Je winkelwagen is momenteel leeg!
Cocktails met koffie: waarom ze steeds populairder worden
Je kent de espresso martini, ook wel esma genoemd, vast wel. Het is een van de populairste koffiecocktails van dit moment. Ook buiten deze klassieker zie je steeds meer cocktails met koffie: van cold brew negronis tot een koffie cocktail met licor 43. Steeds meer bartenders en thuismixers experimenteren met koffie als hoofdingrediënt in hun drankjes. Maar wat maakt deze mix van de koffie- en cocktailwereld nou zo goed?Â

De veelzijdigheid van koffie
Er bestaan heel veel soorten koffiebonen, allemaal met hun eigen smaakprofiel. Dit smaakprofiel hangt af van de soort (plant), het land van herkomst, de verwerkingsmethode en de zetmethode van de boon. De grootste koffieproducerende landen bevinden zich op de coffee belt: een gebied rond de evenaar – dat trouwens vandaag de dag door klimaatverandering erg aan het veranderen is. Door de diversiteit aan smaakprofielen, kun je heel veel kanten op met koffie. Dit zie je alleen al terug in hoeveel koffiesoorten je tegenwoordig kunt bestellen bij een koffietentje, maar ook aan recepten met koffie. De diversiteit van koffie is dan ook een van de redenen waarom het steeds vaker wordt gebruikt in cocktails. De ene koffie is zoet met tonen van vanille, de andere bloemig met jasmijn of kamille. En een koffie met een nootachtige of chocolade smaak geeft een cocktail net wat meer pit.
Wist je dat…
Er helemaal geen Martini in een Espresso Martini zit? Het drankje heeft zijn naam te danken omdat hij in een ‘Martini-glas’ wordt geserveerd.
Cocktail met koffie maken
De trend van cocktails met koffie heet ook wel coffee mixology – ja, sorry, in het Nederlands klinkt het toch echt minder mooi – en is complexer dan je denkt. Een cocktail maak je meestal met sterke drank, een mixer zoals bruisend water, een extraatje zoals suikersiroop en soms garnering of ijsblokjes. Als je mocktails met koffie maakt, laat je de sterke drank weg. Of je nu kiest voor een cocktail of mocktail, als je mixt met koffie moet je rekening houden met welke soort koffie je gebruikt, of je warme of koude koffie gebruikt – of een koffielikeur – en wil je een perfecte balans van smaken vinden. Die balans vinden is allesbehalve makkelijk, maar niet getreurd: dat hebben wij al voor je gedaan.
Cold brew Negroni
Voor deze cocktail gebruik je cold brew, koffie die je twee dagen laat trekken in koud water waardoor deze een hele lekkere zoete smaak krijgt. Het is eigenlijk de gezonde variant van een ijskoffie (tenzij je er siroop bij doet of alcohol 😉).
Cold foam Espresso Martini
Een Es(presso)Ma(rtini) met een twist! De basis is hetzelfde als de ‘gewone’ versie van deze cocktail, maar krijgt een heerlijk laagje schuim van Baileys en slagroom.



Maak kennis: Dit is Lisa
Auteur bij LeRine
Lisa is onze woordkunstenaar met een eindeloze nieuwsgierigheid naar koffie. Van zetmethodes en bonen tot koffieculturen wereldwijd: ze duikt overal in en laat geen vraag onbeantwoord! Ze struint graag nieuwe koffietentjes af, samen met haar viervoeter Charlie. Wil je de perfecte doorlooptijd van een espresso weten? Of ben je op zoek naar de wetenschap achter proeven? Lisa weet het én legt het op een leuke, toegankelijke manier uit.
Op LeRine.nl is ze onder andere de kracht achter de rubrieken ‘’Ondernemende vrouwen in de koffie’’ en ‘’Science made easy’’, waarin ze inspirerende interviews deelt en complexe koffiekennis begrijpelijk maakt.