Espresso martini soezen

Waarom kiezen tussen een dessert, kopje koffie of een cocktail? ‘You can have it all’ met deze espresso martini soezen! Net even anders dan het standaard slagroomsoesje. De vulling bestaat uit een luchtige banketbakkersroom met espresso martini smaken en de soes heeft een knapperige buitenkant door een laagje craquelin. Moeilijk om te maken? Zeker niet, maar zorg er wel voor dat je de tijd hebt. Perfect voor een rustige weekenddag!

Soezen maken tip

Wanneer je soezen uit de oven haalt mogen ze niet instorten en moeten ze hol van binnen zijn. Storten je soezen in? Dan was je beslag voordat de eieren erbij gingen waarschijnlijk nog niet gaar. Zorg er bij het koken van je beslag (zie stap 3) voor dat je het beslag goed laat garen. Dit kost tijd, gemiddeld 5 minuten op middelhoog vuur. Wanneer je een dun vliesje vet op de onderkant van de pan ziet verschijnen, is het beslag klaar.

Op zoek naar een dessert dat snel klaar is? Dan is deze romige tiramisu perfect voor jou!

Espresso martini soezen

De tekst gaat verder onder deze advertentie


Espresso martini soezen recept

  • Beslagkom
  • Mixer
  • Steelpan
  • Garde
  • Spatel
  • Spuitzak
  • Glad rond spuitmondje
  • Gekarteld spuitmondje
  • Espressomachine
  • Plastic folie
  • Bakpapier
  • Oven
  • Kartelmes

Craquelin

  • 50 gram koude ongezouten roomboter in blokjes
  • 50 gram licht bruine basterdsuiker
  • 50 gram bloem
  • Snufje zout

Soezenbeslag

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 milliliter water
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • snufje zout

Espresso Martini vulling

  • 2 eidooiers
  • 200 milliliter volle melk
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 vanille stokje of 1 theelepel vanille extract
  • Snufje zout
  • 2 theelepels vodka
  • 2 theelepels Tia Maria cold brew
  • 2 espresso shots
  • 200 milliliter slagroom

Topping

  • 100 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels kristalsuiker (of meer als je van zoet houdt)
  • 1 theelepel vanille extract
  • Optioneel: koffieboontjes
  1. Start met de craquelin. Doe de suiker en boter in een beslagkom en kneed dit totdat het helemaal gemengd is. Voeg de bloem toe en kneed tussen je vingers (zoals je een crumble zou maken). Scheur een stuk bakpapier af en stort hier het craquelin deeg op. Leg een stukje bakpapier op de craquelin en rol met een deegroller heel dun uit. De craquelin moet ongeveer 2 millimeter dik zijn. Leg de craquelin in de vriezer.
  2. Ga vervolgens aan de slag met het soezenbeslag. Verwarm de oven tot 200 graden hetelucht en zet onderin de oven een schaal met water. Dit zorgt voor een beetje stoom, de soezen zullen dan niet meteen een harde buitenkant krijgen.
  3. Doe de boter, water en snufje zout in een steelpannetje en breng aan de kook. Voeg de bloem toe en roer dit op het vuur goed door. Blijf dit ongeveer 5 minuten roeren. Het beslag moet goed gaar zijn voordat het de oven in gaat.
  4. Stort het beslag in de kom van de mixer en start met mixen. Gebruik hiervoor geen garde maar een vlinderroerwerk of een spatel als je dit niet hebt. Laat het beslag een minuutje al roerend afkoelen. Voeg vervolgens het eerste ei toe, meng dit goed, het volgende ei mag er pas bij wanneer het eerste ei helemaal is opgenomen. Wanneer je beide eieren hebt toegevoegd en het een mooi egaal beslag is, giet je het beslag in een spuitzak met een rond glad spuitmondje.
  5. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat 6 soezen. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben, ze lopen namelijk nog een beetje uit. Haal vervolgens de craquelin uit de vriezer en steek hier rondjes uit (net iets groter dan de soezen). Leg de craquelin op de soezen en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak de soezen in 20 – 25 minuten goudbruin.
  6. Terwijl de soezen in de oven staan is het tijd voor de espresso martini vulling. Zet alvast een dubbele espresso in een kannetje en voeg hier de vodka en Tia Maria aan toe. Zet opzij.
    Verwarm de melk met de helft van de suiker en vanille in een steelpannetje, laat het niet doorkoken.
  7. Doe de eidooiers in een beslagkom en voeg de rest van de suiker en bloem toe. Mix dit met een garde totdat de eidooiers een witte kleur krijgen. Giet een klein beetje hete melk erbij en klop dit direct met de garde totdat het goed gemengd is en de eidooiers niet gaan klonteren. Voeg in een constante straal de rest van de melk toe en klop dit goed door. Giet de banketbakkersroom in de pan terug en zet op middelhoog vuur. Giet de espresso’s met drank bij de room en blijf met de garde kloppen totdat de room is ingedikt. Wanneer het iets dikker is dan yoghurt stort je het in een bakje. Druk er een stukje plasticfolie op en laat afkoelen. Wanneer het buiten de koelkast voldoende is afgekoeld, laat het dan een halfuur opstijven in de koelkast.
  8. Klop de slagroom voor de topping en de vulling tegelijk (totaal 300 milliliter slagroom) met de suiker en vanille. Wanneer de espresso banketbakkersroom is afgekoeld en ingedikt, meng je de helft van de slagroom met de banketbakkersroom. Giet dit in een spuitzak.
  9. Spatel de rest van de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  10. Tijd om te vullen! Snij de bovenkant van de soezen eraf met een kartelmes en vul de onderkant met de espresso martini vulling. Leg het afgesneden stukje er weer bovenop. Spuit de slagroom als een nestje op het bovenkantje en vul dit met wat koffieboontjes.
    Zet de soezen op een mooie schaal en genieten maar! Bon appétit!