.

Filterdrager of piston op weegschaal

De begrippenlijst van een barista deel 1

Barista

De term ‘barista’ komt net zoals veel andere koffietermen uit Italië. Ben je een barista, dan ben je een koffie expert. Je hebt een brede kennis op het gebied van koffie, je maakt de mooiste creaties en serveert deze. Daarnaast weet je ook hoe je de smaak in koffie het best tot zijn recht laat komen.

Brew ratio

De brew ratio is de verhouding tussen gemalen koffie en water. De brew ratio van een espresso is over het algemeen 1:2 (1 deel koffie, 2 delen water), maar kan uitlopen tot 1:4. Bij filterkoffie is de brew ratio nog uitgebreider. 1:10 – 1:20 zijn normale brew ratio’s voor een filterkoffie.

Filterdrager

De filterdrager oftewel piston, is letterlijk de houder van het filter waar de gemalen koffie in komt voor de espresso. De filterdrager draai je vast in de zetgroep, zodat water op de koffie kan lopen en onderuit de filterdrager kan lopen. Een filterdrager heeft onderin één of twee uitlopen. Het aantal staat gelijk aan het aantal espresso’s dat je wil zetten. Gebruik nooit een dubbele uitloop voor een enkele espresso, want dan kan de druk niet hoog genoeg oplopen.

Naked filter

Een naked filter gebruik je voor dubbele espresso’s. Het krijgt de naam ‘naked’ omdat het geen uitlopers heeft, zoals we zien bij een dubbele filterdrager. Het water loopt door de koffie, door de gaatjes van het filter in je kopje koffie. Een hele mooie manier om espresso te zetten. Perfect om hele stroperige espresso’s mee te zetten. Enige nadeel van deze filter is dat bij te lage druk de koffie overal naartoe spuit.

Blind filter

Een blind filter heeft geen gaatjes (geen oogjes), hiermee kun je de machine schoonmaken. Klik dit filter in je filterdrager en draai hem in de zetgroep. Wanneer je het water laat lopen, zal de machine de leidingen spoelen waar de koffie doorheen loopt. Ideaal en eenvoudig!

Druk

Een espresso is geen espresso zonder druk. Een espresso zet je met ongeveer 8 – 10 bar. Alleen met druk kun je in korte tijd alle smaken uit de koffie persen. Je bouwt druk op door genoeg tegendruk te geven. Dit kun je doen door de maling en/of de hoeveelheid van de gemalen koffie aan te passen.

E61 zetgroep

De E61 zetgroep is een verchroomde zetgroep. Deze kun je duidelijk aan de voorkant van een machine zien. De E61 zetgroep maakt pre-infusie mogelijk. Pre-infusie, dit is het voorweken van de gemalen koffie net voor je de koffie gaat zetten, maakt het mogelijk dat alle aroma’s in de koffie beter worden geëxtraheerd. Niet alle machines hebben een E61 zetgroep.

Extractie

Extractie is het eindresultaat nadat alle water door het koffiedik is gelopen. Onderextractie betekent dat niet alle smaken goed zijn opgenomen en overextractie betekent dat water te lang door de koffie is gelopen. Verbrande, bittere smaken karakteriseren overextractie. Zure smaken karakteriseren onderextractie. Een goede extractie is een balans tussen de bittere, zure en zoete smaken in koffie.

Cupping

Koffiebonen moeten door meerdere personen en in meerdere rondes geproefd worden. Dit wordt gedaan tijdens een cupping. Grof gemalen koffie wordt in cupping kommetjes opgegoten met heet water. Tijdens verschillende rondes wordt er geroken en geproefd. Tijdens de verschillende rondes proef en ruik je andere aroma’s door de daling van de temperatuur en de ontwikkeling van de koffie.

Acidity

Koffie wordt door koffieproevers beschreven aan de hand van de acidity en body. Acidity heeft niks te maken met de pH waarde van koffie, maar met de levendig- en frisheid van de koffie. Het acidity level wordt uitgedrukt in low, medium of high en kan verder beschreven worden als bijvoorbeeld sprankelend, licht of dof. De pH waarde van koffie verandert niet bij een hoge of lage acidity. Het beschrijven van acidity gaat echt om de aroma’s in koffie.

Body

De body beschrijft de aroma’s en het mondgevoel van de koffie. Hierbij gaat het om de afdronk en de zwaarte van de koffie. Bij een heel vol mondgevoel of bij een duidelijke afdronk beschrijf je de body als ‘vol/full’. Dit drukt men uit met de termen light, medium en full.

Zelf barista worden?

Iedereen kan een barista worden, je moet alleen heel veel ervaring opbouwen. In een barista workshop kunnen je in ieder geval alle basics aangeleerd worden. Wij bieden basis-, gevorderde-, latte art- en horeca workshops aan. Tijdens de workshop leren we je onder andere de betekenis van alle begrippen, de geschiedenis van koffie, het zetten van de perfecte espresso, het afstellen van de koffiemolen, het herkennen van smaken, het maken van microschuim en nog veel meer. Wil je carrière maken als barista? Daar kunnen wij je bij helpen!

Lees ook het vervolg in deel 2 en deel 3!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *