Amandel tarte met blauwe bessen en crumble

Amandel tarte met blauwe bessen en crumble! Super eenvoudig te maken en net zo makkelijk op te eten. Deze taart is erg lekker als je een grote groep mensen moet ontvangen. Uit de taart krijg je ongeveer 12 stukken.
De smaak van de amandelen passen erg goed bij de zoete blauwe bessen, maar als je een keer iets anders wil, dan zijn bijvoorbeeld kersen ook erg lekker!

Foodpairing tip! Drink je graag koffie bij je gebak? Kies dan voor een koffie met een notige ondertoon. Zoals een koffie uit Brazilië.


Aantal personen: 12

Bereidingstijd: 2 uur

Amandel tarte met blauwe bessen en crumble recept

Benodigdheden

  • Grote en kleine beslagkom
  • Bakblik van 25 x 15 centimeter (of soort gelijk)
  • Bakpapier
  • Vriezer
  • Oven

Ingrediënten

Amandeldeeg

  • 135 gram tarwebloem
  • 70 gram amandelmeel
  • 40 gram kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 2 grote eidooiers
  • 1 eetlepel ijskoud water

Blauwe bessen vulling

  • 500 gram diepvries blauwe bessen
  • 140 gram kristalsuiker
  • 25 gram maïzena
  • Snufje zout
  • Halve theelepel vanille extract

Crumble

  • 55 gram havermout
  • 35 gram tarwebloem
  • 15 gram amandelmeel
  • 55 gram bruine basterdsuiker
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • Optie: stukjes amandel

Instructies

  1. Amandeldeeg: Meng in een grote kom de tarwebloem, amandelmeel, kristalsuiker en het zout door elkaar. Voeg hier de koude ongezouten roomboter aan toe en kneed dit losjes tussen je vingers (niet samenknijpen, maar losjes mengen).
  2. Meng in een kleine kom de twee eidooiers en het water. Voeg deze als de boter met het bloem is gemengd aan het bloemmengsel toe.
  3. Meng het bloem en de eidooiers met je vingers door elkaar. Als het deeg te droog blijft, voeg dan nog een halve eetlepel water toe.
  4. Kneed op je aanrecht verder, totdat je een mooie bal kunt vormen.
  5. Vet een bakblik van 25×15 centimeter in met boter of olijfolie en leg hier een bakpapiertje in (tegen vastbakken). Verdeel het deeg over de bodem en maak een klein opstaand randje. Niet meer dan 0,5 cm hoog.
  6. Prik gaatjes in het deeg en zet deze voor 45 minuten in de vriezer.
  7. Blauwe bessen vulling: In een steelpannetje; voeg de kristalsuiker, maïzena en het zout toe en meng door elkaar. Voeg nu de blauwe bessen toe en breng zachtjes aan de kook. Let op! Blijf regelmatig roeren, anders bakt het aan. Na een tijdje zie je het mengsel steeds dikker worden en zet je het vuur uit. Voeg hier de vanille extract aan toe en laat afkoelen.
  8. Verwarm de oven voor op 190 graden hetelucht.
  9. Crumble: Voeg alle ingrediënten toe aan een mengkom en meng deze met je vingertoppen. Wrijf de boter en het bloem tussen je vingers, waardoor stukjes ontstaan. Zet de crumble na kneden in de koelkast.
  10. Haal het amandeldeeg na 45 minuten uit de vriezer en bak deze 15 minuten. Het deeg is dan nog niet helemaal gaar.
  11. Haal het deeg uit de oven en verdeel de blauwe bessen vulling over het deeg. Verdeel vervolgens de crumble over het deeg en bak de tarte in 25 minuten gaar of totdat de crumble goudbruin is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.