Hoe zet je de lekkerste espresso thuis?

Als je alle barista tools in huis hebt en de koffiemolen klaar is voor gebruik, hoef je alleen nog jouw espressomachine aan te zetten. Als deze is opgewarmd, ben je klaar om een heerlijke espresso te zetten. Je maalt, drukt de gemalen koffie stevig aan en draait de filterdrager in de zetgroep. Het water begint te lopen, de espresso valt in je kopje en na 20-30 seconden is het tijd om te proeven. Je proeft en…. zuur. Hoe kan dat nou? Je hebt alle tools gekocht, de beste apparatuur in huis gehaald en nog smaakt die espresso niet lekker. Hoe zet je de lekkerste espresso thuis? We geven je onze tips!

Een espresso in het kort:

  • Een espresso hoort niet zuur of bitter te smaken. Bij elke boon moet je de ‘sweetspot’ zien te vinden. Dit is een balans tussen zuren, oliën, suikers en bitters.
  • Een espressomachine zet alleen espresso’s, geen koffie zoals veel mensen die gewend zijn te drinken. Wil je een zwarte koffie? Dan zet je eerst een espresso en deze leng je aan met heet water.

Wat is een espresso?

Een espresso is een extractie van de koffieboon. Onder hoge waterdruk wordt er uit de fijn gemalen koffiebonen een espresso gedrukt. Hierdoor is de koffie erg geconcentreerd en sterk van smaak. Perfect als basis van verschillende koffierecepten, zoals een Americano, cappuccino en cortado.

Hoe bepaal je de perfecte afstelling voor een espresso?

Elke boon is anders. De grond waar de boon op groeit, de verwerkingsmethode, het transport, de brandmethode en de verpakking hebben allemaal invloed op de smaak. Je kunt dus geen standaard afstelling gebruiken voor elke koffieboon. Hiervoor zul je moeten proeven en ruiken. Hoe meer je proeft, hoe eenvoudiger het afstellen van (nieuwe) bonen wordt. Tijdens onze workshops leren we je alles over het afstellen van jouw favoriete koffieboon, hieronder beschrijven we alvast een aantal stappen die je kunnen helpen:

  1. voer eerst de 0-meting uit. Zet een espresso zonder iets aan de afstellingen aan te passen;
  2. wat proef je? Voeren zure smaken de boventoon, of proef je juist een hele bittere afdronk?;
  3. hoe liep de espresso uit de machine? Liep de espresso er snel en licht uit, of druppelde de espresso er moeilijk en langzaam uit? Liep de druk te hoog of te laag op?;
  4. als je de vorige vragen hebt kunnen beantwoorden ga je je volgende stap bepalen. Was de koffie te zuur? Dan liep de espresso waarschijnlijk ook te snel door en was de druk te laag. Stel de maler iets fijner af, of voeg gemalen koffiebonen toe als er niet genoeg in het filterbakje zat. Was je espresso te bitter? Stel dan de maler minder fijn af, of kies voor minder gemalen bonen. Pas niet meer dan 1 factor tegelijk aan, anders kun je niet achterhalen waar het beter of juist mis gaat.

Wat zijn de ideale verhoudingen van een espresso?

Zoals beschreven is iedere boon anders, dus je kunt het beste proeven, proeven, proeven. Wel kun je globaal rekening houden met het volgende:

  • een espresso heeft een brew ratio van 1:2 (1 deel koffie, 2 delen water). Gemiddeld 18 – 20 gram koffie in een filterbakje van 16 – 20 gram;
  • de extractietijd ligt tussen de 25 – 35 seconden;
  • een espresso wordt gezet onder 9 bar druk;
  • de temperatuur van het water ligt rond 92 graden Celsius.

De lekkerste espresso thuis zet je zo

Wat heb je nodig?

  • Heb je een koffiemolen die een aantal seconden maalt, weeg dan wat er in je filterbakje komt. Pas nog niks aan. Maalt je koffiemolen alleen zolang jij het knopje indrukt? Weeg dan eerst de bonen af. Begin met 18 gram.
  • Druk de koffie aan. Dit hoeft niet hard, maar zorg ervoor dat je dit altijd hetzelfde en recht doet.
  • Draai de filterdrager in de zetgroep en zet het water direct aan, anders verbrand de hete machine je bonen. Start ook direct een timer (niet pas als de espresso eruit komt). Zet je kopje op een weegschaal en zet de machine pas uit als je twee keer zoveel espresso hebt, dan het aantal gram bonen dat je hebt gemalen.
  • Proef dan de espresso. Smaakt deze zuur? Waarschijnlijk onderextractie. Proef je een bittere smaak? Dan is het waarschijnlijk overextractie. Bekijk ook de tijd die de espresso heeft doorgelopen. Ligt dit onder de 25 seconden, dan moet je ervoor zorgen dat het water langzamer door de koffie kan lopen en vice versa. Lees hierboven wat je hieraan kunt doen.
  • Een goede espresso smaakt een beetje zoet. Een heftige nasmaak is niet gewenst.

Hulp nodig bij het zetten van een espresso?

Wil je graag advies van een barista? We helpen je graag. Met de barista workshop thuis helpen we jou in een privé barista workshop de lekkerste espresso te zetten op je eigen machine.