De koffiecultuur van Italië

Overal ter wereld hebben culturen verschillende gebruiken en gewoontes. Zo ook op het gebied van koffie! Waar op sommige plekken weinig koffie wordt gedronken, is koffie in een stad als New York onderdeel van de levensstijl. Daar kan alles: van pumpkin spice lattes tot een filterkoffie met salted caramel cream smaak. Als je George Clooney in de Nespresso reclames moet geloven is een sophisticated espresso juist the way to go. En hoe zit dat dan in een land waarin eten en drinken een belangrijke rol spelen in de cultuur? Dit is de koffiecultuur van Italië.

Cappuccino law in Italië

De Italiaanse koffiecultuur staat heel anders tegenover melk in de koffie als wij in Nederland. Hier kun je de hele dag door cappuccino’s, flat whites en latte macchiato’s drinken en dit wordt ook vaak na het eten nog gedaan. In Italië hebben ze daar een hele duidelijke mening over: na 11 uur, geen cappuccino meer. Het staat er gewoon vast, bijna net als een wet. Een cappuccino wordt alleen bij het ontbijt gedronken en vaak in combinatie met een croissant. Nog een verschil als het op koffie en melkschuim aankomt: als je een ‘latte’ bestelt, komt het niet goed. Letterlijk vertaald betekent latte namelijk melk. En de Italianen interpreteren het erg letterlijk. Ze denken dus ook als jij een ‘latte’ bestelt, dat je om een glas melk vraagt. En dat vinden ze nog vreemder dan een cappuccino in de middag. 😉

Caffè, what else?

Zo gepassioneerd als Italianen zijn over pasta en pizza, en waar we ze heel dankbaar voor zijn, zo is koffie ook een belangrijk onderdeel van hun dag. Bij het ontbijt een cappuccino, daarna een bakje koffie na de lunch en het diner. De meeste locals drinken caffè. Je kunt deze koffie vergelijken met een espresso. Wil je een zwarte koffie? Dan kun je het beste om een caffè lungo of americano vragen. Als je een latte macchiato wil bestellen, vraag dan om een caffè latte. Eigenlijk is het heel simpel. Je vraagt om een koffie en met het woordje daarachter vertel je wat voor soort koffie. Een ristretto kennen ze ook nog, maar ingewikkelder dan dat wordt het niet. Als je een dubbele espresso wil, drink je een caffè en kom je later nog eens terug voor een tweede.

Waar bestel je koffie in Italië?

Coffee to-go is een no-go. In grotere steden, toeristische plaatsen of koffieketens kun je het erop wagen, maar in een café, dé plek waar je koffie drinkt in Italië, drink je je kopje koffie gewoon aan de bar of aan een tafeltje. In Nederland is een café hetzelfde als een kroeg, maar in Italië is een café een koffiehuis. Een koffiehuis is meer dan een horecagelegenheid: het is een plek om elkaar te ontmoeten. Dit weerspiegelt de sociale normen en waarden en het gevoel van eenheid waar de Italiaanse cultuur zich door kenmerkt.

Hoe bestel je koffie in Italië?

In een café kun je op twee manieren je koffie bestellen. Als je ‘m staand aan de bar drinkt, wordt er van je verwacht dat je snel weer ruimte maakt voor de volgende gast. Zo’n ‘halve to-go’ koffie kost je minder dan wanneer je een koffietje bestelt aan tafel. Maar als je even gaat zitten, heb je wel tijd om te genieten van de omgeving, even bij te komen of lekkere cannoli (gebakje) te proberen. Over het algemeen is een kopje koffie in Italië sowieso niet erg duur; voor een espresso aan de bar betaal je ongeveer 1 euro en voor een cappuccino 2 euro. Op naar Bella Italia!