Tarte tatin met appel en peer

Ken je dat gevoel? Van verlangen naar dat Franse terras, met een stukje taart en een kopje koffie? Wij hebben dat het hele jaar door en dan vooral een kopje koffie met een stukje tarte tatin. Dit typische Franse recept is eigenlijk vrij eenvoudig en bestaat uit drie delen, namelijk; zoet deeg, fruit en karamel. Om de herfst een beetje op de voorgrond te laten, hebben we de perfecte combinatie van appel en peer als vulling gebruikt. Dit afgemaakt met fudgy karamel en zoet deeg. Bon Appétit.

Tarte tatin betekent letterlijk ‘taart op z’n kop’. Je legt dus eerst de vulling in de vorm en legt hier het deeg overheen. Pas nadat de taart gebakken is, draai je de taart om.

Heb je zin in andere recepten met appel? Probeer dan dit recept voor warme appelsap met kaneel en steranijs.


Tarte tatin met appel en peer recept

  • Quichevorm (diameter: 21cm)
  • Beslagkom
  • Deegroller
  • Steelpan

Deeg

  • 200 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 40 gram kristalsuiker
  • 100 gram boter
  • 1 eidooier
  • 40 ml ijskoud water

Karamel

  • 150 gram kristalsuiker
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • Snufje zout

Vulling

  • 2 Elstar appels
  • 2 Doyenné du Comice peren
  1. Deeg: In een grote mengkom meng de bloem, zout en kristalsuiker. Snijd de roomboter in kleine blokjes en wrijf deze met de topjes van je vingers door de bloem.
  2. Wanneer de bloem en boter zijn gemengd voeg je de eidooier toe en de helft van het ijskoude water. Het is belangrijk dat het water echt koud is, anders wordt de boter te warm en smelt het in het deeg.
  3. Wanneer het water en de eidooier goed gemengd zijn, voeg je de rest van het water toe en blijf met de topjes van je vingers het deeg mixen. Vorm een schijf van het deeg, verpak in plasticfolie en laat een uur opstijven in de koeling.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  5. Karamel: in een steelpannetje, smelt de suiker op middelhoog vuur. Ga niet roeren, dan blijft de suiker vastzitten aan de lepel en is er moeilijk af te krijgen. Wanneer alle suiker gesmolten is, voeg je de blokjes boter en het zout toe. Nu kun je wel roeren met een houten lepel. Als alle boter gesmolten is, zet je het vuur uit.
  6. Vulling: Snijd de appels en peren over de lengte door de helft, snijdt het klokhuis weg en snij de helften in plakjes.
  7. Giet de karamel in een quichevorm van 21 cm. Leg hier in verschillende richtingen de appel en peren plakjes.
  8. Haal het deeg uit de koeling en bestuif je werkblad ruim met bloem. Rol het deeg net wat ruimer uit dan 21 cm.
  9. Leg het deeg over de appels en druk de rand naar binnen.
  10. Prik met een vork of een scherp mes een aantal gaatjes in het deeg en bak de tarte tatin met appel en peer in 30-35 minuten gaar.
  11. Pak een bord dat groter is dan de taartvorm en leg deze over de tarte tatin. Houd de taart en het bord goed vast en draai ze om. De taart ligt nu met het deeg aan de onderkant op het bord.
  12. Verdeel de taart in 6 stukken en bon appétit!

We zien jouw tarte tatin met appel en peer graag terug! Gebruik de hashtag #LeRineBakery op Instagram en voeg je foto’s toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *