|

Wat is een caffè Latte?

Herken je dat gevoel? Je staat voor de menukaart van een koffiebar, je ziet veel verschillende soorten koffie en hebt geen idee wat je moet kiezen? Dat snappen wij. Er zijn door de jaren heen veel verschillende soorten koffies ontstaan. Je kunt niet alleen kiezen tussen verschillende soorten koffiebonen, maar ook tussen verhoudingen van koffie en melk. Wij helpen je op weg. In voorgaande posts hebben we al uitgelegd wat een cappuccino, americano, cortado en flat white is. En nu is de caffè latte aan de beurt. Er is namelijk veel verwarring over de latte, is het nou hetzelfde als de latte macchiato? En wat is het verschil tussen een caffè latte en een koffie verkeerd? Wij leggen je uit wat een caffè latte precies is!

Waar komt de caffè latte vandaan?

De caffè latte bestaat grotendeels uit melk. Beginnende koffiedrinkers vinden deze koffie samen met de Latte macchiato vaak het lekkerst. De espresso is niet zo sterk en wordt juist zoeter door de toevoeging van volle melk. Waarschijnlijk is deze koffie ontstaan in de Verenigde Staten. Hier houden de inwoners over het algemeen niet van sterke koffie.

In Nederland drinken we al jaren de koffie verkeerd, wat erg op een caffè latte lijkt. Veel melk, weinig koffie en een dunne laag schuim.

Wat is het verschil tussen een caffè latte en een latte macchiato?

Een caffè latte bestaat uit een enkele espresso aangevuld met heet opgestoomde melk en een dun laagje melkschuim. Een latte macchiato bevat juist een dikke schuimkraag en de espresso wordt pas na de melk toegevoegd, waardoor je de lagen koffie en melk goed verdeeld ziet. Een latte machiato wordt daarom ook vaak in een hoog glas geserveerd, zodat je dit extra goed ziet. Houd je dus van veel schuim? Kies dan voor een latte macchiato. Houd je juist van koffie verkeerd? Kies dan voor een caffè latte.

Wat zijn de standaard verhoudingen?

De latte kan zowel in een glas als mok van 200 cc geserveerd worden. Een latte bevat 1 espresso (ongeveer 1/3 van het kopje) en wordt aangevuld met heet opgestoomde melk (ongeveer 2/3 van het kopje). Hier wordt een dun laagje melkschuim toegevoegd. Een stuk minder dan bij een cappuccino, maar latte art is alsnog mogelijk.

Hoe zet je de perfecte caffè latte?

Wij houden ervan om een latte uit een kopje te drinken. Wij gebruiken een kopje met oor van 200 cc. Daarnaast vinden wij het lekker om volle melk van Arla te gebruiken, dit geeft de koffie de perfecte balans met elke koffieboon.

Wat heb je nodig?

  • Zet een dubbele espresso en vang de espresso’s op in twee kopjes.
  • Schuim de melk vervolgens op en zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de melk komt, hierdoor maak je de melk alleen heet en ontstaat er weinig melkschuim.
  • Schenk de melk in je kopje tot aan de rand.
  • Wil je latte art in je caffè latte? Volg hier onze tips voor een latte art zwaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie