Lemon meringue cookies

Twee van mijn favoriete desserts gecombineerd tot één dessert! Hoewel citroen echt een zomersmaak is, zijn deze koekjes ook heerlijk in andere seizoenen door de toevoeging van Italiaans eiwitschuim. Deze lemon meringue cookies zijn heerlijk als dessert, maar ook bij de koffie of gewoon als tussendoortje.

Het koekje heb ik gemaakt met patentbloem, dit zorgt ervoor dat het koekje boterzacht en luchtig wordt, meer zoals een cake. Als je tarwebloem gebruikt zal het koekje een stuk robuuster worden. Zorg er daarnaast ook voor dat de roomboter zacht is, dit maakt het een stuk makkelijker om de suiker en boter te mengen.

Lemon meringue cookies

De tekst gaat verder onder deze advertentie


Lemon meringue cookies recept

  • Beslagkom
  • Mixer
  • Spatel
  • Plasticfolie
  • IJsschep
  • Bakpapier
  • Oven
  • Spuitzak
  • Gasbrandertje
  • 250 gram patentbloem
  • 125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram kristalsuiker
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 50 gram crème fraîche
  • Sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel maïzena (7 gram)
  • 2 theelepels vanille extract
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • Italiaans eiwitschuim
  1. Klop de zachte boter samen met de kristal- en poedersuiker tot een homogene massa.
  2. Voeg het ei, citroensap, crème fraîche en vanille extract toe aan de boter en klop tot het goed gemengd is.
  3. Zet een zeef op de beslagkom en voeg de bloem, maïzena, bakpoeder, baking soda en zout toe. Gebruik een deeg haak op je mixer of meng het beslag met een spatel.
  4. Dek de kom af met plasticfolie en laat een uur opstijven in de koelkast.
  5. Maak het eiwitschuim wanneer het koekdeeg in de koelkast aan het opstijven is.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Gebruik een ijsschep om het deeg te portioneren in 18 koekjes. Maak er een bolletje van en druk een beetje plat.
  8. Bak de koekjes 9 – 11 minuten in de voorverwarmde oven. De koekjes hoeven niet bruin te kleuren, wanneer de zijkanten licht gekleurd zijn, is het tijd om ze uit de oven te halen.
  9. Laat de koekjes afkoelen op de plaat.
  10. Schep het Italiaans eiwitschuim in een spuitzak en gebruik geen spuitmondje. Spuit grote toeven op de koekjes en karameliseer het eiwit vervolgens met een gasbrandertje (crème brûlée brander).
  11. De koekjes zijn het lekkerst als je ze meteen serveert, eiwitschuim wordt namelijk iets minder lekker als het in de koelkast heeft gestaan. Het kan echter geen kwaad.
    Bon appétit!