Croissantpudding met koffie

Wij Nederlanders zijn nogal geneigd om met de feestdagen iets te veel in te kopen. Zo zul je ongetwijfeld na deze dagen iets overhouden. Heb je toevallig croissants over? Gooi ze dan niet meteen weg! Ook al zijn croissant zo vers mogelijk het allerlekkerst, met deze croissantpudding met koffie maak je je oude croissants weer heerlijke vers! Deze pudding is een variant op de klassieke broodpudding, maar we gebruikten hiervoor left-over croissants en voegden espresso toe voor een heerlijke subtiele koffiesmaak. Nog een groot voordeel aan dit recept: je huis ruikt naar een Franse bistro nadat je dit gemaakt hebt!

croissantpudding met koffie

Croissantpudding met koffie recept

  • Bakvorm of ovenschaal (wij gebruiken een bakvorm van Ø 24,5 cm)
  • Steelpan
  • Garde
  • Mengkom
  • Oven
  • 3 croissants
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 shots espresso
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract

Topping

  • Fijne kristalsuiker
  • Geschaafde amandelen
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  2. Smelt de roomboter in een steelpannetje op laag vuur en gebruik een beetje van de gesmolten boter om de bakvorm in te vetten.
  3. Snij de croissants in blokjes, en verdeel over de ingevette bakvorm.
  4. Mix de melk, slagroom, eieren, (afgekoelde) boter en espresso’s, vanille extract en suiker in een mengkom met een garde. Schenk dit over de croissants in de bakvorm.
  5. Schuif de croissant pudding in de voorverwarmde oven en bak de pudding in 15 – 20 minuten gaar.
  6. Snij de croissant pudding met koffie in 4 – 6 stukken en bestrooi met wat geschaafde amandelen en fijne kristalsuiker. Bon appétit!