Croque monsieur

In Nederland zijn we allemaal wel bekend met de Nederlandse tosti, twee witte sneetjes casino brood met twee plakken jonge kaas en een plak ham. Super simpel en lekker. Maar, heb je wel eens gehoord van de Franse tosti, croque monsieur? Als je gek bent op gesmolten kaas en romige sauzen, dan is dit een mega aanrader. Een klassieke croque monsieur wordt gemaakt met gruyère kaas, beenham en bechamelsaus. In ons recept zul je geen gruyère vinden. Wij houden van de simpele Nederlandse kazen op onze tosti, dus we hebben de gruyère vervangen voor hele oude kaas en jonge kaas.

Waar komt de croque monsieur vandaan?

De croque monsieur is in Frankrijk ontstaan. Hier werd de croque veel gegeten als snack, maar tegenwoordig kun je ze ook in restaurants vinden als volledige maaltijd. In Parijs werd de croque voor het eerst op een menukaart gezien in 1910. Croque staat voor ‘crunch’ en monsieur voor ‘meneer’. De crunch krijg je door het laagje kaas bovenop dat nog even onder de grill wordt gelegd en natuurlijk het knapperige brood.


Croque monsieur recept

  • Steelpannetje
  • Garde
  • Tosti-ijzer of koekenpan
  • Oven
  • Bakblik of bakplaat met bakpapier
  • Kaasmes
  • 2 dikke sneeën vers (zuurdesem) brood
  • 3 eetlepels bechamelsaus
  • 20 gram geraspte oude kaas (geraspt)
  • 45 gram jonge kaas (4 plakken)
  • 1 dikke plak beenham

Bechamelsaus

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 55 gram bloem
  • 350 ml volle melk
  • Optioneel: tijm
  • Zout & peper naar smaak

Topping

  • 2 eetlepels bechamelsaus
  • 10 – 20 gram oude kaas
  1. Maak eerst de Bechamelsaus: smelt de roomboter op laag vuur en voeg wanneer alle boter gesmolten is het bloem toe. Klop dit goed door met een garde en laat het niet aanbakken. Je hebt nu een lichte roux gemaakt.
  2. Voeg de melk beetje voor beetje toe aan de roux. Voeg pas meer melk toe als de melk volledig is opgenomen in de roux. Blijf kloppen met de garde, anders vormen er klontjes.
  3. Wanneer alle melk is opgenomen, breng je de saus op smaak met zout, peper en eventueel tijm. Blijf kloppen totdat de bechamelsaus is ingedikt. Zet het vuur uit en zet de saus even aan de kant.
  4. Zet de oven op de grillstand, op ongeveer 200 graden.
  5. Besmeer 1 snee brood met de bechamelsaus. Verdeel de oude kaas over de bechamel.
  6. Leg vervolgens de beenham over de oude kaas en top af met de jonge kaas plakken en de andere snee brood.
  7. Grill de croque tot dat de kaas gesmolten is.
  8. Leg de gegrilde croque op een bakplaat of bakblik en smeer de 2 eetlepels bechamel over de bovenkant. Verdeel tot slot de oude kaas over de bovenkant.
  9. Grill de croque monsieur 5 minuten, of tot goudbruin.
  10. Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *