Je winkelwagen is momenteel leeg!
Affogato’s met ambachtelijk karamel ijs
Bereidingstijd
6 uur
Hoeveelheid
4 personen
De uit Italië overgevlogen affogato is een heerlijke toevoeging aan de al uitgebreide koffie menukaart. Dit dessert maak je niet met melk, maar met een bolletje ambachtelijk ijs en een espresso. Wij hebben er nog een schepje bovenop gedaan en maken de affogato’s met ambachtelijk karamel ijs. Dat klinkt toch heerlijk? Ijs zelf maken lijkt misschien lastig, maar met dit eenvoudige recept heb je binnen een halve dag zonder te veel handelingen, perfect zelfgemaakt karamel ijs.
Een ijsmachine is niet nodig, maar heb je deze wel en wil je de machine graag gebruiken?
Dan kan dat natuurlijk ook.
De uit Italië overgevlogen affogato is een heerlijke toevoeging aan de al uitgebreide koffie menukaart. Dit dessert maak je niet met melk, maar met een bolletje ambachtelijk ijs en een espresso. Wij hebben er nog een schepje bovenop gedaan en maken de affogato’s met ambachtelijk karamel ijs. Dat klinkt toch heerlijk? Ijs zelf maken lijkt misschien lastig, maar met dit eenvoudige recept heb je binnen een halve dag zonder te veel handelingen, perfect zelfgemaakt karamel ijs.
Een ijsmachine is niet nodig, maar heb je deze wel en wil je de machine graag gebruiken?
Dan kan dat natuurlijk ook.
Bereidingstijd
6 uur
Hoeveelheid
4 personen
Wat is een affogato?
De naam affogato zegt het misschien al; affogato is afkomstig uit Italië. Italianen zijn gek op koffie en ijs. Gelukkig is dit ook de perfecte combinatie. Affogato betekent letterlijk verdrinken in het Italiaans en dat is ook wat je doet. Een bolletje ijs wordt ‘verdronken’ in espresso. Een soort dame blanche maar dan met koffie. Een Affogato kun je ook heel goed als dessert serveren bij een uitgebreid diner. Super snel en makkelijk, maar o zo lekker!

Affogato’s met ambachtelijk karamel ijs
Ingrediënten
Benodigdheden
Instructies
- Maak eerst de karamel. Zet een steelpannetje op laagvuur en doe hier de lichtbruine basterdsuiker, slagroom, ongezouten roomboter en het snufje zout in. Roer even kort door elkaar en laat staan. Ga pas roeren wanneer de karamel begint te pruttelen.
- Laat de karamel ongeveer 5 minuten op laag vuur pruttelen en roer af en toe door. Haal het pannetje na 5 minuten van het vuur af en laat de karamel helemaal afkoelen.
- Wanneer de karamel is afgekoeld klop je de slagroom. Klop de slagroom stijf en lepel dan de gecondenseerde melk en het vanille extract erdoorheen.
- Stort het slagroom mengsel voor de helft in het cakeblik. Verdeel vervolgens de helft van de karamel over de slagroom. Maak er een swirl van met een lepel. Zo verspreid je de karamel door de slagroom.
- Herhaal stap 4 met de overgebleven slagroom en karamel.
- Dek het cakeblik af met plasticfolie en laat minimaal 6 uur of ‘s nachts opstijven in de vriezer.
- Voor de affogato’s: schep twee bolletjes ijs in elk glaasje en schenk hier 1 – 2 espresso’s overheen na het serveren. Bon appétit!

Maak kennis: Dit is Isabelle
Auteur bij LeRine
Het gezicht achter LeRine! Haar liefde voor koffie begon al op haar tiende met haar allereerste kopje, en sindsdien is die passie alleen maar gegroeid. Als eigenaresse van LeRine wil ze niets liever dan die passie delen, door specialty coffee voor iedereen toegankelijk te maken.
Isabelle ademt koffie in alles wat ze doet. Of het nu gaat om het schenken van latte art, het geven van barista-workshops of het schrijven van blogs: haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Dat ze niet alleen praat over koffie, maar het ook écht kan, bewees ze begin 2025 door de derde plek te behalen tijdens de finale van de Nederlandse Barista Kampioenschappen! Met haar kennis en creativiteit neemt Isabelle je op Lerine.nl mee in haar koffiewereld.