| | |

Basis recept: roomboter

Roomboter is één van de meest gebruikte producten in de keuken. Bij onder andere een bakker, restaurant en slager gaan er tientallen pakjes boter per dag doorheen. Daarnaast smeren we het zelf op ons brood, bakken we er mee en gebruiken we het in recepten. Supermarkten spelen hier mooi op in en verkopen tegenwoordig verschillende soorten boter; roomboter, smeerbare boter, margarine, grasboter etc. Het is natuurlijk super makkelijk om boter in de supermarkt te kopen, maar weet je eigenlijk hoe boter gemaakt wordt? En wist je ook dat je dit heel eenvoudig zelf kunt doen? Met dit basis recept voor roomboter maak je de lekkerste boter gewoon zelf!

Boter is niks anders dan de gekarnde room van koemelk. Dit is het vetste gedeelte van de melk. Boter mag niet eens boter genoemd worden als het niet meer dan 80% melkvet bevat. Om boter te maken heb je slagroom nodig. Wanneer je slagroom heel lang klopt, scheid het vet zich van het water en kun je hier boter van kneden.

Wil je gelijk je zelf gemaakte boter gebruiken in een recept? Maak dan eens onze croissants!


Hoeveelheid: +/- 300 gram

Bereidingstijd: 10 minuten

Basis recept: roomboter

Benodigdheden

  • Handmixer of staande mixer (gebruik geen garde, door de dikte is het bijna niet mogelijk met de hand te kloppen)
  • 2 kommen
  • Schaaltje

Ingrediënten

  • 500 milliliter slagroom

Optionele toevoeging

  • zout flakes

Instructies

  1. Schenk de slagroom in de kom en klop deze ongeveer 10 minuten met de mixer.
  2. Wanneer je het vet en het water van elkaar ziet scheiden, kun je stoppen met mixen.
  3. Knijp met schone handen het water uit de boter. En druk de boter tegen elkaar.
  4. Was de blok boter onder de kraan of in een kom met water. Ongeveer 2 minuten.
  5. Vorm de boter tot een blok of vul een schaaltje met de boter.
  6. Optioneel: Bestrooi de boter met wat zout flakes. Laat even buiten de koelkast staan voor lekkere zachte roomboter en besmeer een warm stokbroodje met de roomboter. Bon appétit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eén reactie