Koffie zetten met een Sage Barista espressomachine

Thuis de perfecte espresso zetten kan met de juiste apparatuur en kennis zo makkelijk zijn. Wij zijn bij LeRine liefhebber van de espressomachines van Sage. Deze espressomachines zijn versimpeld voor thuisgebruik en dus perfect voor de beginnende thuisbarista. Je kunt zelf de maalgraad, -seconden en milliliters afstellen, zodat elke espressoboon met de juiste afstelling de machine uitloopt. Maar, hoe werkt dit dan precies? En hoe zet je de perfecte espresso met een Sage Barista espressomachine?

Deze uitleg is geschikt voor de Sage Barista Express, Sage Barista Pro en de Solis espressomachines.

Eenvoudig koffie zetten met een Sage Barista espressomachine

Met een espressomachine zet je -heel logisch- espresso. Dit is de basis van vrijwel iedere koffievariatie. Een americano is bijvoorbeeld een espresso aangevuld met heet water en een cappuccino is dezelfde espresso maar dan aangevuld met gestoomde melk en melkschuim. Wil je deze, en andere variaties thuis kunnen maken, hoef je er dus alleen maar voor te zorgen dat de espresso die uit je machine loopt altijd lekker smaakt. Hieronder vindt je het stappenplan om met je Sage Barista espressomachine de lekkerste espresso te zetten en zo thuis te genieten van een espresso of andere koffievariatie.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


In 7 stappen je Sage Barista espressomachine afstellen

 1. Gebruik altijd het dubbele espresso filter en zet alleen dubbele espresso’s. Met een dubbele espressofilter kun je veel consistenter espresso’s zetten.
 2. Stel de milliliters in. Een dubbele espresso bestaat doorgaans uit 45 – 70 milliliter. Het is het handigst om te starten met de dubbele hoeveelheid water van de hoeveelheid gemalen koffie die je gebruikt. Dus: je maalt bijvoorbeeld 15 gram koffie, dan willen we dat er 30 milliliter espresso uit de machine komt. Je zet nu koffie met een ratio van 1:2.
 3. Voer een 0-meting uit. Dit betekent; hoe komt de espressoboon uit de machine zonder iets aan de maalgraad en hoeveelheid gemalen koffie aan te passen?
 4. Proef de espresso. Smaakt de espresso zuur, bitter, of misschien wel perfect?
 5. Pas de maalgraad aan. Zure smaak? Stel de maling iets fijner af. Bittere smaak? Stel de maling iets grover af. Pas de maalgraad met één stap tegelijk aan, anders is de stap te groot.
 6. Zet weer een dubbele espresso, proef en meet hoe snel de espresso uit de machine loopt. Loopt de espresso heel snel (minder dan 20 seconden)? Dan zit er waarschijnlijk te weinig maling in, of is de maling te grof. Loopt de espresso heel langzaam (meer dan 30 seconden) dan is de maling waarschijnlijk te fijn of zit er te veel maling in het filterbakje.
 7. Probeer niet te veel vast te houden aan alle regels. Als je de espresso zelf lekker vindt, is hij perfect!

Extra maalstanden toevoegen aan je Sage espressomachine

Misschien ben je er al tegenaan gelopen dat de koffieboon op maalstand 1 nog steeds te grof is en dus te snel doorloopt. Dit betekent niet dat de boon niet goed is, of dat de Sage espressomachine deze boon niet goed kan zetten. Wanneer je het koffiebonen reservoir eraf draait en alle bonen met een stofzuiger uit de machine zuigt, zie je de maalschijven zitten. Je ziet als het goed is ook een hendeltje, til deze omhoog en draai de maalschijf los. Je hebt nu de buitenste maalschijf te pakken. Op de maalschijf zie je nummertjes staan, als het goed is staat deze nu op 6. Wanneer je de ring naar 1 draait, heb je er 6 fijnere maalstanden bij. Wanneer je alles weer in elkaar hebt gedraaid, draai de maalstand dan even op 6 en werk vanaf daar naar beneden, anders staat hij meteen te fijn.

Hulp bij het afstellen van je espressomachine

Ben je nieuw in de wereld van koffie, of raak je gewoon de weg kwijt met alle afstellingen voor de perfecte espresso? De vele factoren die invloed hebben op een perfecte espresso kunnen soms een beetje overweldigend zijn. Tijdens onze Barista workshop bij jou thuis leren we je jouw Sage Barista espressomachine op de juiste manier te gebruiken en iedere dag de perfecte espresso te zetten. Na deze workshop laten we je niet in de steek, je mag ons altijd een app of mail sturen met je vraag.

Dit bericht bevat affiliate links.

2 reacties

 1. hi!
  ik heb een sage the barista touch, en zou hier graag meer over willen weten. ik heb moeite met de perfecte koffie te zetten. ik zou graag willen navragen wat er mogelijk is. ik zou graag mijn eigen machine willen meenemen of gebruiken bij de workshop.

  1. Hi Yilmaz,
   Mooie machine heb je en leuk dat je een workshop zou willen doen! Met de barista workshop bij jou thuis’ leren we je alles op je eigen machine bij jou thuis. Het is ook mogelijk je machine mee te nemen naar onze locatie. Als je meer wil weten nemen dan gerust contact met ons op via de chat, mail of bel ons via het onderstaande telefoonnummer.
   Groetjes, Isabelle

Reacties zijn gesloten.