Vragen na de workshop
We hopen natuurlijk dat we al je vragen hebben beantwoord tijdens de workshop, maar soms komen vragen pas naar boven als je zelf aan de slag gaat. Hieronder hebben we een aantal van deze vragen voor je beantwoord.
Ben je meer gaan lezen over specialty coffee of over het barista vak, maar kom je nog veel onbekende termen tegen? Lees dan ons blog ‘De begrippenlijst van een barista deel I‘, deel II en deel III. Of bekijk onze kennisbank waar je alles vindt over koffiebonen, filterkoffie, espresso en meer!
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op, dan kijken we hoe we jou het beste kunnen helpen.
Vragen en antwoorden
Voor een espresso gebruiken wij onze eigen koffiebonen uit Guatemala. Het is een toegankelijke boon met smaken van chocolade, karamel en hazelnoot. Je kunt onze koffiebonen ook bestellen voor thuis! Voor een filterkoffie gaat onze voorkeur uit naar onze Ethiopië, een fris zoete boon met tonen van aardbei, chocolade en vanille wafeltjes.
Eén van de belangrijkste dingen om op te letten is de branddatum. Vers gebrande koffiebonen zijn namelijk het lekkerst binnen 1-6 weken na branddatum. Wil je weten waar je nog meer op kunt letten? Lees dan de blog ‘Waar moet je op letten bij het kopen van koffiebonen‘.
De maalstand/maalgraad is afhankelijk van veel factoren en hiermee zul je moeten spelen per koffieboon. Over het algemeen kun je de volgende vuistregel aanhouden: smaakt de espresso zuur? Maal de boon dan iets fijner, of voeg meer gemalen koffie toe als er nog ruimte is in het filterbakje; smaakt de espresso bitter? Dan is de boon waarschijnlijk te fijn gemalen, of zit er te veel gemalen koffie in het filterbakje. Je leest er meer over in de blog ‘De perfecte maalgraad voor espresso‘.
We hebben een handige infographic ontwikkeld om jou te helpen wat je kunt doen als je espresso zuur smaakt. Deze heb je ontvangen bij de training. Ook kun je de blog ‘mijn koffie smaakt mijn zuur‘ lezen.
We hebben een handige infographic ontwikkeld om jou te helpen wat je kunt doen als je espresso bitter smaakt. Deze heb je ontvangen na de training. Ook kun je de blog ‘waarom smaakt mijn koffie bitter‘ lezen.
Je leert pas echt een lekkere espresso zetten door het te doen en veel te proeven. Er spelen veel factoren mee bij het maken van een espresso en deze moet je eerst goed onder controle hebben.
De perfecte crema is niet te dun en niet te dik, mooi bruin met een pantervelletje. Heb je geen idee waar we het over hebben? Lees dan meer in de blog wat is crema.
Natuurlijk! We leggen het je stap voor stap uit in de blog Thuis latte art maken met een Sage espressomachine.
Ben je aan het oefenen geslagen met het maken van latte art, maar krijg je de grote bellen niet uit je schuim? Probeer altijd een kolk te maken in de melk tijdens het stomen. Zo worden grote luchtbellen kapot gemaakt en ontstaat er microschuim. Deze en meer tips lees je in de blog 10 tips voor een perfecte espresso.