Je winkelwagen is momenteel leeg!
Basis recept: roomboter
Bereidingstijd
10 minuten
Hoeveelheid
ca. 300 gram
Roomboter is één van de meest gebruikte producten in de keuken. Bij onder andere een bakker, restaurant en slager gaan er tientallen pakjes boter per dag doorheen. Daarnaast smeren we het zelf op ons brood, bakken we er mee en gebruiken we het in recepten. Supermarkten spelen hier mooi op in en verkopen tegenwoordig verschillende soorten boter; roomboter, smeerbare boter, margarine, grasboter etc.
Het is natuurlijk super makkelijk om boter in de supermarkt te kopen, maar weet je eigenlijk hoe boter gemaakt wordt? En wist je ook dat je dit heel eenvoudig zelf kunt doen? Met dit basis recept voor roomboter maak je de lekkerste boter gewoon zelf! Boter is niks anders dan de gekarnde room van koemelk. Dit is het vetste gedeelte van de melk. Boter mag niet eens boter genoemd worden als het niet meer dan 80% melkvet bevat. Om boter te maken heb je slagroom nodig. Wanneer je slagroom heel lang klopt, scheid het vet zich van het water en kun je hier boter van kneden.
Roomboter is één van de meest gebruikte producten in de keuken. Bij onder andere een bakker, restaurant en slager gaan er tientallen pakjes boter per dag doorheen. Daarnaast smeren we het zelf op ons brood, bakken we er mee en gebruiken we het in recepten. Supermarkten spelen hier mooi op in en verkopen tegenwoordig verschillende soorten boter; roomboter, smeerbare boter, margarine, grasboter etc.
Het is natuurlijk super makkelijk om boter in de supermarkt te kopen, maar weet je eigenlijk hoe boter gemaakt wordt? En wist je ook dat je dit heel eenvoudig zelf kunt doen? Met dit basis recept voor roomboter maak je de lekkerste boter gewoon zelf! Boter is niks anders dan de gekarnde room van koemelk. Dit is het vetste gedeelte van de melk. Boter mag niet eens boter genoemd worden als het niet meer dan 80% melkvet bevat. Om boter te maken heb je slagroom nodig. Wanneer je slagroom heel lang klopt, scheid het vet zich van het water en kun je hier boter van kneden.
Bereidingstijd
10 minuten
Hoeveelheid
ca. 300 gram
Wil je gelijk je zelf gemaakte boter gebruiken in een recept? Maak dan eens onze croissants!

Basis recept: roomboter
Ingrediënten
Benodigdheden
Instructies
- Schenk de slagroom in de kom en klop deze ongeveer 10 minuten met de mixer.
- Wanneer je het vet en het water van elkaar ziet scheiden, kun je stoppen met mixen.
- Knijp met schone handen het water uit de boter. En druk de boter tegen elkaar.
- Was de blok boter onder de kraan of in een kom met water. Ongeveer 2 minuten.
- Vorm de boter tot een blok of vul een schaaltje met de boter.
Optioneel: - Bestrooi de boter met wat zout flakes. Laat even buiten de koelkast staan voor lekkere zachte roomboter en besmeer een warm stokbroodje met de roomboter. Bon appétit!

Maak kennis: Dit is Isabelle
Auteur bij LeRine
Het gezicht achter LeRine! Haar liefde voor koffie begon al op haar tiende met haar allereerste kopje, en sindsdien is die passie alleen maar gegroeid. Als eigenaresse van LeRine wil ze niets liever dan die passie delen, door specialty coffee voor iedereen toegankelijk te maken.
Isabelle ademt koffie in alles wat ze doet. Of het nu gaat om het schenken van latte art, het geven van barista-workshops of het schrijven van blogs: haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Dat ze niet alleen praat over koffie, maar het ook écht kan, bewees ze begin 2025 door de derde plek te behalen tijdens de finale van de Nederlandse Barista Kampioenschappen! Met haar kennis en creativiteit neemt Isabelle je op Lerine.nl mee in haar koffiewereld.