Snelle profiteroles met vanille ijs

Profiteroles zijn de Franse soesjes. Ze worden doorgaans gemaakt van soezendeeg, gevuld met slagroom of banketbakkersroom en overgoten met chocoladesaus. Soezendeeg neemt veel tijd in beslag en is dus niet voor elke dag van de week weggelegd. Met dit recept maak je snelle profiteroles met vanille ijs. Het soezendeeg hebben we vervangen voor Danerolles croissantdeeg. Door het deeg op te rollen en in een muffinvorm te bakken, ontstaan een soort soesjes. Perfect voor deze snelle profiteroles!

De oorsprong van de profiteroles komt van Catharina de Medici. Zij was getrouwd met Henry II. Zoals veel andere ‘Franse’ gerechten ligt de oorsprong niet in Frankrijk, maar zijn deze ontstaan door invloeden uit omliggende landen. Catharina was een Italiaanse en nam veel gerechten en eetgewoonten mee. In 1540 ontwikkelde haar chef, Popelini, het soezendeeg. Door de jaren heen is uiteindelijk de profiteroles ontstaan.


Totale bereidingstijd

20 min

Hoeveelheid

6 personen

Snelle profiteroles met vanille ijs recept

  • Muffinvorm
  • Ijsschep
  • Oven
  • Kwast
  • Kartelmes of broodmes
  • Danerolles croissantdeeg
  • Vanille ijs (volg het recept, maar voeg geen karamel toe of gebruik kant-en-klaar vanille ijs)
  • 1 Ei
  • Blauwe bessen, frambozen en bramen
  • Kristalsuiker
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  2. Rol het Danerolles deeg uit in een lange lap. Snij de lap zo dat je er een vierkant van kan maken. En druk de kanten die elkaar overlappen op elkaar.
  3. Rol van beneden naar boven het croissant deeg op. Je hebt nu een lange rol liggen.
  4. Snij de rol in 6 stukken en leg deze met de laagjes naar boven in een ingevette muffinvorm. Bestrijk het deeg met een losgeklopt eitje, en strooi hier vervolgens een beetje kristalsuiker op.
  5. Schuif de muffinvorm 12 minuten in de oven.
  6. Laat de profiteroles afkoelen en snij ze vervolgens door midden (zoals een broodje, je hebt een onder- en bovenkant).
  7. Schep een bolletje ijs op de onderkant en leg hier een aantal blauwe bessen, frambozen of bramen op.
  8. Zet het dekseltje er bovenop en bestrooi vervolgens met wat poedersuiker. Bon Appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *