Wat is het verschil tussen americano en lungo?

Wanneer je ergens een koffie bestelt, kom je niet meer weg met ‘gewoon een zwarte koffie’. Je krijgt dan vaak de vraag ‘bedoel je een americano of lungo?’ Maar ja… wat is het verschil tussen die twee? Allebei zijn het koffies zonder melk, toch? Een americano en een lungo lijken erg op elkaar, maar worden op een andere manier gezet. Ook de smaken van de twee zijn erg verschillend. Welke je moet bestellen? Dat hangt er vanaf wat jouw voorkeur heeft! Wij gaan je uitleggen wat het verschil tussen een americano en een lungo nou precies is.

Americano/lungo onder de espressomachine

Het verschil americano vs. lungo in het kort:

  • Americano is espresso aangelengd met water
  • Lungo heeft een veel langere doorlooptijd

Wat is een americano?

Een americano is net als een lungo een zwarte koffie. De koffiesoort ontstond 70 jaar geleden toen Amerikaanse soldaten na de tweede wereldoorlog in Italië waren en daar espresso bestelden. Dit drankje was veel te sterk naar hun smaak waarop ze bedachten het aan te lengen met water. De Amerikaanse soldaten bestelden dus hun espresso met een kannetje heet water ernaast. Deze variant op een espresso werd door de Italianen bestempeld tot americano. Nog steeds wordt een americano bereidt met een enkele espresso en aangevuld met dezelfde hoeveelheid heet water. Over het algemeen kun je uitgaan van 30 milliliter espresso en 30 milliliter heet water voor de perfecte verhouding. Als je ergens een americano bestelt, krijg je daar vaak een kannetje heet water naast zodat je zelf kunt bepalen hoeveel water je bij de espresso schenkt.

Wat is een lungo?

Een lungo is ook een zwarte koffie, maar wordt heel anders gezet dan een americano. Deze koffiesoort vindt zijn oorsprong ook in Italië, waar ‘lungo’ lang betekent. Een lungo zet je eigenlijk op dezelfde manier als een espresso, maar daarbij laat je de koffie dubbel zo lang doorlopen, tot wel 60 seconden. Je hoeft dus geen water meer toe te voegen na het espresso zetten, zoals bij een americano.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Het verschil tussen een americano en een lungo

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zit er wel degelijk verschil tussen een americano en een lungo. Wanneer je beide geserveerd krijgt, zul je het aan het uiterlijk van de koffies niet zien. Het grote verschil zit hem vooral in de smaak. Door het lange doorlopen van een lungo, worden er veel meer plantenextracten en bittere smaken onttrokken aan de koffie dan bij een espresso. Bij een americano worden de aroma’s van de espresso juist afgezwakt door achteraf water toe te voegen. Een americano is wat milder van smaak en geur. Houd je meer van een sterke kop koffie met de nadruk op bittere smaken? Probeer dan de lungo eens uit. Het is ook erg leuk om het verschil tussen de twee te proeven, dus probeer ze ook vooral eens allebei!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *