Wat is Canephora?

Wanneer mensen in de specialty coffee-wereld over koffie praten, gaat het vaak over Arabica. Maar wist je dat 44% van alle koffie die wereldwijd wordt gedronken, niet Arabica is? Die andere grote speler is Canephora, beter bekend onder zijn meest beroemde variëteit: Robusta.

canephora

Coffea canephora

Canephora (Coffea canephora) is één van de belangrijkste koffiesoorten die commercieel wordt verbouwd. Het is een compleet andere soort dan Arabica (Coffea arabica), genetisch gezien hebben ze maar zo’n 43% van hun DNA gemeen. Waar Arabica van nature groeit in koelere, hoger gelegen gebieden, doet Canephora het juist heel goed in lagere, hetere gebieden. Hij voelt zich thuis in warme, vochtige klimaten, vaak op lagere hoogtes tussen 0 en 800 meter.

Het Robusta stigma

Robusta heeft een negatief imago gehad in de specialty coffee-wereld. De boon zou eigenlijk alleen bitter en vlak smaken. Maar door nieuwe ontwikkelingen en de inzet van verschillende koffieboeren en branders, is dit beeld aan het veranderen. Want wanneer Robusta dezelfde liefde krijgt als onze geliefde Arabica, dan kan ook een Robusta heel fruitig en bloemig smaken. 

Robusta vs. Canephora

Alle Robusta’s zijn Canephora, maar niet alle Canephora’s zijn Robusta. “Robusta” is eigenlijk maar één variëteit van de Canephora-soort. Er bestaan ook andere variëteiten, zoals Nganda en Tugusari.

Smaakprofiel

Het smaakprofiel van Specialty Canephora is door recent onderzoek uitgebreid en er is zelfs een nieuw Coffee Tasters Flavor Wheel voor Canephora ontwikkeld. 

Cafeïnegehalte

Canephora bevat gemiddeld twee keer zoveel cafeïne als Arabica (2-2,7% versus 1-1,5%). Dat maakt hem van nature beter bestand tegen insecten en ziekten, cafeïne werkt namelijk als een natuurlijk afweermiddel.

Duurzaamheid en teelt

Canephora is een hele sterke plant. Hij verdraagt hitte, vochtigheid en wisselende regenpatronen beter dan Arabica. Dat maakt hem een interessante optie voor boeren in een tijd waarin klimaatverandering de teelt verandert. Terwijl Arabica-plantages soms moeten verhuizen naar hogere hoogtes om koel genoeg te blijven, kan Canephora juist blijven groeien op een lagere, warmere grond.

Conclusie

Canephora is misschien minder populair in marketingcampagnes geweest, maar hij speelt een hele belangrijke rol in onze koffiecultuur, en mogelijk ook in de toekomst van koffieproductie. Wij zijn in ieder geval van mening dat deze koffieplant een plek in de spolights verdient.

Tip! Mikołaj’s boek Robusta/Canephora – A brief guide to loving it, zet met helderheid en passie een krachtig tegengeluid neer in de specialty coffee-wereld. Je leest onze blog erover hier!

Ook leuk om te lezen