Wat is honey process?

Koffie moet een aantal processen doorlopen voordat wij er een kopje koffie van kunnen zetten. Koffiebonen groeien namelijk aan een plant en zijn eigenlijk een fruitsoort. Honey process is één van de vele mogelijkheden om koffiebonen hun smaak te geven en te ontdoen van hun schil. De meer traditionele methodes zijn het gewassen en het droge proces. Honey process ligt hier een beetje tussenin. Maar wat is honey process dan precies? Om dit te snappen leggen we eerst het verschil tussen het gewassen en droge proces uit.

Het verschil tussen het gewassen en droge proces

Wanneer alle koffiebesjes geplukt zijn, moet de schil verwijderd worden voordat de koffiebonen gebrand kunnen worden. Dit kan doormiddel van het gewassen of het droge proces. Tijdens het gewassen proces wordt de pulp, het fruit en het slijmlaagje mechanisch verwijderd, dit heet ook wel ‘depulping’. Hierna worden de bonen enkele dagen gefermenteerd in een groot bad water. Na het badderen worden de bonen gedroogd totdat ze maximaal 11% vocht bevatten.

Tijdens het droge proces worden de bessen op grote bedden (vaak in de zon of in overdekte warme kassen) gedroogd. Na het drogen wordt de schil verwijderd en blijft de groene boon over. De verschillende methodes geven de boon een bepaalde smaak. Het droge proces geeft vooral zoete smaken aan de boon en het gewassen proces gefermenteerde, meer zure smaken. De boer kiest zelf welke methode hij gebruikt voor welke boon en natuurlijk waar hij de mogelijkheden voor heeft.

Wat is honey process coffee?

Honey process ligt tussen het gewassen en droge proces in. Tijdens dit proces wordt de schil en het fruit verwijderd, maar blijft de slijmerige laag achter om de boon. Samen met de slijmlaag drogen de bonen tot ze nog maximaal 11% vocht bevatten. Het grote voordeel van honey process is dat er veel minder water gebruikt wordt dan bij bijvoorbeeld het gewassen proces. Ook geeft dit proces een goede balans tussen zoete en zure smaken aan de boon. Vooral Centraal Amerika gebruikt de honey process als verwerkingsmethode.

Waarom heet het honey process?

Honey process heeft zijn naam te danken aan de gouden gloed die de bonen krijgen tijdens het drogen en het plakkerige slijmlaagje dat om de boon heen zit. Binnen de honey process zijn er weer een heleboel variaties, zoals red, black, and white honey. Dit zie je ook misschien weleens op een zak koffiebonen staan. Elke kleur geeft een andere gradatie van de honey process aan en brengt ook andere smaken met zich mee.

Meer leren over koffie?

Naast ons wekelijks koffieblog geven we ook iedere week interessante trainingen over koffie. We leren je onder andere smaken te leren herkennen, koffiebonen af te stellen op je espressomachine en natuurlijk de oorsprong en procesmethode van koffie. Wil je meer leren over koffie en/of wil je een barista worden? Meld je dan aan voor één van onze barista workshops!