Zoet brood met marsepein

Bereidingstijd

2 uur

Hoeveelheid

10 personen

Zoet brood met marsepein is een lekker alternatief voor Paas-/kerstbrood. In plaats van spijs vullen we het brood met zachte stukjes marsepein. Veel mensen weten dit niet, maar marsepein is warm ook ontzettend lekker. Wanneer je de broodjes nog warm eet, smelt de marsepein op je tong. Als topping heeft dit broodje ook eigenlijk niks meer nodig.

Wel een hele lekkere tip; besmeer de broodjes wanneer ze nog warm zijn met een klein beetje huisgemaakte roomboter, dan kun je pas echt genieten van een super luxe broodje. En dat uit je eigen keuken! Wees er ook op voorbereid dat je huis de komende dagen ontzettend lekker naar kaneel, marsepein en brood ruikt. Maar dat vind je vast niet erg.

Zoet brood met marsepein is een lekker alternatief voor Paas-/kerstbrood. In plaats van spijs vullen we het brood met zachte stukjes marsepein. Veel mensen weten dit niet, maar marsepein is warm ook ontzettend lekker. Wanneer je de broodjes nog warm eet, smelt de marsepein op je tong. Als topping heeft dit broodje ook eigenlijk niks meer nodig.

Wel een hele lekkere tip; besmeer de broodjes wanneer ze nog warm zijn met een klein beetje huisgemaakte roomboter, dan kun je pas echt genieten van een super luxe broodje. En dat uit je eigen keuken! Wees er ook op voorbereid dat je huis de komende dagen ontzettend lekker naar kaneel, marsepein en brood ruikt. Maar dat vind je vast niet erg.

Bereidingstijd

2 uur

Hoeveelheid

10 personen

Zoet brood met marsepein op een bordje

Zoet brood met marsepein recept

Ingrediënten

  • 420 gram tarwebloem
  • 30 gram gist
  • 270 milliliter lauwwarm water
  • 60 milliliter slagroom
  • 45 gram zachte boter
  • 15 milliliter olijfolie
  • 15 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram gewelde rozijnen
  • 150 gram marzepijn in blokjes
  • 2 eetlepels kaneel (of meer als je dat lekker vindt)
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout

Benodigdheden

  • Grote beslagkom
  • Pollepel
  • Theedoek
  • Bakpapier
  • Deegschraper
  • Oven

Instructies

  1. Mix het water, de gist en suiker in een beslagkom. Roer het even kort door en laat 5 minuten staan.
  2. Wanneer je het gist ‘tot leven’ ziet komen, voeg je de tarwebloem, slagroom, boter, olijfolie en zout toe. Mix dit goed door elkaar met een pollepel of met je handen.
  3. Voeg de gewelde rozijnen en marzepijn toe.
  4. Laat het deeg 45 – 60 minuten rijzen op kamertemperatuur. Dek de kom af met een theedoek.
  5. Na 45- 60 minuten zou het deeg verdubbeld moeten zijn. Stort het deeg op een werkblad en maak een kuiltje in het midden. Breek hier het ei in.
  6. Gebruik je handen of een deegschraper om het ei door het deeg te mengen.
  7. Warm de oven voor op 220 graden hetelucht. Als je merkt dat de broodjes te snel te bruin worden, verlaag de temperatuur dan naar 200 graden.
  8. Verdeel het deeg in 10 kleine broodjes en laat nogmaals 30 minuten rijzen op een met bakpapier beklede bakplaat.
    Let op: geef de broodjes de ruimte, anders wordt het 1 groot plaatbrood. Waarschijnlijk heb je 2 – 3 bakplaten nodig. Heb je dit niet? Bewaar het overige deeg dan in de koelkast. Wanneer je de broodjes wil afbakken (maximaal 1 dag nadat je ze in de koelkast hebt geplaatst), laat je ze eerst op kamer temperatuur komen en kun je ze daarna afbakken.
  9. Bak de broodjes in het midden van de oven in 12 – 15 minuten af.
  10. Laat de broodjes 20 minuten afkoelen, ze zullen nog even nagaren.
  11. Serveer de broodjes warm met zelfgemaakte roomboter! Bon appétit!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *