Pancakes met amandel en gekarameliseerde appel

De pannekoeken zoals wij ze in Nederland kennen zijn dun en meestal met veel stroop, poedersuiker en spek. Pancakes zijn de dikke pancakes uit Amerika. Door eiwitten luchtig te kloppen en zelfrijzend bakmeel te gebruiken, krijg je de luchtige, cake-achtige pancakes. We hebben deze pancakes afgemaakt met amandel en gekarameliseerde appel om wat variatie te geven aan je Hollandse pannekoeken. Perfect voor een langzame zondag-ochtend of misschien wel als een uitgebreide brunch!

Heb je gekarameliseerde appels over? Maak dan eens deze appel kaneel swirl cake!


Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten

Pancakes met amandel en gekarameliseerde appel recept

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Steelpan
  • Schilmesje
  • Garde
  • Mengkom

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 100 gram 10% Griekse yoghurt
  • 200 ml volle melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • Ongezouten roomboter (voor bakken)

Gekarameliseerde appels

  • 3 Elstar appels
  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 2 theelpels kaneel
  • Snufje zout

Instructies

  1. Maak eerst de gekarameliseerde appels. Schil en snijd de appels in kleine blokjes en voeg deze samen met de suiker, kaneel en het zout toe aan een steelpannetje. Giet hier een klein beetje water op en breng de appels zachtjes aan de kook. Laat de appels 10 minuten pruttelen en zet het vuur uit.
  2. Nu kun je aan de slag met de pancakes. Scheid de eiwitten en de eierdooiers. Klop de eiwitten in een vetvrije kom luchtig samen met het snufje zout. Doe de eierdooiers in een aparte kom en klop deze ook luchtig samen met de fijne kristalsuiker. Heb je één garde? Klop dan eerst de eiwitten en daarna de eierdooiers, anders slaan de eiwitten dood.
  3. Voeg aan de eierdooiers de Griekse yoghurt toe. Klop tot het een egaal mengsel is. Voeg de vanille extract en de volle melk toe en klop nogmaals tot een egaal mengsel.
  4. Zeef nu alle meel over het eierdooier-mengsel. Meng alles goed met de garde, zodat er geen klontjes meer zijn.
  5. Schep eerst een deel van de eiwitten bij het beslag en vouw deze met een spatel in het beslag. Voeg de rest van de eiwitten toe en blijf het beslag over de eiwitten vouwen. Wanneer je dit gaat kloppen, sla je alle lucht uit de opgeklopte eiwitten.
  6. Zet een steelpan op medium hoog vuur en smelt een theelepel ongezouten roomboter in de pan. Wanneer de pan heet is en de roomboter is gesmolten kun je de pancakes in de pan vormen. Twee grote eetlepels zijn genoeg voor één pancake.
  7. Wanneer je bubbeltjes ziet vormen op het oppervlak van de pancake, dan is het tijd om de pancake om te draaien.
  8. Herhaal dit proces totdat je al het beslag hebt gebakken.
  9. Nu is het tijd om te stapelen! Leg een pancake op je bord en smeer hier een lepel van de gekarameliseerde appels overheen. Leg hier weer een pancake op en herhaal dit 3 keer.
  10. Strooi wat geblancheerde amandelen over je pancakes en je bent klaar om te genieten van je zelf gemaakte pancakes met amandel en gekarameliseerde appel!

Geef een antwoord

Eén reactie