Je winkelwagen is momenteel leeg!
Wat is Canephora?
Wanneer mensen in de specialty coffee-wereld over koffie praten, gaat het vaak over Arabica. Maar wist je dat 44% van alle koffie die wereldwijd wordt gedronken, niet Arabica is? Die andere grote speler is Canephora, beter bekend onder zijn meest beroemde variëteit: Robusta.

Coffea canephora
Canephora (Coffea canephora) is één van de belangrijkste koffiesoorten die commercieel wordt verbouwd. Het is een compleet andere soort dan Arabica (Coffea arabica), genetisch gezien hebben ze maar zo’n 43% van hun DNA gemeen. Waar Arabica van nature groeit in koelere, hoger gelegen gebieden, doet Canephora het juist heel goed in lagere, hetere gebieden. Hij voelt zich thuis in warme, vochtige klimaten, vaak op lagere hoogtes tussen 0 en 800 meter.
Het Robusta stigma
Robusta heeft een negatief imago gehad in de specialty coffee-wereld. De boon zou eigenlijk alleen bitter en vlak smaken. Maar door nieuwe ontwikkelingen en de inzet van verschillende koffieboeren en branders, is dit beeld aan het veranderen. Want wanneer Robusta dezelfde liefde krijgt als onze geliefde Arabica, dan kan ook een Robusta heel fruitig en bloemig smaken.
Robusta vs. Canephora
Alle Robusta’s zijn Canephora, maar niet alle Canephora’s zijn Robusta. “Robusta” is eigenlijk maar één variëteit van de Canephora-soort. Er bestaan ook andere variëteiten, zoals Nganda en Tugusari.
Smaakprofiel
Het smaakprofiel van Specialty Canephora is door recent onderzoek uitgebreid en er is zelfs een nieuw Coffee Tasters Flavor Wheel voor Canephora ontwikkeld.

Cafeïnegehalte
Canephora bevat gemiddeld twee keer zoveel cafeïne als Arabica (2-2,7% versus 1-1,5%). Dat maakt hem van nature beter bestand tegen insecten en ziekten, cafeïne werkt namelijk als een natuurlijk afweermiddel.
Duurzaamheid en teelt
Canephora is een hele sterke plant. Hij verdraagt hitte, vochtigheid en wisselende regenpatronen beter dan Arabica. Dat maakt hem een interessante optie voor boeren in een tijd waarin klimaatverandering de teelt verandert. Terwijl Arabica-plantages soms moeten verhuizen naar hogere hoogtes om koel genoeg te blijven, kan Canephora juist blijven groeien op een lagere, warmere grond.
Conclusie
Canephora is misschien minder populair in marketingcampagnes geweest, maar hij speelt een hele belangrijke rol in onze koffiecultuur, en mogelijk ook in de toekomst van koffieproductie. Wij zijn in ieder geval van mening dat deze koffieplant een plek in de spolights verdient.
Tip! Mikołaj’s boek Robusta/Canephora – A brief guide to loving it, zet met helderheid en passie een krachtig tegengeluid neer in de specialty coffee-wereld. Je leest onze blog erover hier!

Maak kennis: Dit is Isabelle
Auteur bij LeRine
Het gezicht achter LeRine! Haar liefde voor koffie begon al op haar tiende met haar allereerste kopje, en sindsdien is die passie alleen maar gegroeid. Als eigenaresse van LeRine wil ze niets liever dan die passie delen, door specialty coffee voor iedereen toegankelijk te maken.
Isabelle ademt koffie in alles wat ze doet. Of het nu gaat om het schenken van latte art, het geven van barista-workshops of het schrijven van blogs: haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Dat ze niet alleen praat over koffie, maar het ook écht kan, bewees ze begin 2025 door de derde plek te behalen tijdens de finale van de Nederlandse Barista Kampioenschappen! Met haar kennis en creativiteit neemt Isabelle je op Lerine.nl mee in haar koffiewereld.