Klassieke Franse beignets

Het jaar is weer voorbij gevlogen, maar gelukkig mogen we nog genieten van al het heerlijke eten en gezelschap dat december met zich mee brengt. Wij kunnen dan ook niet wachten op oud&nieuw en deze heerlijke klassieke Franse beignets. In Nederland kennen wij de beignets met appel. Dit zijn appels gefrituurd in oliebollen beslag en vervolgens bedekt met kaneelsuiker. De Franse beignets zijn net even anders. Deze beignets hebben geen vulling, maar bestaan net als een gewone oliebol alleen uit gefrituurd beslag. Beignets hebben echter meer weg van een donut. Het super zachte en zoete beslag is heerlijk zonder vulling en dips.

Beignets uit New Orleans

New Orleans is een stad in Amerika aan de Oost-kust en werd door de Frans-Canadese kolonist, Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville, gesticht. Nog steeds zie je veel Franse invloeden in de Amerikaanse stad, waaronder ook de Franse beignets. Beignets hebben net als jazz een plekje gekregen in de cultuur van de inwoners.

Wil je graag meer variatie op oudejaarsavond? Vul de klassieke Franse beignets dan aan met ons recept voor de donkere chocolate chip cookies met walnoot en cranberry

Aantal personen: 20

Bereidingstijd: 2 uur

Klassieke Franse beignets recept

Benodigdheden

  • 2 beslagkommen
  • Steelpan
  • Houten spatel
  • Deegroller
  • Frituurpan of pan met dikke bodem
  • Thermometer
  • Plat en diep bord

Ingrediënten

  • 450 gram tarwebloem
  • 210 ml volle melk, lauwwarm (+/- 40 graden)
  • 50 gram suiker
  • 25 gram boter, gesmolten
  • 1 groot ei
  • 7 gram gist
  • 5 gram zout
  • 1 theelepel vanille extract

Frituur

  • 2 liter arachide-/zonnebloemolie

Topping

  • 50 gram poedersuiker

Instructies

  1. Meng de volle melk, gist en een eetlepel van de suiker. Laat staan totdat je een soort schuimlaag ziet ontstaan op het oppervlakte.
  2. Meng in een aparte beslagkom de bloem, suiker en zout.
  3. Voeg het gistmengsel, vanille extract en de gesmolten boter aan het bloemmengsel toe en roer even kort met een houten spatel.
  4. Stort het deeg op een werkblad en kneed 5 – 10 minuten goed door. Als je een staande mixer hebt, gebruik dan de deeghaak en zet de mixer op de medium stand ongeveer 5 minuten aan.
  5. Maak van het deeg een bal en laat een uur op kamertemperatuur rijzen in een beslagkom. Bedek de kom met een droge doek.
  6. Sla met je vuist alle lucht uit de deegbal en stort het deeg op een werkblad. Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek met een dikte van een halve centimeter.
  7. Snij het deeg in 20 gelijke vierkanten en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een stukje plasticfolie en laat 30 minuten rusten.

Beignets frituren

  1. Zet de frituurpan nu aan en laat verwarmen tot 180 graden. Heb je geen frituurpan? Gebruik dan een kookpan met een dikke bodem en vul de pan voor de helft met arachideolie. Meet met een thermometer of het vet op temperatuur is.
  2. Zet alvast een bord met keukenpapier en een diep bord met poedersuiker klaar naast de frituurpan.
  3. Wanneer het vet op temperatuur is, leg je de beignets 1 voor 1 in de pan. Niet te veel, want dan zakt de temperatuur van het vet te snel en zuigen de beignets veel vet op.
  4. Bak de beignets ongeveer 1 minuut aan beide kanten, of totdat ze mooi goudbruin zijn. Haal de beignets met een vork en lepel uit het vet en laat ze even uitlekken op het keukenpapier. Leg de beignets vervolgens in het bord met poedersuiker en bedek ze royaal aan alle kanten met poedersuiker.
  5. Herhaal deze stappen met totdat je alle beignets gehad hebt.
  6. Serveer de beignets warm!

Beignets bewaren

Wanneer de beignets gebakken zijn, wil je deze het liefst zo snel mogelijk opeten, dan zijn ze het lekkerst. Als je de beignets een tijdje van te voren wil maken, bak ze dan nog niet. Maar leg het deeg wanneer ze in stukken zijn gesneden tot twee dagen in de koelkast. Wanneer je er klaar voor bent om ze te bakken, haal ze dan een uur voor het bakken uit de koelkast en laat op kamertemperatuur worden. Verwarm je frituur en bak de beignets zoals bovenstaande stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *