Mille feuille met sinaasappel

Mille feuille is een iets chiquere tompouce. De Mille feuille komt uit de Franse patisserie en betekent ‘duizend bladeren’. Dit komt door de vele laagjes bladerdeeg. De Nederlandse tompouce bestaat uit twee lagen bladerdeeg en één laag banketbakkersroom. De Mille feuille bestaat uit drie lagen bladerdeeg en twee lagen banketbakkersroom en andere vullingen. Je kunt met dit gebakje veel kanten op, de standaard is banketbakkersroom en een topping van fondant. Maar, framboos, aardbei en chocola zijn ook hele populaire vullingen. Wij hebben dit keer gekozen voor een Mille feuille met sinaasappel. Speciaal voor onze Nederlandse feestdag; Koningsdag!

Heb je zin in een ander lekker recept dat iets minder tijd in beslag neemt? Maak dan ons recept voor deze eenvoudige profiteroles!

Mille feuille met sinaasappel

Totale bereidingstijd

2 uur

Hoeveelheid

3-4 personen

Mille feuille met sinaasappel recept

  • Steelpannetje
  • Oven
  • 2 bakplaten
  • Garde
  • Spuitzak (optioneel)
  • Zeef
  • Bakpapier
  • Scherp mes

Sinaasappel banketbakkersroom

  • 500 ml volle melk
  • 4 eidooiers
  • 150 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels bloem
  • 1/2 vanillestokje
  • Zest van 1 grote sinaasappel
  • Snufje zout

Suikersiroop

  • 100 gram suiker
  • 50 ml water
  1. Banketbakkersroom: Doe de volle melk, 75 gram kristalsuiker, sinaasappel zest, het merg van het vanillestokje en het vanille stokje in de steelpan. Breng de melk aan de kook, maar laat nog net niet borrelen.
  2. Klop in een kleine mengkom de eidooiers, bloem, de rest van de suiker en het snufje zout tot een romige massa.
  3. Verwijder het vanillestokje en giet een klein beetje van de hete melk al kloppend aan het ei-mengsel toe. Blijf goed doorkloppen, anders ontstaan er klontjes.
  4. Giet het ei-mengsel nu bij de rest van de melk in de steelpan en zet de steelpan weer op het vuur. Blijf nu ongeveer 5 minuten doorkloppen, totdat de banketbakkersroom goed is ingedikt.
  5. Giet de banketbakkersroom in een schaal en leg hier een stukje plasticfolie op. Druk het plasticfolie op de banketbakkersroom, anders ontstaat er een velletje op de room. Laat eerst compleet afkoelen en zet vervolgens nog een uur in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  7. Kant-en-klaar bladerdeeg: rol het bladerdeeg uit en leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat.
    Zelfgemaakt bladerdeeg: volg alle stappen van het recept en rol het bladerdeeg dan uit in een lange lap.
    Prik om de paar centimeter wat gaatjes in het bladerdeeg. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet bol gaat staan in de oven. Leg over het bladerdeeg weer een bakpapiertje en dan weer een bakplaat. De bakplaat zorgt er ook voor dat het bladerdeeg niet bol gaat staan en gelijk bakt.
  8. Verlaag de temperatuur van de oven tot 190 graden en schuif de dubbele bakplaat in de oven. Bak het bladerdeeg eerst 15 minuten. Verwijder na 15 minuten de bovenste bakplaat en het bakpapier en bestrooi het bladerdeeg met een beetje poedersuiker. De poedersuiker karameliseert het bovenste laagje van het bladerdeeg. Bak het bladerdeeg nu nog 10 minuten.
  9. Haal het bladerdeeg uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  10. Snij het bladerdeeg in vierkanten of rechthoeken. Voor elke mille feuille heb je 3 lagen bladerdeeg nodig.
  11. Suikersiroop: Doe de suiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Laat het suikersiroopje even doorsudderen. Ongeveer 1 minuut.
  12. Snij de helft van een sinaasappel in dunne halve plakjes en leg deze in de suikersiroop. Dompel de plakjes voorzichtig onder in de suikersiroop en haal ze vervolgens met een vork uit de siroop. Laat de plakjes uitlekken op een rooster.
  13. Snij van de andere helft van de sinaasappel de schil eraf en snij het vruchtvlees in blokjes. Voeg alle blokjes toe aan de suikersiroop en roer deze goed door de siroop. Giet de siroop samen met de sinaasappel door een zeef, vang de siroop op en laat de sinaasappelstukjes even uitlekken.
  14. Opbouw: Nu is het tijd om de mille feuille met sinaasappel op te bouwen. Start met een laagje bladerdeeg. Spuit hier de afgekoelde banketbakkersroom op. Leg op de room wat stukjes gesuikerde sinaasappel en hier weer een laagje bladerdeeg op. Doe dit nogmaals. Om de mille feuille af te maken garneer je de bovenste laag met twee plakjes gesuikerde sinaasappel en een beetje sinaasappel siroop. Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *