Pesto babka

De pesto babka is een variatie op de Oost-Europese chocolade babka. Babka betekent omaatje en is tegenwoordig ontzettend populair in de grote steden van Amerika. Lunchrooms en coffeecorners serveren verschillende soorten babka’s bij de koffie of als ontbijt. Deze pesto babka is perfect voor bij een huisgemaakte tomatensoep of als hartig tussendoortje!


Pesto babka recept

  • Beslagkom
  • Theedoek
  • Blender of keukenmachine
  • Deegroller
  • Mes
  • Cakeblik (25 – 30 centimeter)
  • Bakpapier
  • Oven

Pizza deeg

  • 550 gram bloem (spelt of tarwe)
  • 7 gram gist
  • 4 gram fijn zout
  • 325 ml lauwwarm water
  • 30 ml olijfolie
  • 1 theelepel honing

Pesto

  • 65 gram basilicum
  • 35 gram pijnboompitten
  • 1 grote teen knoflook
  • 10 ml olijfolie
  • 10 ml water
  • 30 gram parmezaanse kaas
  • Sap van een halve citroen
  • Zout & peper naar smaak

Pizza deeg

  1. Voeg het gist en de honing aan het lauwwarme water toe. Het water mag maximaal 40 graden zijn. Laat het watermengsel 10 tot 15 minuten staan, je ziet het gist dan als het goed is tot leven komen.
  2. Meng de bloem met het zout in een grote mengkom.
  3. Voeg het gist mengsel aan het bloemmengsel toe en roer door elkaar met een houten spatel. Voeg de olie toe en kneed verder met je handen.
  4. Kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten op een met bloem bestoven werkblad. Hoe langer je kneed, hoe luchtiger je deeg uiteindelijk wordt.
  5. Vorm een egale bal van het deeg en leg het in een met olie ingesmeerde kom.
  6. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet op een warme plek in huis.
  7. Laat het deeg voor 2 uur rijzen.

Pesto

  1. Voeg alle pesto ingrediënten toe aan een blender of keukenmachine.
  2. Meng alle ingrediënten totdat je nog een grove structuur hebt. Je kunt de pesto ook helemaal fijn malen, maar dit is minder lekker in de Babka.

Babka

  1. Wanneer je deeg verdubbeld is, kun je starten met het vormen van je babka.
  2. Haal het deeg uit de kom en kneed het door op een met bloem bestoven werkblad.
  3. Rol het deeg uit in een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 centimeter
  4. Smeer de pesto over het deeg en houdt een rand van ongeveer een halve centimeter aan.
  5. Rol nu het deeg van onder naar boven op.
  6. Snijd je rol over de lengte doormidden en leg de twee helften open naast elkaar neer. (bekijk de video onderaan de pagina)
  7. Verbind de bovenste twee stukken en vlecht de twee helften over elkaar totdat je bij het uiteinde bent.
  8. Vet een cakeblik in met olijfolie en leg je babka in het cakeblik.
  9. Laat je babka nog een half uur tot een uur rijzen.
  10. Verwarm je oven voor op 200 graden.
  11. Bak de babka in ongeveer een halfuur gaar, of totdat een satéprikker droog uit het midden van de babka komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *