|

Wat is het verschil tussen americano en lungo?

Een zwarte koffie kun je tegenwoordig geen zwarte koffie meer noemen. Je zult vast wel eens de vraag hebben gehad: bedoelt u een americano of een lungo? Maar ja… Waar moet je dan voor kiezen? Een americano en een lungo lijken erg op elkaar, maar worden op een andere manier gezet. Ook de smaak tussen de twee is erg verschillend. Welke van de twee lekkerder is, is natuurlijk erg persoonlijk. Wij leggen je in ieder geval in dit blog uit wat het verschil is tussen een americano en een lungo.

Wat is een Americano

Een americano is net als een lungo een zwarte koffie. De oorsprong van de americano komt zoals de naam al doet vermoeden uit Italië. 70 jaar geleden bestelden Amerikaanse soldaten in Italië een espresso. Amerikanen houden over het algemeen alleen niet zo van hele sterke koffie en bestelde hier dan een kannetje heet water bij. Italianen noemden deze koffie de ‘americano’. Nog steeds wordt een americano bereidt met een enkele espresso en aangevuld met dezelfde hoeveelheid heet water. Over het algemeen kun je uitgaan van 30 milliliter espresso en 30 milliliter heet water. Dan heb je de perfecte verhouding. Wat je koffiebarretjes tegenwoordig ook veel ziet doen is de gast zelf laten bepalen hoeveel water hij/zij bij de espresso schenkt. Er wordt dan een espresso geserveerd in een koffie kopje met een kannetje heet water ernaast.

Wat is een Lungo

Ook een lungo is een zwarte koffie. De naam ‘lungo’ is afgeleid door de lange doorlooptijd en komt ook uit Italië. ‘Lungo’ betekent letterlijk ‘lang’ in het Italiaans. Een lungo zet je eigenlijk op dezelfde manier als een espresso, je laat de koffie alleen dubbel zo lang doorlopen, tot wel 60 seconden. Je hoeft dus geen water meer apart toe te voegen, zoals bij een americano.

Het verschil tussen een americano en een lungo

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zit er wel degelijk verschil tussen een americano en een lungo. Wanneer je beide geserveerd krijgt, zul je het aan het uiterlijk van de koffies niet zien. Het grote verschil zit hem vooral in de smaak. Door de lange doorloop van een lungo worden er veel plantenextracten en bittere smaken onttrokken. Bij een americano gebeurt dit niet. Bij een americano zet je namelijk gewoon een espresso en deze leng je apart aan met heet water. De smaak van de ‘perfecte’ espresso wordt dus gewoon verdunt. Veel specialty koffiedrinkers zijn een grotere liefhebber van de americano, aangezien dit een betere balans in smaken heeft.

Heb jij beide koffie soorten wel eens geproefd? Waar gaat jouw voorkeur naar uit? We horen je mening graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *