De koffiecultuur van New York City

The City That Never Sleeps: New York! Een plek waar de lichten altijd branden, het verkeer nooit stilstaat, en waar koffie niet zomaar een drankje is, maar een essential. De drukte in de stad geeft je het gevoel dat elke minuut telt. Daarom zijn de New Yorkers groot fan van de koffie to-go. Net zo onmisbaar als de gele cabs en zó populair dat een stel vaders ooit met het geniale idee van een opvouwbare to-go beker kwam. Zit er meer achter de koffiecultuur van New York City dan Starbucks en to-go bekers?

Koffiecultuur New York City Central café

A coffee a day…

Voor veel New Yorkers begint de dag met een koffietje onderweg. Niet thuis, niet zittend aan de keukentafel, maar al lopend, wachtend op de metro of tijdens een conference call. De typische New Yorkse ochtendkoffie zit vaak in een kartonnen to-go beker van de deli op de hoek of een hippe koffietent in Brooklyn. Dat is ook niet gek voor een stad met een van de grootste metronetwerken ter wereld. Grote kans dat er een “regular coffee” in de to-go beker zit – wat in New York verrassend genoeg betekent: filterkoffie met melk en twee suikerklontjes. Toch zie je ook steeds vaker mensen met een sophisticated flat white, oat milk latte of cold brew in de hand. Koffie is hier niet alleen een cafeïneshot – het is een lifestyle. Maar dat is het niet altijd geweest. 

Het New York van toen

De koffiecultuur in de VS hangt sterk samen met historische gebeurtenissen. Tijdens de crisis van de jaren 30 hielden voedselbanken en “soup kitchens” mensen op de been door koffie en donuts uit de delen. Ook tijden van oorlog hadden een groot effect op de bekendheid van koffie en zorgden ervoor dat het een gewild product werd. Tijdens een oorlog behoorde koffie tot het rantsoen van het leger. Daarbij ging het niet om de smaak van de warme drank, maar juist de oppeppende werking. En na een oorlog, met name de tweede wereldoorlog, zorgde de groei van de economie voor een toename in reclame en publiciteit, ook voor koffie. Met de komst van diners ontstond het sociale karakter van koffie en dit ontwikkelde zich verder toen Amerikaanse kantoren de beroemde coffee break invoerden als standaard onderdeel van de dag.

In een stad waar alles snel gaat, is koffie een manier om te verbinden. Het geeft je een excuus om uit de kantoorhectiek te stappen of simpelweg een manier om een praatje te maken met de barista die jouw naam wél onthoudt. Die kleine interacties behoren in New York tot de orde van de dag.

Van no-nonsense tot niche

koffiegelegenheden. Aan de ene kant heb je de klassieke diners, waar je een pot met koffie voorgeschoteld krijgt – vergelijkbaar met de koffie die je moeder of oma op de verjaardag zet(te) voor héél veel mensen tegelijk met een héle bittere smaak. Geen wonder dat aan een ‘regular coffee’ heel wat wordt toegevoegd 😉 Aan de andere kant heb je de high-end koffiebars in SoHo of Williamsburg, waar de barista’s je vertellen over de herkomst van de bonen, het fermentatieproces en waarom een specifieke Ethiopische boon perfect is voor een pour-over. En laten we de grote ketens zoals Starbucks niet vergeten, die zijn oorsprong in Noord-Amerika vindt.

Deze diversiteit maakt New York uniek: koffie is overal, in alle vormen, en toegankelijk voor iedereen – of je nu $1 betaalt of $7.

Koffie op z’n New Yorks: always on the go

De koffiecultuur van New York is, net als de stad zelf, constant in beweging. Trends komen en gaan – denk aan de opkomst van nitro cold brew of de populariteit van espressotonics – maar de liefde voor koffie blijft. Hier is koffie méér dan een drankje: het is een dagelijks ritueel en een cultureel fenomeen. In New York wordt koffie gedronken zoals ze leven: intens, gehaast en altijd onderweg naar de volgende bestemming.

  • From New Amsterdam to New York City – exploring coffee history, quirks, and culture in the city that never sleeps. (2023, 12 juli). Lifeboost Coffee. https://lifeboostcoffee.com/blogs/lifeboost/from-new-amsterdam-to-new-york-city-exploring-coffee-history-quirks-and-culture-in-the-city-that-never-sleeps?srsltid=AfmBOoqgtNa8cdD0sBoDViLKVByJMIbcOtaO1uCuT06ihg3r9ry5FAdf
  • Ashby, P. (2023, 26 oktober). The history of the US coffee shop. Perfect Daily Grind. https://perfectdailygrind.com/2022/01/the-history-of-the-us-coffee-shop/
  • New York (stad). (z.d.). Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/New_York_(stad)

Ook leuk om te lezen