Je winkelwagen is momenteel leeg!
Milenio: een unieke specialty coffee variëteit
Ondertussen weten we de verschillen tussen de bekendste koffiesoorten: arabica en robusta. Maar wist je dat er naast die twee ook nog sub-variëteiten bestaan? Dit betekent dat je eindeloos kunt experimenteren met verschillende koffiesoorten zoals Bourbon, Geisha én Milenio. Maar wat maakt Milenio zo bijzonder? In deze blog nemen we je mee in het verhaal van Milenio: een unieke specialty coffee variëteit.

Milenio in het kort:
Wat zijn koffievariëteiten?
Laten we beginnen bij de basis: wat zijn koffievariëteiten eigenlijk? Je kunt ze het beste vergelijken met druivenrassen in de wijnwereld. Binnen de hoofdsoorten arabica en robusta bestaan allerlei verschillende variëteiten, elk met hun eigen kenmerken op het gebied van smaak, groeisnelheid en ziekteresistentie. Dit zorgt voor een enorme diversiteit binnen de koffiewereld: goed nieuws voor ons!
Om het nog iets ingewikkelder te maken, bestaan er naast die koffiesoorten ook hybride variëteiten. Dit kan op een natuurlijke manier gebeuren, maar soms wordt het proces ook gestuurd om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een variëteit die de verfijnde smaak van een arabica combineert met de sterke weerstand tegen schimmels van een andere soort. Wanneer een nieuwe variëteit goed presteert, kan deze verder worden geteeld en verspreid. Zo blijft de koffiewereld zich ontwikkelen.
Milenio: een unieke specialty coffee variëteit
Milenio is zo’n hybride koffiesoort, die valt onder de categorie F1 Hybrid Coffee. Dit betekent dat het een eerste generatie kruising is tussen twee genetisch verschillende koffiesoorten. In het geval van Milenio zijn dat Sarchimor en Rume Sudan. Deze kruising is zorgvuldig ontwikkeld om het beste van beide ‘ouders’ te combineren: Sarchimor staat bekend om zijn sterke ziekteresistentie en hoge opbrengst (met een duurzamere productie, yes!), terwijl Rume Sudan zorgt voor een complex en verfijnd smaakprofiel, met fruitige en florale tonen.
Het resultaat? Een Milenio-plant die veel koffiebessen produceert, wat zorgt voor een hoge opbrengst zonder in te leveren op kwaliteit. De plant is sterker, beter bestand tegen ziektes en daarmee duurzamer en productiever. Tegelijkertijd biedt het een uniek smaakprofiel.
Smaakprofiel Milenio
De oorsprong van Milenio ligt in Midden-Amerika, en dat proef je terug in het smaakprofiel. Het biedt de balans tussen volle, rijke smaken en frisse, fruitige tonen. Denk aan pure chocolade en noten, gecombineerd met een natuurlijke zoetheid en fruitige hints van mandarijn en andere citrusvruchten.
Milenio heeft een zachte body en een gebalanceerde zuurgraad (aciditeit). Dit maakt het een koffie met karakter, die je het best met zorg kunt zetten om alle smaken goed tot hun recht te laten komen. Afhankelijk van de branding en zetmethode kunnen bepaalde smaken extra naar voren komen. Kort gezegd benadrukt een lichte branding bijvoorbeeld de fruitige tonen, terwijl een donkere branding de chocolade- en notensmaken versterkt!
Specialty coffee blijft in beweging
Met zijn hoog scorende smaakprofiel volgens de SCA-richtlijnen is Milenio een koffiesoort die zowel de boer als de koffiedrinker blij maakt. Het laat zien hoe de koffiewereld zich voortdurend kan evolueren. Net als ons klimaat en de aarde zelf blijven veranderen, blijft ook koffie zich aanpassen en vernieuwen. En dat is best bijzonder, toch? Hoe tof is het eigenlijk dat wij als koffieliefhebbers deze ontwikkelingen van zo dichtbij kunnen meemaken en proeven!