Gezonde blauwe bessen kruimelkoek

Bereidingstijd

90 minuten

Hoeveelheid

12 personen

Januari is de maand dat we weer wat gezonder willen eten. Maar, na al dat heerlijke eten van afgelopen maand, is het toch lastig om weer in die oude routine te komen. Gelukkig hebben we daar wat op bedacht! Gezond eten hoeft niet saai te zijn. Met ons recept voor deze gezonde blauwe bessen kruimelkoek kun je jezelf verwennen met een heerlijke snack die ook nog eens gezond is!

Januari is de maand dat we weer wat gezonder willen eten. Maar, na al dat heerlijke eten van afgelopen maand, is het toch lastig om weer in die oude routine te komen. Gelukkig hebben we daar wat op bedacht! Gezond eten hoeft niet saai te zijn. Met ons recept voor deze gezonde blauwe bessen kruimelkoek kun je jezelf verwennen met een heerlijke snack die ook nog eens gezond is!

Bereidingstijd

90 minuten

Hoeveelheid

12 personen

Blauwe bessen zijn kleine zoete vitamine bommetjes. Vitamine C, vitaminen uit het B-complex, vitamine K en verschillende mineralen zitten allemaal verstopt in de bessen. Super gezond dus. Om de smaak van de bessen te versterken hebben we honing toegevoegd. Wil je liever helemaal geen zoetstoffen? Laat de honing dan weg, maar voeg wel een grote rijpe banaan of 100 gram appelmoes toe.

Heb je de flow te pakken en wil je meer gezonde recepten uitproberen? Probeer dan eens onze carrot cake met frosting!

Gezonde blauwe bessen kruimelkoek met een vork erin

Gezonde blauwe bessen kruimelkoek recept

Ingrediënten

  • 50 gram havermeel
  • 25 gram havervlokken
  • 130 gram speltbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 gram pindakaas
  • 70 gram honing
  • Snufje zout
  • Vulling
  • 500 gram (diepvries of vers) blauwe bessen
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 30 gram honing
  • 25 gram maïzena

Benodigdheden

  • Springvorm (wij gebruiken een rechthoekige quichevorm van 30 x 8 cm)
  • Grote beslagkom
  • Steelpannetje
  • Oven
  • Bakpapier

Instructies

  1. Meng in een grote beslagkom het havermeel, de havervlokken, spelbloem, bakpoeder en snufje zout.
  2. Voeg de pindakaas en honing toe aan het bloemmengsel en kneed alles goed door elkaar met je handen.
  3. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ca. 20 minuten opstijven in de koelkast.
  4. Verwarm intussen de oven voor op 175 graden hetelucht.
  5. Zet een steelpannetje op laag vuur en voeg de blauwe bessen, vanille aroma, honing en maïzena toe. Roer dit door elkaar en laat op het vuur staan. Wanneer je diepvries bessen gebruikt hoef je geen water toe te voegen. Als je verse blauwe bessen gebruikt, voeg dan twee eetlepels water toe, anders verbrand het mengsel snel.
  6. Roer de blauwe bessen af en toe even door, zodat ze niet verbranden.
  7. Na een tijdje merk je dat het mengsel dik wordt, zet het vuur uit en laat zonder deksel afkoelen.
  8. Vet het bakblik met wat olie of boter in en bekleed met bakpapier.
  9. Haal het deeg uit de koeling en verdeel 3/4 van het deeg over de bodem. Verdeel vervolgens het blauwe bessen mengsel over het deeg. Verkruimel als laatst de rest van het deeg over de blauwe bessen.
  10. Schuif de gezonde blauwe bessen kruimelkoek voor 30 – 40 minuten in de oven. De koek is klaar wanneer deze goudbruin van kleur is.

Kruimelkoek bewaren

Je kunt de blauwe bessen kruimelkoek eenvoudig bewaren in een luchtdichte verpakking in de koelkast. De koek blijft dan makkelijk een week goed houdbaar. Gaat de koek niet in één week op? Verpak de koek dan in een stuk plasticfolie en in een luchtdichte verpakking en bewaar tot 3 maanden in de vriezer.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *