Hoe bepaal je de waterhardheid van jouw espressomachine?

Waarschijnlijk heb je bij aanschaf van je espressomachine ook reinigingsmiddel meegeleverd gekregen. Het is verstandig dit middel eens in de twee weken te gebruiken om kalkaanslag te verminderen. Doe je dit niet, dan kunnen er onderdelen gaan verkalken en dat is natuurlijk ontzettend zonde van je mooie espressomachine. Hoewel een reinigingsmiddel een goed middel is om de kalkophoping tegen te gaan, is het beter om kalkophoping te voorkomen. Dit kun je doen door de waterhardheid te bepalen. Maar, hoe bepaal je de waterhardheid voor jouw espressomachine?

Wat doet hard water met een espressomachine?

Hard water bevat veel magnesium- en calciumcarbonaat. Wanneer er altijd hard water door jouw leidingen stroomt, is de kans op verstoppingen groter. Kalk blijft zich namelijk ophopen. Om dit te voorkomen zetten veel kraan leveranciers een waterfilter op de kraan. Het filter houdt de metaal-ionen tegen, waardoor zachter water ontstaat. Spa blauw is een goed voorbeeld van heel zacht water. Alle metalen zijn hieruit gefilterd, waardoor alleen zacht water overblijft met verschillende mineralen. Maar, om nu altijd een espresso te zetten met Spa blauw is ook geen aanrader. Het is je misschien wel eens opgevallen dat Spa Blauw een bijzondere smaak heeft. Deze smaak zal dan ook de smaak van je espresso kunnen beïnvloeden en dat is natuurlijk niet de bedoeling. We willen voor een espresso dus niet te zacht water hebben, maar voor een espressomachine niet te hard. Een mooie balans is het streven.

Hoe kun je kraanwater zacht maken?

Hoe hard het water is, ligt aan waar je woont. Water dat wordt gezuiverd door de duinen is al zachter van zichzelf, dan wanneer jouw water een lange weg moet afleggen vanaf het waterzuiveringsbedrijf. Je kunt het beste de waterhardheid testen door een TDS-meter te gebruiken. Deze meter meet precies de hoeveelheid opgeloste deeltjes in het water. 

Wanneer jouw woonomgeving erg hard water heeft, zijn er twee manieren om het water zachter te maken:

  1. staat jouw espressomachine direct op de waterleiding aangesloten? Zorg er dan voor dat je een waterfilter op de hoofdleiding zet. Deze zal zoveel mogelijk calcium- en magnesiumcarbonaat uit het water filteren;
  2. maakt jouw espressomachine gebruik van een waterreservoir? Gebruik dan een waterfilterkan. Deze kan bevat een filter, waar het water doorheen loopt en de metalen grotendeels direct uit het water worden gehaald. Met als resultaat; minder hard water. Dit is een makkelijke manier om altijd gefilterd water te kunnen gebruiken voor je espressomachine. Gebruik daarbij elke dag weer vers water.
Meten van de waterhardheid

Wat is het perfecte water voor espresso?

Je wil natuurlijk dat je machine lang meegaat, maar je wil ook niet inleveren op smaak. Je moet dus een mooie balans zien te vinden. Voor espresso kun je je houden aan de volgende richtlijnen:

  • 4 dH *De hardheid van water wordt ook wel uitgedrukt in Duitse graden. 1 dH staat gelijk aan 17,8 milligram kalk per liter water.
  • Chlorine: 0mg/l
  • TDS (Total Disolved Solids) 75-250 mg/l
  • Calcium hardheid: 17-85 mg/l
  • Totaal alkaliniteit: 40 mg/l
  • pH: 6.5 – 7.5
  • Natrium: 10 mg/l

De waarden van jouw water kun je opvragen via waterhardheid.nl. TDS kun je meten met een TDS-meter. 

Huis, tuin en keukenmiddeltjes 

Er staan een aantal tips online voor het ontkalken van je espressomachine. Azijn en citroen zijn veel genoemde tips. Gebruik deze middelen absoluut niet, azijn en citroen verwijderen de kalk niet effectief genoeg en laten vervelende smaken en geuren achter. Ook is het mogelijk dat azijn en citroen de leidingen juist beschadigen. De pH waarde van azijn en citroen is behoorlijk laag, waardoor de werking te agressief kan zijn. Weet je niet zeker welk middel je het beste kunt gebruiken voor jouw espressomachine? Raadpleeg dan de verkoper of het eigen merk, zij weten precies wat goed is voor de machine. 

Kun je kalk helemaal voorkomen?

Helaas kun je kalk nooit helemaal voorkomen, zeker als je niet wil inleveren op smaak. Wel zal je machine lang mee kunnen gaan als je je machine goed onderhoudt en ervoor zorgt dat het water wordt gefilterd. Reinig daarom na gebruik de machine en zorg dat je regelmatig het (meegeleverde/bijbehorende) reinigingsmiddel gebruikt. Zo geniet je elke dag weer van de lekkerste koffie, gewoon thuis.