Je winkelwagen is momenteel leeg!
Wat is blooming?
Als je je koffie meestal met één druk op de knop zet, is blooming je misschien nog onbekend. Maar voor de filterkoffieliefhebber, met name bij zetmethodes zoals de pourover , is het een onmisbare stap in het proces. Het klinkt misschien als iets wat met bloemen te maken heeft, maar blooming draait om gas, water en smaak. Klinkt technisch? Geen zorgen, we geven je stap voor stap antwoord op de vraag: wat is blooming?

Blooming in het kort:
CO2 in koffie: wat gebeurt er bij het branden?
Voordat we het over blooming hebben, moeten we het eerst hebben over de koffieboon zelf. Tijdens het brandproces ondergaat de boon een reeks chemische reacties, waaronder de Maillardreactie. Deze zorgt ervoor dat suikers en aminozuren zich omvormen tot complexe aroma’s en smaken. Zonder branding zou je bakkie bitter en vlak smaken!
Maar er ontstaat meer dan alleen smaak: ook CO₂ (koolstofdioxide) bouwt zich op in de boon. Hoe donkerder de branding, hoe meer gas. Dit gas komt langzaam vrij na het branden (dat noemen we ontgassen) maar een deel blijft nog even hangen, zeker als de koffie vers is.
Wat is blooming?
Bloomen is de eerste fase van het zetten van filterkoffie, vooral bij methodes zoals de pourover. Het idee in het kort: je giet een kleine hoeveelheid heet water over de gemalen koffie, net genoeg om alles gelijkmatig te bevochtigen, en wacht ongeveer 30 tot 40 seconden. Wat je dan ziet, is een kleine zichtbare reactie: de koffie zwelt op, begint te borrelen en er ontstaan belletjes op het oppervlak. Dat is de CO₂ die vrijkomt!
Waarom is bloomen belangrijk?
Vers gebrande koffie zit boordevol koolstofdioxide (CO₂), wat je koffie een licht zure smaak kan geven. Wanneer je heet water over de gemalen koffie giet, komt die CO₂ dus vrij in de vorm van kleine bubbels. Dat ontsnappende gas duwt het water weg van de koffie, waardoor het moeilijker wordt om alle smaakstoffen uit de maling te halen voordat het in je kopje stroomt.
Door je koffie dus eerst te laten bloomen kan de CO₂ ontsnappen, zodat het water daarna beter in contact komt met de koffie en meer smaak opneemt. Dat zorgt voor een frissere smaak en laat de unieke smaaktonen van elke boon beter naar voren komen. Zo haal je bijvoorbeeld veel meer de tonen van melkchocolade, karamel en blauwe bessen uit onze LeRine Guatemala boon.
Hoe ‘bloom’ je koffie?
Blooming is verrassend makkelijk. Je kunt deze stappen volgen:
- Gebruik versgemalen koffie. Versheid is essentieel! Oudere koffie bevat al minder CO₂.
- Weeg je koffie af. Stel: je gebruikt 15 gram koffie (door naar stap 3!)
- Gebruik ongeveer 2 tot 3 keer zoveel water. In dit geval: zo’n 30 tot 45 gram water.
- Giet langzaam in cirkels. Begin in het midden en werk naar buiten, zodat alles gelijkmatig nat wordt.
- Wacht 30 tot 40 seconden. Je ziet de koffie opzwellen en bubbelen: dat is blooming!
Daarna ga je verder met het schenken van de rest van het water, precies zoals je gewend bent. Sommige barista’s geven een klein roertje of draaien de filter even rond, maar dat is geen must. Zolang je koffie gelijkmatig bevochtigd is, zit je goed.
Dus, de volgende keer dat je thuis 30 tot 40 seconden extra hebt, zet dan koffie als een echte barista! Gun jezelf de tijd om je koffie te laten bloomen en laat ons vooral weten of je verschil proeft!

Maak kennis: Dit is Maevy
Auteur bij LeRine
Als content creator zorgt Maevy niet alleen voor de mooie beelden op LeRine, maar schrijft ze ook graag. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid naar koffie duikt ze in de verhalen achter je dagelijkse kopje. Maar niet de standaard verhalen! Dankzij haar psychologische achtergrond bekijkt ze koffie vanuit een andere hoek.
In haar blogs op LeRine.nl onderzoekt ze diverse thema’s, van het maatschappelijk belang van specialty coffee tot de vraag waarom koffie ons zo gelukkig maakt. Zo wordt jouw dagelijkse ritueel ineens een stuk interessanter!