Je winkelwagen is momenteel leeg!
Snelle profiteroles met vanille ijs
Bereidingstijd
20 minuten
Hoeveelheid
6 personen
Profiteroles zijn de Franse soesjes. Ze worden doorgaans gemaakt van soezendeeg, gevuld met slagroom of banketbakkersroom en overgoten met chocoladesaus. Soezendeeg neemt veel tijd in beslag en is dus niet voor elke dag van de week weggelegd. Met dit recept maak je snelle profiteroles met vanille ijs. Het soezendeeg hebben we vervangen voor Danerolles croissantdeeg. Door het deeg op te rollen en in een muffinvorm te bakken, ontstaan een soort soesjes. Perfect voor deze snelle profiteroles!
De oorsprong van de profiteroles komt van Catharina de Medici. Zij was getrouwd met Henry II. Zoals veel andere ‘Franse’ gerechten ligt de oorsprong niet in Frankrijk, maar zijn deze ontstaan door invloeden uit omliggende landen. Catharina was een Italiaanse en nam veel gerechten en eetgewoonten mee. In 1540 ontwikkelde haar chef, Popelini, het soezendeeg. Door de jaren heen is uiteindelijk de profiteroles ontstaan.
Profiteroles zijn de Franse soesjes. Ze worden doorgaans gemaakt van soezendeeg, gevuld met slagroom of banketbakkersroom en overgoten met chocoladesaus. Soezendeeg neemt veel tijd in beslag en is dus niet voor elke dag van de week weggelegd. Met dit recept maak je snelle profiteroles met vanille ijs. Het soezendeeg hebben we vervangen voor Danerolles croissantdeeg. Door het deeg op te rollen en in een muffinvorm te bakken, ontstaan een soort soesjes. Perfect voor deze snelle profiteroles!
De oorsprong van de profiteroles komt van Catharina de Medici. Zij was getrouwd met Henry II. Zoals veel andere ‘Franse’ gerechten ligt de oorsprong niet in Frankrijk, maar zijn deze ontstaan door invloeden uit omliggende landen. Catharina was een Italiaanse en nam veel gerechten en eetgewoonten mee. In 1540 ontwikkelde haar chef, Popelini, het soezendeeg. Door de jaren heen is uiteindelijk de profiteroles ontstaan.
Bereidingstijd
20 minuten
Hoeveelheid
6 personen

Snelle profiteroles met vanille ijs recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
- Rol het Danerolles deeg uit in een lange lap. Snij de lap zo dat je er een vierkant van kan maken. En druk de kanten die elkaar overlappen op elkaar.
- Rol van beneden naar boven het croissant deeg op. Je hebt nu een lange rol liggen.
- Snij de rol in 6 stukken en leg deze met de laagjes naar boven in een ingevette muffinvorm. Bestrijk het deeg met een losgeklopt eitje, en strooi hier vervolgens een beetje kristalsuiker op.
- Schuif de muffinvorm 12 minuten in de oven.
- Laat de profiteroles afkoelen en snij ze vervolgens door midden (zoals een broodje, je hebt een onder- en bovenkant).
- Schep een bolletje ijs op de onderkant en leg hier een aantal blauwe bessen, frambozen of bramen op.
- Zet het dekseltje er bovenop en bestrooi vervolgens met wat poedersuiker. Bon Appétit!

Maak kennis: Dit is Isabelle
Auteur bij LeRine
Het gezicht achter LeRine! Haar liefde voor koffie begon al op haar tiende met haar allereerste kopje, en sindsdien is die passie alleen maar gegroeid. Als eigenaresse van LeRine wil ze niets liever dan die passie delen, door specialty coffee voor iedereen toegankelijk te maken.
Isabelle ademt koffie in alles wat ze doet. Of het nu gaat om het schenken van latte art, het geven van barista-workshops of het schrijven van blogs: haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Dat ze niet alleen praat over koffie, maar het ook écht kan, bewees ze begin 2025 door de derde plek te behalen tijdens de finale van de Nederlandse Barista Kampioenschappen! Met haar kennis en creativiteit neemt Isabelle je op Lerine.nl mee in haar koffiewereld.