Makkelijk zelfgemaakt bladerdeeg

Bladerdeeg is een standaard product dat je uit de supermarkt haalt. Maar wist je dat bladerdeeg ook heel goed zelf te maken is? Het proces is niet moeilijk, je hebt er ook maar 3 ingrediënten voor nodig, namelijk bloem, water en boter. Daarnaast is het natuurlijk wel een stuk leuker om een gebakje uit de oven te halen dat helemaal door jezelf gemaakt is. Als je de tijd hebt raden we het zeker aan om ook je bladerdeeg eens zelf te maken. De smaak en geur van je zelfgemaakte bladerdeeg is toch wel heel erg lekker. Als je dit recept voor makkelijk zelfgemaakt bladerdeeg verdubbeld heb je direct voor andere keren heerlijk vers bladerdeeg!

Wat is bladerdeeg?

Bladerdeeg is letterlijk deeg dat bladert. Dit komt door de laagjes bloem en boter. Eigenlijk een beetje hetzelfde als een croissant, alleen met een stuk minder ingrediënten. In onderstaand recept zie je een aantal stappen waarin je het deeg moet vouwen. Door dit te doen creëer je de laagjes tussen het deeg. Hoe meer vouwen je maakt, hoe meer laagjes deeg en boter ontstaan.

Recepten met bladerdeeg

Zelfgemaakt bladerdeeg bewaren

Het bladerdeeg kun je net zoals het bladerdeeg van de supermarkt eenvoudig invriezen. Snij het deeg in stukken en vries ze als losse plakken in. In de vriezer kun je het bladerdeeg tot 3 maanden bewaren. In de koelkast ongeveer een week.

Bladerdeeg uitgerekt op een werktafel

Totale bereidingstijd

2 uur

Hoeveelheid

350 gram

Makkelijk zelfgemaakt bladerdeeg recept

 • Deegroller
 • Optioneel: mixer met deeghaak
 • Paletmes of mes
 • Plasticfolie
 • 150 gram tarwebloem
 • 100 ml water
 • 140 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
 • Snufje zout
 1. Haal de roomboter ongeveer een uur van te voren uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur zacht worden.
 2. Meng de tarwebloem, het water en zout in een beslagkom. Kneed dit even door. Je kunt hier een mixer met deeghaken voor gebruiken.
 3. Bestuif je werkblad met veel bloem. Leg hier het deeg op en bedek het deeg met een stukje plasticfolie. Laat 10 minuten rusten.
 4. Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek van 30 x 40 centimeter.
 5. Smeer een derde van de boter over het midden van het deeg. De twee zijkanten zouden het stuk deeg dat met boter is besmeerd moeten overlappen.
 6. Pak de linkerkant en vouw deze naar het midden. Doe dit hetzelfde met de rechterkant. De lijn waar de twee kanten elkaar aanraken ligt van je af. Vouw vervolgens de bovenkant over de helft naar beneden en vouw de onderkant hier overheen. Als je vanaf de zijkant kijkt, zie je drie lagen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een halfuur rusten in de koelkast. Hierna zou je het deeg nog even 20 minuten in de vriezer kunnen leggen om op te stijven.
 7. Herhaal stap 4 t/m 6.
 8. Rol het deeg nu weer uit in een rechthoek van 30 x 40 centimeter. Je kunt oneven stukjes aan de zijkanten wegsnijden zodat je een mooi rechthoek creëert. Verdeel de rest van de boter over de helft van het vlak. Vouw het deeg zonder boter over de kant met boter. De lange kant ligt van je af. Vouw de bovenkant naar het midden en doe dit hetzelfde met de onderkant. De twee uiteinden raken elkaar nu. Vouw de bovenkant nu helemaal over de onderkant heen. Als je vanaf de zijkant kijkt, zie je 4 lagen.
 9. Laat het deeg nog even opstijven in de koelkast en is dan klaar voor gebruik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *