Zelfgemaakt bladerdeeg met kersen en vanille saus

Wil je echt uitpakken deze Kerst? Maak dan deze kersenknopen van zelfgemaakt bladerdeeg met romige vanillesaus. Gegarandeerd een feestje op de kersttafel! Zelf bladerdeeg maken lijkt misschien lastig, maar we weten zeker dat iedereen het kan! En het is zeker de moeite waard, want het is enorm lekker. Heb je nou je handen al vol aan de rest van het kerstdiner? Dan kun je natuurlijk ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken. Kleine tip: rol het deeg zo dun en gelijk mogelijk uit, zodat je dunne laagjes creëert.


Zelfgemaakt bladerdeeg met kersen en vanille saus recept

  • Steelpan
  • Deegroller
  • Garde
  • Beslagkom
  • Oven
  • Muffinvorm
  • Zelfgemaakt bladerdeeg of kant-en-klaar bladerdeeg
  • 250 gram Diepvries kersen
  • 50 gram suiker
  • 3 theelepels maïzena
  • 1 theelepel vanille extract

Vanille saus

  • 250 ml slagroom
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 1/2 vanille stokje
  • 2 eidooiers
  • 5 gram bloem
  • Snufje zout

Gebruik je kant-en-klaar bladerdeeg, begin dan bij stap 3

  1. Bladerdeeg: Volg het recept tot en met de laatste stap en laat opstijven in de koelkast. Gebruik je kant-en-klaar bladerdeeg uit de vriezer? Zorg er dan voor dat je het deeg op tijd uit de vriezer haalt.
  2. Kersenjam: voeg de kersen, suiker en maïzena toe aan een steelpan, zet op middelhoog vuur en zet er een deksel op. Roer af en toe door. Wanneer de jam begint te pruttelen voeg je het vanille extract toe en blijf roeren totdat je de jam dikker voelt worden. Zet de jam aan de kant om af te koelen.
  3. Vanille saus: In een steelpan, voeg de slagroom, basterdsuiker, het merg van een half vanille stokje en een snufje zout toe. Zet aan op middelhoog vuur en breng zachtjes aan de kook.
  4. Voeg ondertussen in een kleine mengkom de twee eidooiers en de bloem toe. Meng dit met een garde, totdat er geen klontjes meer zijn.
  5. Wanneer het roommengsel bijna kookt (begint te pruttelen), haal je het van het vuur en voeg je al kloppend een beetje hete room aan de eidooiers toe. Blijf dit met een garde kloppen. Blijf de room in een gelijke stroom toevoegen aan de eidooiers. Als alle room en ei goed gemengd zijn, giet je het mengsel terug in de pan en blijf je met de garde kloppen op middelhoog vuur.
  6. Op het moment dat de vanille saus iets dikker is geworden, haal je de pan van het vuur. Giet de saus in een bakje of kan en dek af met plasticfolie. Tip: Druk het plasticfolie tegen de saus aan, zodat er geen velletje vormt.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  8. Haal het bladerdeeg uit de koelkast. Bestuif je werkblad met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 30×40 cm.
  9. Verdeel de afgekoelde kersenjam over het gehele oppervlak (doe dit echt pas wanneer de jam goed afgekoeld is, anders smelt de boter in het bladerdeeg).
  10. Vouw de bovenkant van het bladerdeeg weer net over het midden en de onderkant daar weer overheen. Je hebt nu een rechthoekige lap met 3 lagen. Snij de randjes van de zijkanten af, zodat je een mooi recht deeg hebt.
  11. Snij het bladerdeeg in stukken van 4 centimeter breed, beginnend bij de zijkant. Je krijgt hier ongeveer 8 stukken uit.
  12. Je hebt nu twee opties, je kunt de stukken aan beide kanten draaien zodat je een wokkel creëert, of je maakt er een knoop van.
  13. Knopen: Pak een stuk en leg deze voor je neer. We willen de stukken in 3 delen snijden, de drie delen moeten aan elkaar vast blijven zitten aan 1 kant. Snij dus 0,5 centimeter vanaf de bovenkant naar beneden. Met deze drie delen gaan we van boven naar onder vlechten. Druk de onderkant aan elkaar vast en rol de vlecht van boven naar onder op. Leg de knoop met de mooie kant boven in de muffinvorm.
  14. Bak de knopen in 30 minuten af, of totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
  15. Laat even kort afkoelen en serveer dan met de vanille saus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *