Wat is Third Wave Coffee?
Third Wave Coffee is een nieuwe trend die erg populair is in de wereld van specialty coffee. En het is geen onbelangrijke. Deze trend zal hoogstwaarschijnlijk steeds groter en belangrijker worden. Gelukkig! Want dit komt heel veel mensen over de hele wereld ten goede. We vertellen je hier wat Third Wave Coffee is en hoe je dit thuis kunt implementeren. Kleine tip van de sluier: waarschijnlijk ben je al er al meer mee bezig dan dat je denkt.
De Third Wave Coffee beweging
Third Wave Coffee is een beweging binnen de koffiecultuur. De nadruk wordt gelegd op kwaliteit, vakmanschap en duurzaamheid en wordt gezien als de derde fase in de evolutie van de koffiecutuur. Koffie wordt nu meer gezien als een bijzonder, ambachtelijk product, zoals wijn, sigaren en speciaalbier. Een goede trend als je het ons vraagt, want eigenlijk is het toch gek dat we de hele dag door koffie drinken zonder erbij stil te staan waar het vandaan komt en hoe het in je kopje belandt?
De voordelen van Third Wave Coffee
Het zal je misschien niet verbazen, maar wij kunnen alleen maar voordelen bedenken van Third Wave Coffee. Er wordt namelijk meer aandacht besteed aan kwaliteit, het welzijn van de boeren en milieuvriendelijkheid. We sommen de voordelen van Third Wave Coffee voor je op:
1. Transparantie
Misschien wel het belangrijkste voordeel van Third Wave Coffee is transparantie. Je wil toch weten waar je producten vandaan komen en wat je eigenlijk eet of drinkt? Het is je misschien al eens opgevallen dat op Specialty Coffee zakken veel informatie staat over de boon. Onder andere het land van herkomst, de verwerkingsmethode en de branddatum staan standaard op de zak. Maar wat je nu ook steeds vaker ziet, zijn de inkoopprijzen van de verkopers. Zo is het glashelder wat de boer voor zijn werk krijgt en wat jij aan de branders betaalt.
2. Single Origin koffie
De koffiebonen worden steeds vaker specifiek geselecteerd en komen bij één boer vandaan of uit een specifieke regio. Hierdoor krijg je een uniek smaakprofiel wat de smaak van je koffie verandert, met vooral fruitige en bloemige smaken.
3. Milieuvriendelijkheid
Er wordt gefocust op biologische teelt en er wordt meer gekeken naar de ecologische voetafdruk. Daarnaast worden er kleinere batches tegelijk gebrand, waardoor branders veel meer kunnen inspelen op vraag en aanbod. Dit zorgt niet alleen voor een verser product, maar helpt ook om verspilling te verminderen en zo bewuster met producten om te gaan.
4. Beleving
Oké, we moeten toegeven, die cappuccino in je favoriete koffietentje wordt steeds een beetje duurder. Maar, als je naar het juiste koffietentje gaat, is dat het meer dan waard. Het barista vak is allang geen bijbaan meer, maar een full-time volwassen baan (zoals Noëlle vertelt). Het wordt inderdaad allemaal een stuk duurder, maar dit is niet zonder reden. De inkoopprijzen gaan omhoog door de klimaatveranderingen en hierdoor dus ook de verkoopprijzen.
Third Wave Coffee barista cursus
We snappen dat je die heerlijke koffiebar-beleving elke dag wil ervaren. En dat is zeker mogelijk zonder veel geld uit te geven aan de koffiebar om de hoek (blijf dit ook doen, support all barista’s!!). Tijdens onze barista workshops laten we je zien dat je eenvoudig thuis hele goede koffie kunt zetten en dat het geen fortuin hoeft te kosten. Wij zijn van mening dat het maken van goede koffie niet moeilijk hoeft te zijn. Of je nu aan de slag wil met een E61 espressomachine of een French press. Voor elke prijsklasse is er een mogelijkheid om te genieten van Third Wave Coffee!