Cinnamon rolls met walnoten
Bereidingstijd
40 minuten
Hoeveelheid
8 personen
Nadat je deze cinnamon rolls met walnoten hebt gemaakt ruikt je huis waarschijnlijk tot aan kerst naar kaneel, suiker en deeg. Niet verkeerd toch? Cinnamon rolls komen oorspronkelijk uit Zweden, maar zijn in de loop van de jaren in verschillende keukens opgedoken. Hierdoor zijn er al veel variaties te vinden, maar cinnamon rolls met walnoten zijn eigenlijk wel onze favoriet. Simpel, maar smaken toch heel speciaal. Het is een zoet broodje dat voornamelijk bestaat uit zoet deeg, suiker, kaneel en een heleboel boter. Ontzettend lekker bij een americano of espresso!
Nadat je deze cinnamon rolls met walnoten hebt gemaakt ruikt je huis waarschijnlijk tot aan kerst naar kaneel, suiker en deeg. Niet verkeerd toch? Cinnamon rolls komen oorspronkelijk uit Zweden, maar zijn in de loop van de jaren in verschillende keukens opgedoken. Hierdoor zijn er al veel variaties te vinden, maar cinnamon rolls met walnoten zijn eigenlijk wel onze favoriet. Simpel, maar smaken toch heel speciaal. Het is een zoet broodje dat voornamelijk bestaat uit zoet deeg, suiker, kaneel en een heleboel boter. Ontzettend lekker bij een americano of espresso!
Bereidingstijd
40 minuten
Hoeveelheid
8 personen
Je kunt de cinnamon rolls met walnoten prima een aantal dagen bewaren in een luchtdicht bakje in de koelkast. Maar, vers uit de oven zijn ze natuurlijk het lekkerst!
Zin in iets anders? Maak dan eens deze Café au lait cheesecake met Naturally Granola!
Cinnamon rolls met walnoten recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Instructies
- Verwarm de melk in een steelpannetje tot ongeveer 40 graden (lauwwarm), niet heter, dit is namelijk niet goed voor het rijsproces.
- Voeg aan de lauwwarme melk het gist en een theelepel kristalsuiker toe en roer door elkaar.
- Meng in een grote mengkom de bloem en het zout.
- Wanneer je een dikke schuimlaag op het melkmengsel ziet zitten (na ongeveer 5 – 10 minuten) dan kun je het mengsel toevoegen aan het bloem en zout. Meng dit met een houten spatel.
- Voeg de gesmolten roomboter toe en meng dit weer door het bloemmengsel. Voeg hierna 1 voor 1 de eieren toe.
- Stort het deeg op je keukenblad en kneed alles tot 10 minuten door. Als je een staandemixer hebt met een deeghaak, hoef je het deeg maar 5 minuten te kneden.
- Wanneer het deeg gevormd kan worden tot een bal ben je klaar met kneden. Vet een grote kom in met olijfolie en leg hier de deegbal in. Dek de kom af met een vochtige droogdoek en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur, of totdat het deeg in volume is verdubbeld.
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem en stort hier de gerezen deegbal op. Kneed even kort door en rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van 1 cm.
- Smeer over het gehele oppervlakte de zachte roomboter. Bestrooi tot slot met de kristalsuiker, kaneel, nootmuskaat en de gehakte walnoten. Zorg ervoor dat alles gelijk verdeeld is.
- Begin aan de onderkant van je rechthoek het deeg naar boven op te rollen. Na het rollen heb je een lange rol van 40 cm liggen.
- Snijd ongeveer 2 cm van de zijkanten af en verdeel de rol in 8 gelijke stukken (het is belangrijk dat de stukken gelijk zijn, anders is de ene cinnamon roll eerder gaar dan de ander).
- Vet een ovenschaal van 20 x 20 cm (of een ander formaat, het is belangrijk dat de cinnamon rolls nog plek hebben om te rijzen) in met boter en bekleed de schaal met bakpapier.
- Zet elk stuk rechtop in de schaal, met ongeveer 2 cm tussen elke rol.
- Dek de schaal weer af met een vochtige doek en laat nog 30 – 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.