De begrippenlijst van een barista deel 3

Je staat in een specialty koffiebar en je ziet allerlei verschillende koffies op het menu staan. Weet jij wat ze allemaal betekenen? Je wil de barista waarschijnlijk niet overladen met vragen, maar ook niet zo maar wat kiezen. Wij helpen je uit de brand met de begrippenlijst  van een barista deel 3! De volgende keer weet jij nog meer dan de barista achter de balie en kun je zelfs je vrienden adviseren. Ben je na het lezen van dit blog nog niet uitgeleerd? Lees dan ook de begrippenlijst van een barista, deel 1 en 2.

French press onder Selsiuz kraan

French press

French press is een filterkoffie methode. Misschien wel één van de simpelste en goedkoopste manieren om ontzettend lekkere koffie thuis te zetten. Een French press ziet eruit als een kan met daarop een deksel en een filter. In de kan doe je grof gemalen koffie naar keuze en hier schenk je heet water op. Zet de deksel op de kan en laat de koffie 4 minuten trekken. Na deze 4 minuten druk je het filter naar beneden. De verhouding tussen koffie en water is erg belangrijk bij filterkoffie. Begin bij French press eerst eens met een ratio van 1:15 (1 deel koffie, 15 delen water) en pas dit dan aan wanneer de smaak nog niet optimaal is.

Chemex

Chemex is één van de eerste filtermethoden. De uit 1941 afkomstige glazen kan is een populaire en mooie filtermethode. Ook koffie zetten met een Chemex is een goedkope manier. Wanneer je alleen zwarte koffie drinkt en graag meer smaken wil leren ontdekken, is de Chemex, of een andere filtermethode, echt wat voor jou. De Chemex lijkt te bestaan uit twee delen, maar het bestaat uit één stuk glas. Bovenin zie je een kegelvorm en deze loopt uit in een bolvorm. De kegel is de filterdrager. Het water loopt door het filterpapier in de bolvormige onderkant. Wanneer je het filterpapier verwijdert, kun je de koffie via de kegelvorm in je kopje schenken. Alles in één!

V60

De V60 kennen veel mensen ook wel van de camping. Deze super goedkope en makkelijke manier van koffiezetten is ook erg populair onder specialty koffiedrinkers. Zeker de beginnende specialty koffiedrinkers vinden deze filtermethode perfect. V60 staat voor de V-vorm in een hoek van 60 graden. Een beetje hetzelfde als de kegelvorm van de Cchemex, alleen heb je bij een V60 geen opvang bol. De V60 wordt vervaardigd uit verschillende materialen. Je hebt de keus uit plastic, keramiek, metaal en glas. Het grote verschil tussen deze  materialen zit hem in de prijs. Een plastic V60 koop je al voor € 6,00 en de andere materialen zitten tussen de € 20,00 – € 50,00. Wanneer je een volleerde proever bent, zul je ook de verschillen in smaak herkennen bij de verschillende materialen. De temperatuurverdeling van elk materiaal is namelijk anders en dit heeft invloed op de uiteindelijke smaak van je kopje koffie. Wij gebruiken echter al jaren de plastic V60 van € 6,00 en deze doet niet onder aan smaak.

Aeropress

De Aeropress werd kort geleden ontwikkeld door de Amerikaanse uitvinder, Alan Adler. Dit koffie apparaatje is een combinatie tussen espresso en filter en wat ons betreft de perfecte filtermethode. De koffie krijgt even tijd om te weken in water (zoals bij een filterkoffie) en wordt dan onder druk door het filterpapiertje gedrukt. Doordat er veel druk wordt gebruikt, heeft de koffie niet lang nodig om in het water al zijn smaken af te geven. De Aeropress bestaat uit twee kokers die in elkaar passen. De ene koker bevat aan één kant een filterdrager, de andere koker bevat een rubberen ring die zorgt voor een vacuüm. 

Microfoam

Heb je een barista wel eens microfoam horen zeggen? Microfoam is de beste conditie van de melk om latte art te kunnen schenken. Microfoam melk bevat namelijk geen grote bellen, maar hele kleine (micro) bellen die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Door de juiste opschuim techniek aan te houden, kun je op een eenvoudige manier microfoam maken. De  belangrijkste omstandigheden hiervoor zijn de juiste druk van de stoompijp, zorgen voor de juiste hoge temperatuur en het gebruik van een melkkannetje. 

Free pour

Free pour is wanneer barista’s zelf figuren bedenken voor hun latte art. Latte art is de laatste jaren erg toegenomen in populariteit en er worden zelfs wedstrijden voor georganiseerd. De beste latte art artiesten kunnen de gekste dingen in jouw kopje schenken, zoals een zeepaard en eenhoorn. Dit vergt natuurlijk wel enige oefening. 

Zelf barista worden?

Iedereen kan een barista worden, je moet alleen heel veel ervaring opbouwen. In een barista workshop kunnen je in ieder geval alle basics aangeleerd worden. Wij bieden basis-, gevorderde-, latte art- en horeca workshops aan. Tijdens de workshop leren we je onder andere de betekenis van alle begrippen, de geschiedenis van koffie, het zetten van de perfecte espresso, het afstellen van de koffiemolen, het herkennen van smaken, het maken van microschuim en nog veel meer. Wil je carrière maken als barista? Daar kunnen wij je bij helpen!

Er zijn nog meer begrippen waarvan je je misschien afvraagt wat ze betekenen. Lees en leer er meer over in deel I en deel 2 van dit blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *