Sinaasappel maanzaad cake

Ja het is lente! Tijd voor fruitige, frisse gebakjes en lekkernijen! Deze sinaasappel maanzaad cake is perfect voor de lente. Het fruitige en frisse van de sinaasappel is erg lekker met het frisse en soms warme lenteweer. Het traditionele recept is eigenlijk met citroen en een laag boter crème. Maar, de smaak van sinaasappel is net wat zoeter en vinden meer mensen lekker. De suikerlaag kun je vervangen voor botercrème, maar is eigenlijk wel heel lekker met een laagje suikerglazuur.

Meer bakinspiratie nodig? Bekijk dan eens ons recept voor deze pancakes met gekarameliseerde appel!

Aantal personen: 10 – 16 personen

Bereidingstijd: 60 minuten

Sinaasappel maanzaad cake recept

Benodigdheden

  • Beslagkom
  • Zeef
  • Ovenschaal (20 x 20 centimeter)
  • Bakpapier
  • Oven
  • Steelpan
  • Satéprikker

Ingrediënten

  • 275 gram kristal suiker
  • 250 gram zachte roomboter
  • 1 theelepel vanille extract/aroma
  • 280 gram tarwebloem
  • 5 eieren
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 3 eetlepels volle Griekse yoghurt
  • zest van 2 sinaasappels
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2,5 eetlepel maanzaad

Suikersiroop

  • 25 gram suiker
  • 10 gram water
  • 15 gram sinaasappelsap

Glazuur

  • 75 gram poedersuiker
  • 2 – 5 eetlepels water (voeg meer eetlepels water toe als je een dunner glazuur wil)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  2. Meng de zachte boter met de kristalsuiker, vanille extract/aroma, volle Griekse yoghurt, de zest en het sap van de sinaasappels. Meng de ingrediënten goed door elkaar.
  3. Voeg de eieren 1 voor 1 aan het boter mengsel toe.
  4. Als de eieren goed zijn gemengd, kan het tarwebloem toegevoegd worden. Voor een egaal mengsel kun je de bloem het beste zeven.
  5. Wanneer het cake beslag goed is gemengd, voeg dan de eetlepels maanzaad toe.
  6. Voeg het mengsel aan een met boter ingevette ovenschaal toe en bak de cake in 30 minuten gaar. Wij gebruiken een ovenschaal van 20 x 20 centimeter. Is de cake nog niet gaar na 30 minuten? Voeg dan elke keer 5 minuten extra toe, totdat de cake van binnen droog is.
  7. Haal de cake uit de oven en prik direct gaatjes met een satéprikker over de hele cake.
  8. Laat de cake volledig afkoelen.
  9. Als de cake aan het afkoelen is, kun je de suikersiroop maken. Voeg in een steelpannetje alle ingrediënten toe en laat zachtjes pruttelen. Wanneer alle suiker is opgelost, is de suikersiroop klaar. Laat de siroop een klein beetje afkoelen voordat je deze over de cake giet.
  10. Wanneer de cake is afgekoeld en de hitte van de siroop is, giet je de siroop over de cake. Laat de cake alle siroop volledig opnemen.
  11. Zet de cake weer aan de kant en maak het glazuur. Voeg de poedersuiker toe aan een kom en voeg lepel voor lepel het water toe. Als je een dikker glazuur wilt, voeg je minder water toe, wil je een dunner glazuur, voeg je meer water toe.
  12. Smeer het glazuur over de afgekoelde cake en snijd de cake direct in stukken.
  13. Rasp nog wat sinaasappel schil over de cake en dan kun je de cake serveren!

De cake blijft in de koelkast een week lang goed. Buiten de koelkast maximaal 2 dagen.

Geef een antwoord