Banoffee taart

Ben je nog op zoek naar een bijzondere taart voor je verjaardag of heb je nog een heleboel rijpe bananen over? Maak dan eens iets anders en serveer deze banoffee taart! Banoffee (banaan + toffee = banoffee) bestaat uit laagjes bananencake, room en toffee. De perfecte combinatie als je het mij vraagt en zal zeker bij een groot publiek in de smaak vallen.

De banoffee is een klassieker uit Engeland en hoort oorspronkelijk met een koekbodem. De koekbodem hebben wij vervangen door een smeuïge bananencake en past perfect bij de zoete room en toffee laag.

Wil je ook nog iets anders op tafel zetten? Probeer dan eens deze Italiaanse meringue taart met ganache!


Banoffee taart recept

  • 4 beslagkommen
  • Garde/mixer
  • Spatel
  • Steelpan
  • Bakplaat + bakpapier
  • Ronde uitsteekvorm (minimale diameter van 12 cm)
  • Serveerschaal of plateau
  • 250 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 250 gram tarwebloem
  • 3 overrijpe bananen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 100 gram licht bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • Snufje zout

Roomlaag

  • 150 ml slagroom
  • 50 gram honing
  • 1/2 theelepel vanille extract

Toffee

  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 ml lauwwarme slagroom (verwarm even in de magnetron)

Garnering

  • Plakjes banaan
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  2. Klop de suiker, gesmolten boter, vanille extract en de 4 eieren luchtig met een mixer of garde.
  3. Meng in een andere beslagkom de bloem, bakpoeder, baking soda en zout.
  4. Prak de 3 bananen en voeg deze aan het suikermengsel toe. Blijf nog even doorkloppen totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  5. Zeef het bloemmengsel bij de andere ingrediënten en spatel alles goed door elkaar.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort hier het beslag op. Zorg ervoor dat het beslag goed verdeeld is.
  7. Schuif de plaat in de voorverwarmde oven en bak in 20-30 minuten gaar. Blijf goed letten op de cake. Wanneer de bovenkant mooi goudbruin is, mag je de plaat uit de oven halen. De tijd die de cake moet bakken verschilt per oven. Dus blijf op de cake letten.
  8. Laat de cake op de plaat afkoelen en maak intussen de toffee en roomlaag.
  9. Klop voor de roomlaag de slagroom samen met de honing en vanille stijf.
  10. Doe de kristalsuiker voor de helft in een steelpannetje en zet op een laag vuur. Als alle suiker in de pan gesmolten is, voeg je de rest van de suiker toe. Ga niet roeren met een lepel of spatel (de karamel krijg je er niet meer zo makkelijk af), maar draai de pan af en toe rond zodat het mengsel niet aanbrandt.
  11. Wanneer alle suiker is gesmolten en mooi bruin is, giet je de lauwwarme slagroom erbij (let op: niet de zojuist opgeklopte slagroom!). Pas op voor je handen, want er komt hete stoom vanaf. Nu mag je wel roeren met een spatel, doe dit direct zodat er niks aanbrand. Laat even borrelen en zet dan het gas uit.
  12. Nu kunnen we de taart gaan opbouwen. Steek met een ronde vorm rondjes uit de cake. Leg een plak op een schaal en leg hier een laag room op. Giet vervolgens een laag toffee over de room en leg hier een paar plakjes banaan op. herhaal alle lagen 3 keer. Eindig met een laag toffee en garneer nog met een paar plakjes banaan. Bon appétit!