Ondernemende vrouwen in de koffie – Noëlle, barista & duizendpoot
Wat Noëlle voor werk doet, is niet in één woord te vangen. Misschien niet eens in één zin. Maar één ding is zeker: ze doet wat ze leuk vindt. Noëlle is een duizendpoot en groot liefhebber van Specialty Coffee. Daarom kun je haar vinden achter de machine bij Dagger Coffee in Utrecht en op evenementen, feestjes en beurzen waar ze de lekkerste koffies schenkt. Daarnaast geeft ze barista trainingen, zowel bij Dagger als privé, en heeft ze dit jaar meegedaan aan de Dutch Barista Championships.
Wat Noëlle voor werk doet, is niet in één woord te vangen. Misschien niet eens in één zin. Maar één ding is zeker: ze doet wat ze leuk vindt. Noëlle is een duizendpoot en liefhebber van groot Specialty Coffee. Daarom kun je haar vinden achter de machine bij Dagger Coffee in Utrecht en op evenementen, feestjes en beurzen waar ze de lekkerste koffies schenkt. Daarnaast geeft ze barista trainingen, zowel bij Dagger als privé, en heeft ze dit jaar meegedaan aan de Dutch Barista Championships.
“Koffie?, Dat lustte ik vroeger niet..”
Je gelooft het misschien niet, maar Noëlle vond koffie vroeger helemaal niet lekker. Goor en bitter, dat wel. Maar ze had altijd al veel plezier in het schenken van hartjes in cappuccino’s. Hiermee bezorgde ze de gasten van bagels en beans, waar ze destijds werkte, een lach op hun gezicht. De liefde voor koffie kwam pas later.
Toen ze haar bijbaan bij bagels en beans had ingeruild voor een leidinggevende functie bij een ander bedrijf, miste ze de horeca al gauw: “Ik volgde de opleiding operationeel management, omdat ik droomde van een eigen koffiezaak. Een logische basis hiervoor zou een leidinggevende functie zijn in een andere zaak.” Tijdens haar opleiding kwam ze erachter dat ze helemaal geen vijf dagen in de week leiding wilde geven, maar dat ze vooral het baristavak wilde uitoefenen; zelf achter de machine staan.
Ze liep een poster tegen het lijf waarop een oproep stond voor barista’s. Noëlle vertelt: “Ik dacht, dat wil ik doen. Maar ik weet eigenlijk helemaal niks over koffie buiten wat ik in de horeca heb geleerd”. Ze besloot de stap te zetten, werd aangenomen en kwam voor het eerst met Specialty Coffee in aanraking. Er ging een wereld voor haar open waar ze eigenlijk helemaal niks over wist. Daarop besloot ze barista workshops te gaan volgen en álles te leren. Deze eigenschap van Noëlle kwam vaker in het interview duidelijk naar voren: ze durft te kiezen voor wat ze leuk vindt, leert graag nieuwe dingen en wil daar ook moeite voor doen.
NOELLE:
“Ik vind heel veel leuk en freelancen geeft mij de vrijheid om het allemaal te kunnen doen”
Nu: everything coffee
Met een flinke dosis kennis en vaardigheden, ging Noëlle aan de slag bij een Specialty Coffee zaak. Nadat deze failliet ging, werd het bedrijf overgenomen en ging ze mee naar de nieuwe zaak. Hier kwam ze veel in contact met branders en werd haar interesse voor Specialty Coffee nog groter. Inmiddels is haar uitvalsbasis Dagger Coffee geworden, waar ze op een dag naar binnen liep en eigenlijk nooit meer weg is gegaan. De manier waarop Dagmar haar zaak runde, paste veel beter bij wat Noëlle zocht in een werkplek, dan haar vorige baan.
Naast drie dagen als barista achter de bar staan, geeft ze ook workshops en pakt ze ook de sales op bij Dagger. Maar er zijn nóg meer dingen die ze leuk vindt. En deels freelancen geeft haar de vrijheid om dat allemaal te kunnen doen. Als freelancer leer je heel veel mensen kennen, want de mensen waar je mee werkt zijn toch voor eventjes je directe collega, vertelt Noëlle. Je legt op deze manier heel makkelijk contact met andere mensen in de branche. Hierdoor bouwde ze een netwerk op van mensen uit de coffee community.
NOELLE:
“Specialty Coffee leerde mij dat koffie niet goor en bitter hoeft te zijn.”
Latte art en imposter syndrome
Op haar Instagram account @_noellee geeft Noëlle een inkijkje in haar leven en haar werk als freelance barista. Samen met Indra en Klaske is ze ook te vinden onder @dekoffiemeisjes. Op dit account draait alles om hun gezamenlijke passie. Van koffie uitjes tot werken als barista en van latte art tot nieuwe ontdekte koffiebonen. Een van de drie koffiemeisjes, Indra, deed mee aan barista wedstrijden en ze won direct haar eerste latte art wedstrijd. De gezelligheid en warme community sprak Noëlle erg aan, maar de gedachte “dat kan ik toch helemaal niet” was er ook. “Ik wilde niet afgaan en dacht ‘als er maar íets in mijn kopje komt.’ Het is zo eng de eerste keer, maar je moet het gewoon doen en dan ‘doe je het gewoon’. In het eerste jaar dat ik meedeed aan wedstrijden, heb ik niet één koffie met latte art voor de jury neer kunnen zetten. Het jaar daarop won ik mijn eerste wedstrijd, maar pas na de tweede keer begon ik in mezelf te geloven en durfde ik op mezelf vertrouwen.
Dutch Barista Championship
Het plezier dat ze had in latte art wedstrijden, leidde ertoe dat Noëlle vorig jaar meedeed aan de Dutch Barista Championship (DBC). “Ik heb nooit druk gehad op het winnen van een wedstrijd, want ik deed altijd mee omdat ik het vet gezellig vond.” Daardoor is ze de barista wedstrijden altijd leuk blijven vinden en ging ze de uitdaging van de DBC aan. Deze wedstrijd bestaat uit drie categorieën en een presentatie van de drankjes die je schenkt. Je zet 4 identieke drankjes in de categorieën: espresso, melk en signature. Noëlle vertelt dat ze bij DBC heel veel over de specifieke koffiedranken heeft geleerd: “Als je een espresso onder druk moet zetten, wat zijn dan punten waar je 100% controle op wilt en wat kun je wat meer loslaten?”. Zelf dompelde ze zich onder in de wereld van melk in koffie en spitte wetenschappelijke artikelen door. “Als je snapt wat er gebeurt op moleculair niveau en dat in de praktijk terug ziet, dat zijn dan echt vuurwerk momentjes. Ik wil zeker nog een keer meedoen.”
Barista zijn is een echte baan
“De groei die ik heb doorgemaakt bij de wedstrijden heeft mij heel erg geholpen met oké zijn met dat ik dit als werk heb gekozen. Ik had heel vaak last van imposter syndrome en heb dat nog steeds weleens. Eigenlijk is barista zijn al heel lang mijn ‘volwassen’ baan, maar na DBC voelt het voor mezelf pas ‘echt’ wat ik doe.” Als je veel verschillende dingen doet als werk, is het lastig om in de traditionele (lees beperkende) hokjes te passen. “Zeker op freelance klussen waar mensen je gewoon inhuren en net geen idee hebben wat je doet, hoor ik vaak ‘wat een leuke hobby’ of ‘wat ga je hierna doen?”. Mensen zien ‘barista zijn’ niet als volwaardig beroep en hebben over freelancen vaak ouderwetse gedachten. “Ik probeerde me hier vroeger in te bewijzen, maar nu probeer ik vooral andere mensen te inspireren door te laten zien dat het kan: je werk maken van iets dat je leuk vindt én er geld mee verdienen*.