Affogato’s met ambachtelijk karamel ijs

De uit Italië overgevlogen affogato is een heerlijke toevoeging aan de al uitgebreide koffie menukaart. Dit dessert maak je niet met melk, maar met een bolletje ambachtelijk ijs en een espresso. Wij hebben er nog een schepje bovenop gedaan en maken de affogato’s met ambachtelijk karamel ijs. Dat klinkt toch heerlijk? Ijs zelf maken lijkt misschien lastig, maar met dit eenvoudige recept heb je binnen een halve dag zonder te veel handelingen, perfect zelfgemaakt karamel ijs. Een ijsmachine is niet nodig, maar heb je deze wel en wil je de machine graag gebruiken? Dan kan dat natuurlijk ook.

Wat is een affogato?

De naam affogato zegt het misschien al; affogato is afkomstig uit Italië. Italianen zijn gek op koffie en ijs. Gelukkig is dit ook de perfecte combinatie. Affogato betekent letterlijk verdrinken in het Italiaans en dat is ook wat je doet. Een bolletje ijs wordt ‘verdronken’ in espresso. Een soort dame blanche maar dan met koffie. Een Affogato kun je ook heel goed als dessert serveren bij een uitgebreid diner. Super snel en makkelijk, maar o zo lekker!


Affogato’s met ambachtelijk karamel ijs

  • Beslagkom
  • Steelpan
  • Garde
  • Houten pollepel
  • Cakeblik of andere bak waar het ijs in kan
  • Kommetjes/glaasjes/espresso martini glazen

Ambachtelijk karamel ijs

  • 275 ml gezoete gecondenseerde melk
  • 400 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 ml slagroom
  • 55 gram ongezouten roomboter
  • Snufje zout

Affogato

  1. Maak eerst de karamel. Zet een steelpannetje op laagvuur en doe hier de lichtbruine basterdsuiker, slagroom, ongezouten roomboter en het snufje zout in. Roer even kort door elkaar en laat staan. Ga pas roeren wanneer de karamel begint te pruttelen.
  2. Laat de karamel ongeveer 5 minuten op laag vuur pruttelen en roer af en toe door. Haal het pannetje na 5 minuten van het vuur af en laat de karamel helemaal afkoelen.
  3. Wanneer de karamel is afgekoeld klop je de slagroom. Klop de slagroom stijf en lepel dan de gecondenseerde melk en het vanille extract erdoorheen.
  4. Stort het slagroom mengsel voor de helft in het cakeblik. Verdeel vervolgens de helft van de karamel over de slagroom. Maak er een swirl van met een lepel. Zo verspreid je de karamel door de slagroom.
  5. Herhaal stap 4 met de overgebleven slagroom en karamel.
  6. Dek het cakeblik af met plasticfolie en laat minimaal 6 uur of ‘s nachts opstijven in de vriezer.
  7. Voor de affogato’s: schep twee bolletjes ijs in elk glaasje en schenk hier 1 – 2 espresso’s overheen na het serveren. Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *