Je winkelwagen is momenteel leeg!
Zetgroep reinigen
Een goed gezette espresso begint niet alleen bij verse koffiebonen en de juiste maling, maar ook bij een schone machine. De zetgroep is een belangrijk onderdeel van je espressomachine; hier komt het water in contact met de koffie, en zo ontstaat de smaak en crema van jouw espresso. Wanneer dit onderdeel niet goed schoon is, kan dat direct invloed hebben op de smaak van de espresso én op werking van de machine. Daarom is het belangrijk om te weten hoe en waarom je de zetgroep regelmatig moet reinigen. Met de juiste producten en een paar minuten per dag houd je je espressomachine in topconditie.

Zetgroep reinigen in het kort:
Waarom zetgroep espressomachine reinigen?
Om je espressomachine in optimale conditie te houden, is het belangrijk om deze op de juiste manier te reinigen. Gemalen koffieresten en kalkaanslag kunnen de machine namelijk aantasten en verstopte leidingen veroorzaken. Naast dat zetgroep reinigen de levensduur van je machine verlengt, is het ook belangrijk voor de smaak van je koffie. Achtergebleven koffieresten maken de resultaten inconsistent waardoor het erg lastig is om de perfecte espresso te zetten.
Wat heb je nodig voor het reinigen van de zetgroep?
- microvezeldoekje
- zetgroepborstel
- blindfilter
- Cafetto zetgroepreiniger
Hoe de zetgroep van je espressomachine reinigen
- Als je espresso’s hebt gezet, klop je de puck (het samengeperste koffiedik) uit de filterdrager en laat je de machine kort flushen.
- Zet het water van de machine kort aan zonder filterdrager in de zetgroep. Het flushen van de machine na ieder gebruik zorgt ervoor dat de achtergebleven koffieresten loskomen van de zetgroep of later makkelijker te verwijderen zijn.
- Veeg de zetgroep schoon met een lichtvochtig microvezeldoekje.
- Aan het einde van iedere dag maak je de zetgroep nog eens extra grondig schoon. Met een doekje kun je namelijk niet overal bij en is het lastig om de randen van de zetgroep schoon te maken.
- Gebruik daarom aan het eind van de dag een zetgroepborstel die speciaal gemaakt is om bij moeilijk bereikbare plekken van de zetgroep te komen.
- Haal de portafilter uit de machine en zet het water aan. Door de handige knik in de zetgroepborstel kun je veilig de zetgroep reinigen. De zetgroepborstel heeft stevige ‘haren’ die aangekoekte koffieresten kunnen verwijderen, zonder de machine te beschadigen.
- Als je er tijd voor hebt en intensief gebruikmaakt van je espressomachine, raden we je aan om ook dagelijks te backflushen met een zetgroepreiniger.
Waarom dagelijks de zetgroep van je espressomachine schoonmaken?
Ter aanvulling op het spoelen met water kun je de machine aan het eind van de dag nog eens grondig reinigen door te backflushen. Dit is wat anders dan ‘gewoon’ flushen. Bij backflushing gebruik je namelijk een blindfilter dat het water laat circuleren dankzij de gesloten bodem. Er ontstaat druk in het dichte filterbakje doordat deze volloopt met water en dat er niet uitkan. Hierdoor wordt het water weer terug de zetgroep ingeduwd en wordt deze als het ware doorgespoeld. Onze favoriete zetgroepreiniger is de Cafetto EVO®, een biologisch afbreekbare en veilige espressomachine-reiniger. Het poeder maakt de machine grondig schoon zonder deze te beschadigen.
Conclusie over je espressomachine reinigen
Een goed onderhouden zetgroep is de basis van elke perfecte espresso. Door dagelijks kort te flushen en regelmatig grondig te reinigen met een kwalitatief reinigingsmiddel zoals Cafetto EVO®, voorkom je dat koffieresten, kalk en oliën zich ophopen. Zo blijft je machine betrouwbaar en de smaak van je espresso optimaal. Daarnaast verlengt goed onderhoud de levensduur van je machine. Met een paar eenvoudige handelingen per dag zorg je ervoor dat je espressomachine altijd klaar staat om keer op keer die heerlijke espresso te zetten.
Veel gestelde vragen over zetgroep reinigen

Maak kennis: Dit is Lisa
Auteur bij LeRine
Lisa is onze woordkunstenaar met een eindeloze nieuwsgierigheid naar koffie. Van zetmethodes en bonen tot koffieculturen wereldwijd: ze duikt overal in en laat geen vraag onbeantwoord! Ze struint graag nieuwe koffietentjes af, samen met haar viervoeter Charlie. Wil je de perfecte doorlooptijd van een espresso weten? Of ben je op zoek naar de wetenschap achter proeven? Lisa weet het én legt het op een leuke, toegankelijke manier uit.
Op LeRine.nl is ze onder andere de kracht achter de rubrieken ‘’Ondernemende vrouwen in de koffie’’ en ‘’Science made easy’’, waarin ze inspirerende interviews deelt en complexe koffiekennis begrijpelijk maakt.
