Waarom gemalen koffie aanstampen?

De perfecte espresso zetten hoeft niet moeilijk te zijn. Je hebt er echt geen 10 accessoires voor nodig, maar er zijn wel een paar dingen heel belangrijk. Consistentie is er daar één van: je wil een gelijkmatige doorloop van water door de gemalen koffie. Hoe je dat doet? Onder andere door de gemalen koffie in je portafilter aan te stampen. Waarom gemalen koffie aanstampen? Dat vertellen we je in deze blog!

Blog tampen

Koffie aanstampen in het kort:

  • Koffie aanstampen doe je om de lucht uit de gemalen koffie te duwen.
  • Door de koffie aan te stampen, kun je channeling voorkomen.

Wat is consistentie espresso?

De consistentie van de espresso begint eigenlijk al bij het malen van de koffiebonen. Consistentie is zo belangrijk omdat de kleinste factoren al grote invloed kunnen hebben op de smaak van jouw espresso. Door de factoren waar je geen invloed op hebt zo veel mogelijk constant te houden, zoals de versheid van de boon, de temperatuur en luchtvochtigheid, kun je je hierop aanpassen. Door je te richten op de koffie in je portafilter en de uitloop van de extractie, kun je de espresso telkens op jouw smaak afstellen. Specialty Coffee vraagt om een beetje extra liefde en aandacht, net als wij zelf soms! 😉 Maar die heerlijke espresso met tonen van melkchocolade en karamel is absoluut de moeite waard. Gebruik daarom ten eerste deze 5 tips voor het bewaren van koffie om de boon vers te houden.

Channeling espresso voorkomen

Verder is een kwalitatieve bonenmolen erg belangrijk, omdat deze de koffiebonen zeer gelijkmatig maalt. Dit is eigenlijk nog belangrijker dan je espressomachine, dus zeker de moeite waard om in te investeren. Daarnaast genereert een goede molen geen warmte, want hierdoor gaat de kwaliteit van je boon ook achteruit. Om steeds gelijke hoeveelheden gemalen koffie te gebruiken, kun je een weegschaal gebruiken waar je je portafilter op zet voor het malen. Als je een espresso zet, zet je een dubbel shot met een 18-grams filterbakje omdat dit een consistenter resultaat geeft dan enkele shots. De consistentie in je filterbakje is zo belangrijk omdat hier de espresso ‘gemaakt’ wordt. In de portafilter komt het water op de koffie en loopt het er doorheen. Als er lucht tussen de gemalen koffie zit, raakt een deel van de koffie meer met water doorlopen dan het andere deel. Dan ontstaat er onder- en overextractie waardoor de espresso uit balans raakt. Daarom druk je gemalen koffie aan met een tamper. Het gaat niet om het heel hard aanduwen van de koffie, maar om de lucht eruit tampen. 

Leuke extra: naked portafilter

Als thuisbarista of professionele barista wil je misschien wel dat stapje extra zetten voor de allerlekkerste espresso. Als we een barista tool moesten kiezen die je het meeste gaat helpen bij consistentie, dan is het de naked portafilter. Dit is een portafilter zonder uitloop, wat betekent dat de koffie rechtstreeks uit het filterbakje komt. De uitloop van je portafilter zorgt er normaal gesproken voor dat de koffie netjes in twee straaltjes (je zet altijd een dubbel shot) uit de machine komt. Maar daardoor zie je niet exact hoe de extractie eruit ziet. Als je een naked portafilter gebruikt, zie je dat wel. Daar is meteen een heads-up bij nodig: als de doorstroom van het water niet gelijkmatig is, kan de espresso erg spetteren bij een naked portafilter. Deze accessoire geeft je dus veel inzicht in jouw espresso, maar vraagt om wat ervaring. Heb je het zetten van een espresso met een halfautomaat al onder de knie en wil je leren hoe je dat nóg beter kunt doen? Bekijk onze privé barista workshop dan eens. Deze kun je helemaal naar wens indelen met de focus op wat jij wilt leren. Ideaal als je van een ervaren trainer wilt leren hoe je jouw barista routine kunt finetunen!

Ook leuk om te lezen