Sinaasappel maanzaad cake

Ja het is lente! Tijd voor fruitige, frisse gebakjes en lekkernijen! Deze sinaasappel maanzaad cake is perfect voor de lente. Het fruitige en frisse van de sinaasappel is erg lekker met het frisse en soms warme lenteweer. Het traditionele recept is eigenlijk met citroen en een laag boter crème. Maar, sinaasappel is net wat zoeter en zachter van smaak.

Meer bakinspiratie nodig? Bekijk dan eens ons recept voor deze pancakes met gekarameliseerde appel!


Totale bereidingstijd

1 uur

Hoeveelheid

10-16 personen

Sinaasappel maanzaad cake recept

  • Beslagkom
  • Zeef
  • Ovenschaal (20 x 20 centimeter)
  • Bakpapier
  • Oven
  • Steelpan
  • Satéprikker
  • 275 gram kristal suiker
  • 250 gram zachte roomboter
  • 1 theelepel vanille extract/aroma
  • 280 gram tarwebloem
  • 5 eieren
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 3 eetlepels volle Griekse yoghurt
  • zest van 2 sinaasappels
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2,5 eetlepel maanzaad

Suikersiroop

  • 25 gram suiker
  • 10 gram water
  • 15 gram sinaasappelsap

Glazuur

  • 75 gram poedersuiker
  • 2 – 5 eetlepels sinaasappelsap
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  2. Mix boter, kristalsuiker, vanille extract/aroma, volle Griekse yoghurt, zest en sap van de sinaasappels. Gebruik een garde of mixer om de klontjes eruit te mixen.
  3. Voeg de eieren één-voor-één toe.
  4. Voeg bloem toe aan het eier-mengsel. Voor een egaal mengsel kun je bloem het beste zeven.
  5. Zodra het beslag geen klontjes meer bevat, kun je maanzaad toevoegen.
  6. Vet een ovenschaal in met boter en giet het beslag in de ovenschaal. Bak de cake in 30 minuten gaar. Wij gebruiken een ovenschaal van 20 x 20 centimeter. Is de cake nog niet gaar na 30 minuten? Voeg dan elke keer 5 minuten extra toe, totdat de cake van binnen droog is.
  7. Haal de cake uit de oven en prik direct gaatjes met een satéprikker.
  8. Laat de cake volledig afkoelen.
  9. Als de cake aan het afkoelen is, kun je de suikersiroop maken. Doe alle ingrediënten voor de suikersiroop in een steelpannetje en laat zachtjes pruttelen. Wanneer de suiker is opgelost, is de suikersiroop klaar. Laat de siroop een klein beetje afkoelen voordat je deze over de cake giet.
  10. Wanneer de cake en suikersiroop zijn afgekoeld, giet je de siroop over de cake.
  11. Zet de cake weer aan de kant en maak het glazuur. Doe de poedersuiker in een kom en voeg lepel voor lepel het sap toe. Als je een dikker glazuur wilt, voeg je minder sap toe, wil je een dunner glazuur, voeg je meer sap toe.
  12. Smeer het glazuur over de afgekoelde cake en snijd de cake direct in stukken.
  13. Rasp nog wat sinaasappel schil over de cake en dan kun je de cake serveren! Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *