Cinnamon rolls met walnoten

Bereidingstijd

40 minuten

Hoeveelheid

8 personen

Nadat je deze cinnamon rolls met walnoten hebt gemaakt ruikt je huis waarschijnlijk tot aan kerst naar kaneel, suiker en deeg. Niet verkeerd toch? Cinnamon rolls komen oorspronkelijk uit Zweden, maar zijn in de loop van de jaren in verschillende keukens opgedoken. Hierdoor zijn er al veel variaties te vinden, maar cinnamon rolls met walnoten zijn eigenlijk wel onze favoriet. Simpel, maar smaken toch heel speciaal. Het is een zoet broodje dat voornamelijk bestaat uit zoet deeg, suiker, kaneel en een heleboel boter. Ontzettend lekker bij een americano of espresso!

Nadat je deze cinnamon rolls met walnoten hebt gemaakt ruikt je huis waarschijnlijk tot aan kerst naar kaneel, suiker en deeg. Niet verkeerd toch? Cinnamon rolls komen oorspronkelijk uit Zweden, maar zijn in de loop van de jaren in verschillende keukens opgedoken. Hierdoor zijn er al veel variaties te vinden, maar cinnamon rolls met walnoten zijn eigenlijk wel onze favoriet. Simpel, maar smaken toch heel speciaal. Het is een zoet broodje dat voornamelijk bestaat uit zoet deeg, suiker, kaneel en een heleboel boter. Ontzettend lekker bij een americano of espresso!

Bereidingstijd

40 minuten

Hoeveelheid

8 personen

Je kunt de cinnamon rolls met walnoten prima een aantal dagen bewaren in een luchtdicht bakje in de koelkast. Maar, vers uit de oven zijn ze natuurlijk het lekkerst!

Zin in iets anders? Maak dan eens deze Café au lait cheesecake met Naturally Granola!

Cinnamon rolls met walnoten en waar een roomlaag overheen wordt gebracht

Cinnamon rolls met walnoten recept

Ingrediënten

  • Deeg
  • 500 gram tarwebloem
  • 190 ml volle melk
  • 60 ml gesmolten ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 60 gram kristalsuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 14 gram gist
  • Vulling
  • 160 gram zachte ongezouten roomboter
  • 90 gram kristal suiker
  • 1,5 eetlepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 50 gram gehakte walnoten
  • Topping
  • 100 gram Monchou
  • 20 ml volle melk
  • 14 gram vanille suiker
  • Gehakte walnoten

Benodigdheden

  • 3 beslagkommen
  • Houten spatel
  • Theedoek
  • Deegroller
  • Ovenschaal (wij gebruiken een schaal van 20 x 20 cm)
  • Oven
  • Mixer

Instructies

  1. Verwarm de melk in een steelpannetje tot ongeveer 40 graden (lauwwarm), niet heter, dit is namelijk niet goed voor het rijsproces.
  2. Voeg aan de lauwwarme melk het gist en een theelepel kristalsuiker toe en roer door elkaar.
  3. Meng in een grote mengkom de bloem en het zout.
  4. Wanneer je een dikke schuimlaag op het melkmengsel ziet zitten (na ongeveer 5 – 10 minuten) dan kun je het mengsel toevoegen aan het bloem en zout. Meng dit met een houten spatel.
  5. Voeg de gesmolten roomboter toe en meng dit weer door het bloemmengsel. Voeg hierna 1 voor 1 de eieren toe.
  6. Stort het deeg op je keukenblad en kneed alles tot 10 minuten door. Als je een staandemixer hebt met een deeghaak, hoef je het deeg maar 5 minuten te kneden.
  7. Wanneer het deeg gevormd kan worden tot een bal ben je klaar met kneden. Vet een grote kom in met olijfolie en leg hier de deegbal in. Dek de kom af met een vochtige droogdoek en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur, of totdat het deeg in volume is verdubbeld.
  8. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en stort hier de gerezen deegbal op. Kneed even kort door en rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van 1 cm.
  9. Smeer over het gehele oppervlakte de zachte roomboter. Bestrooi tot slot met de kristalsuiker, kaneel, nootmuskaat en de gehakte walnoten. Zorg ervoor dat alles gelijk verdeeld is.
  10. Begin aan de onderkant van je rechthoek het deeg naar boven op te rollen. Na het rollen heb je een lange rol van 40 cm liggen.
  11. Snijd ongeveer 2 cm van de zijkanten af en verdeel de rol in 8 gelijke stukken (het is belangrijk dat de stukken gelijk zijn, anders is de ene cinnamon roll eerder gaar dan de ander).
  12. Vet een ovenschaal van 20 x 20 cm (of een ander formaat, het is belangrijk dat de cinnamon rolls nog plek hebben om te rijzen) in met boter en bekleed de schaal met bakpapier.
  13. Zet elk stuk rechtop in de schaal, met ongeveer 2 cm tussen elke rol.
  14. Dek de schaal weer af met een vochtige doek en laat nog 30 – 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht (heeft je oven deze stand niet? Verwarm de oven dan voor op 180 graden).
  2. Wanneer de cinnamon rolls lang genoeg hebben gerezen (nu plakken ze tegen elkaar aan) zet je ze voor 25 – 30 minuten in de oven. Wanneer ze eruit komen zijn ze mooi goudbruin aan de bovenkant en gaar aan de binnenkant.

    Topping:
  3. Klop de Monchou met een mixer en voeg beetje bij beetje de melk en vanille suiker toe. Wannneer het een mooi egaal mengsel is en de cinnamon rolls iets zijn afgekoeld. Verdeel je de roomkaas over de cinnamon rolls.
  4. Bestrooi het geheel nog met wat gehakte walnoten en je bent klaar om te serveren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *