Wat is co-gefermenteerde koffie?
De specialty coffee wereld verandert in een hoog tempo, en nieuwe trends vliegen je om de oren. Voor koffieliefhebbers biedt dit de kans om creatief te zijn en op zoek te gaan naar vernieuwende ideeën om koffie aan te bieden. Een van de recente ontwikkelingen is het experimenteren met co-gefermenteerde koffie. Iets wat de deur naar nieuwe smaakprofielen en diversiteit van koffie opent. Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat is co-gefermenteerde koffie precies en hoe werkt dit proces?

Disclaimer: op deze foto zie je niet het proces van co-fermentatie
Co-fermentatie in het kort:
Wat is co-gefermenteerde koffie en hoe werkt dit proces?
Bij fermentatie denk je waarschijnlijk snel aan yoghurt, bier of brood, maar wist je dat koffie ook op verschillende manieren gefermenteerd wordt? Fermentatie speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van unieke smaken, vooral in de wereld van specialty coffee. Er zijn verschillende methoden om koffiebonen te fermenteren, en elke methode heeft weer een ander effect op de smaak.
Co-gefermenteerde koffie gaat nét een stap verder dan de traditionele fermentatie methoden van koffiebonen. Bij co-fermentatie worden de koffiebessen samen met andere ingrediënten, zoals fruit, kruiden of bloemen, gefermenteerd. Dit gebeurt tijdens het verwerkingsproces van de koffiebonen zelf, zodat de smaken van de toegevoegde ingrediënten op een natuurlijke manier in de bonen trekken. Er is soms wat verwarring tussen de termen co-fermented en infused, maar belangrijk om te onthouden is dat bij co-fermentatie de smaken echt tijdens het fermentatieproces toegevoegd worden, terwijl dit bij infused ook naderhand kan gebeuren (of zelfs kunstmatig). Co-fermentatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de verwerkingsmethode die wordt gebruikt. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Washed co-fermentation: bij natte co-fermentatie wordt eerst het vruchtvlees van de boon verwijderd, waarna de bonen in water worden gelegd om te fermenteren. Tijdens dit proces kunnen de andere ingrediënten of kruiden toegevoegd worden aan het water, wat ervoor zorgt dat het in de koffiebonen trekt. Uit deze methode komen vaak heldere smaken met subtiele invloeden van de toegevoegde ingrediënten.
- Natural co-fermentation: bij droge co-fermentatie blijven de koffiebessen heel en worden deze in de warmte en het licht van de zon gefermenteerd. Hier kunnen verschillende ingrediënten tussen de bessen worden gelegd. En juist doordat het vruchtvlees nog om de bonen zit, kan dit een sterke smaakoverdracht geven.
- Carbonic maceration: dit is een anaerobisch fermentatieproces dat van origine in de wijnproductie wordt gebruikt, maar ook toegepast kan worden bij koffie. Hierbij worden koffiebessen in een afgesloten tank geplaatst die gevuld wordt met kooldioxide (CO2). In onze blog over carbonic maceration gaan we hier dieper op in en leggen we je precies uit hoe dit werkt.
Voordelen van co-gefermenteerde koffie
Het co-fermenteren van koffie biedt een tal van nieuwe en exclusieve smaken, precies waar specialty coffee drinkers vaak op zoek naar zijn. Maar behalve dat het nieuwe waarde geeft aan koffie, kan het ook een duurzaam en maatschappelijk belang geven. En dat is iets waar specialty coffee liefhebbers vaak nóg doller op zijn. Door gebruik te maken van lokale ingrediënten, die anders misschien wel verspild zouden worden, wordt de ecologische voetafdruk van de productie verminderd terwijl de waarde van de koffie wordt verhoogd en draagt het bij aan de economische groei van de regio.
We leggen binnen specialty coffee graag de nadruk op kwaliteit, vakmanschap en duurzaamheid en co-fermentatie biedt niet alleen nieuwe smaakmogelijkheden, maar creëert ook positieve impact voor de omgeving. Een win-win voor zowel de liefhebbers als de producenten.
Waar moet je op letten?
Over co-fermented coffee zijn de meningen soms verdeeld. Veel mensen binnen de specialty coffee-community vinden dat er niets aan het verwerkingsproces van koffie mag worden toegevoegd, omdat dit de ‘echtheid’ zou aantasten. Fair point, desondanks zien anderen het juist als een creatieve stap vooruit in de koffie-industrie. Wat belangrijk is om te onthouden, is dat de smaak van co-gefermenteerde koffie soms kan variëren, omdat toevoegingen zoals fruit of kruiden het fermentatieproces beïnvloeden. Hierdoor is er veel nauwkeurigheid nodig om het gewenste resultaat in je kopje te krijgen. Omdat dit een wat ingewikkelder manier van koffie produceren is, kan co-fermented coffee vaak wat duurder zijn. Ook is de houdbaarheid wat korter, omdat de bonen gevoeliger zijn voor kwaliteitsverlies. Omdat er nog geen vaste termen, maar wel veel meningen zijn binnen deze verwerkingsmethoden, kan het lastig zijn te weten wat je precies koopt. Hierom is transparantie over het proces extra belangrijk, zeker binnen specialty coffee, zodat je als consument weet wat je in huis haalt.