Sinaasappel upside down cake

Ik hou ontzettend van sinaasappel en citroen in cake en andere zoete recepten. Het is fris en het gehele jaar door lekker. Zeker sinaasappel is een vrucht dat het gehele jaar ‘in het seizoen’ is. Ik kook graag met ingrediënten die op dat moment in het seizoen zijn. Dit is natuurlijk beter voor het milieu, maar de producten zijn dan ook intenser en lekkerder van smaak. Met deze sinaasappel upside down cake ben je in ieder geval elk moment van het jaar ‘in het seizoen’.

Sinaasappel upside down cake alternatieven

Mijn favoriete taart is de Franse tarte tatin. Super simpel en snel in elkaar gezet, maar zo lekker. Doordat je fruit in een laag suiker met daarbovenop een laag deeg bakt, wordt het fruit heel zoet en karamel-achtig van smaak. Hetzelfde met deze sinaasappel upside down cake. Door de laag cake, worden de sinaasappels als het ware geïsoleerd, waardoor ze kunnen garen in de hete suiker. Wanneer het tijd is om de taart om te draaien, lopen die suikers de cake in met als resultaat een heerlijke zachte cake met een lichte sinaasappel smaak.

Oorspronkelijk hoort de cake met ananas gemaakt te worden. Dit is ook een ontzettend lekkere variant op de sinaasappel upside down cake. Maar je kunt bijvoorbeeld ook variëren met appel, peer, kiwi, blauwe bessen, bramen, kersen etc. Een echte seizoenstaart dus!

Sinaasappel upside down cake

Aantal personen: 8

Bereidingstijd: 1 uur

Sinaasappel upside down cake recept

Benodigdheden

  • Beslagkom
  • Zeef
  • Mixer
  • Plasticfolie
  • Steelpan
  • Springvorm (maximale diameter van 24 centimeter)
  • Oven

Ingrediënten

Cake

  • 150 gram tarwebloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 85 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 135 ml olijfolie
  • 210 gram volle Griekse yoghurt
  • 1 theelepel amandelextract

Sinaasappel laag

  • 3 sinaasappels
  • 55 ml water
  • 110 gram kristalsuiker
  • 1/2 Vanillestokje

Glazuur

  • 50 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel melk

Instructies

  1. Klop de eieren samen met het suiker luchtig, voeg hier tijdens het kloppen geleidelijk de olijfolie aan toe. Doe je dit in een keer dan zal het niet goed mengen.
  2. Voeg het amandelextract en de Griekse yoghurt toe en klop door totdat alles goed gemengd is.
  3. Zet de mixer uit en zeef de tarwebloem, amandelmeel, bakpoeder en zout boven het eimengsel. Spatel alles door elkaar, totdat het goed gemengd is.
  4. Dek de beslagkom af met plasticfolie en laat even rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht, vet een springvorm in met een beetje olie of gesmolten boter en bedek de onderkant met een laagje bakpapier.
  6. Verwarm in een steelpannetje het water en de suiker. Laat 2 minuten koken, roer af en toe door. Zet het vuur vervolgens uit en laat even afkoelen. Voeg na ongeveer 5 minuten het merg van een half vanille stokje toe.
  7. Snij de sinaasappels in dunne plakken. Laat tijdens het snijden de schil zitten. Je snijdt deze het makkelijkst eraf als je de schijfjes plat neerlegt en met een mes langs het vruchtvlees snijdt. Zo blijven de sinaasappel schijven intact.
  8. Nu kunnen we gaan opbouwen. Giet een laagje suikerwater in de springvorm en verdeel over het gehele oppervlak schijven sinaasappel. Giet hier de rest van het suikerwater op (het lijkt veel te veel water, maar dit maakt de cake heel zacht).
  9. Verdeel het cakebeslag over de sinaasappels, zorg ervoor dat je geen sinaasappel meer ziet.
    Tip: Loopt er suikerwater uit je springvorm? Geen paniek, leg een stuk bakpapier op je ovenrooster en zet hier vervolgens de springvorm op. Zo blijft je oven schoon.
  10. Bak de cake in 30 – 40 minuten goudbruin. Is de bovenkant mooi bruin? Haal de cake uit de oven en laat 10 – 20 minuten afkoelen. Verwijder dan de rand en plaats een bord ondersteboven op de cake. Draai het bord samen met de cake om en verwijder de onderkant van de springvorm.
  11. Meng de poedersuiker samen met de melk en giet deze over de sinaasappel upside down cake. Nu aansnijden en genieten! Bon appétit!