Je winkelwagen is momenteel leeg!
‘Supermarktkoffie’ en Specialty Coffee: het verschil
Veel koffie die in de supermarkt ligt is massa geproduceerd. Wat deze koffie kenmerkt, is de lage prijs, de bittere smaak en vaak, als de koffie ongemalen is, vette koffiebonen. Vergelijk je deze koffie met Specialty Coffee, dan is het een wereld van verschil. Maar wat is het verschil tussen massaproductie koffie en Specialty Coffee precies?

Massaproductie koffie vs Specialty Coffee in het kort:
Wat is massaproductie koffie?
Een groot verschil tussen massaproductie koffie en Specialty Coffee, is de doelgroep. De koffie die voor de massaproductie wordt gebrand, moet goedkoop zijn en ‘makkelijk’. Niet moeilijk om te zetten, snel klaar en altijd dezelfde smaak. Door een boon heel donker te branden, komt er eigenlijk nog maar 1 smaak naar voren: bitter. Het ‘voordeel’ hiervan, is dat je telkens dezelfde branding kunt gebruiken en de boon geen tijd en aandacht hoeft te geven, zowel in het productieproces als het zetproces. Je zet massaproductie koffie vaak met koffiepads, of als voorgemalen snelfilterkoffie.
Maar wist je dat koffie snel zijn versheid verliest na het malen? Daarom maal je specialty coffee pas als je het gaat gebruiken. Op veel pakken koffie in de supermarkt kun je niet eens terugvinden wanneer de koffie is gebrand en gemalen, dus je kunt niet achterhalen hoe vers de koffie is of waar deze vandaan komt. Dit stukje transparantie is ook een groot verschil tussen productiekoffie en specialty coffee.
Wat is Specialty Coffee?
Het resultaat van de tijd en aandacht die er aan een Specialty Coffee boon wordt, is een koffieboon met bijzondere, complexe smaken. Want er zit veel meer in een koffieboon dan bitter, zoals bijvoorbeeld tonen van witte chocolade, aardbei, macadamia. Die komen naar voren in Specialty Coffee. Maar wat is Specialty Coffee eigenlijk? In de Specialty Coffee wereld staat het bean-to-cup proces centraal, in tegenstelling tot het zo veel mogelijk en zo goedkoop mogelijk produceren van massaproductie koffie. ‘Slechte’ koffiebonen worden handmatig uit de batch gehaald, zodat alleen de beste koffiebonen overblijven. Specialty Coffee moet voldoen aan hoge standaarden op het gebied van eerlijke handel, verwerkingsmethodes en exclusieve smaken. Het is iets duurder, maar eerlijker en als je het ons vraagt ook veel lekkerder!
Wil je kennis maken met de wereld van Specialty Coffee? Bekijk dan onze barista workshops eens waar ook cupping rondes in zitten. Tijdens een koffie cupping krijg je een inkijkje in hoe divers en lekker échte koffie is.